Wysiewanie kaktusów cz.1

Zablokowany
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Wysiewanie kaktusów

Post »

Są gatunki kaktusów, które wykiełkują i będą się dobrze rozwijać w niemal każdych warunkach (np. lobiwie, rebucje, echinopsy) i są rodzaje, które są ekstremalnie trudne w rozmnażaniu z nasion (choćby Aztekum ritteri) i metoda słoikowa jest jedyną, która pozwala w ich przypadku uzyskać jakiekolwiek pozytywne wyniki.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
banditoo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lis 2008, o 01:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

banditoo pisze:Mam pytanko co daje sianie do słoja?
ale i tak nie daje to pewności że nic się nie dostanie. Ogólnie jak się siewki obserwuje i na czas reaguje to nie ma problemów z grzybami(przynajmniej ja nie mam).
chaveiro pisze:Wyczytałem, że z pewnością nie trzeba uzupełniać wody bo nie odparowuje i panuje stała wilgotność, natomiast myślę że każdy ma swój wypróbowany sposób na wysiewy i każdy chwali swoją metodę, w oddziale śląskim PTMK mieliśmy na styczniowym i lutowym spotkaniu temat wysiewów i każdy miał swoje wypróbowane metody i się nimi dzielił, Pan Gerard Krzysteczko np. mówił, że wysiewa do kuwet na substrat ok 5 centymetrowy i wlewa ok 2cm wody, którą uzupełnia w miarę odparowywania nie przykrywa nie doświetla i ma spore sukcesy w wysiewach jak twierdzi w naturze nasiona też kiełkują bez przykryć i doświetleń, a wysiewa w kwietniu-maju, inni wysiewają do słojów i też mają sukcesy, ja myślę że każdy musi znaleźć swój sposób najbardziej optymalny i z niego będzie korzystać.
Pewnie że każdy sposób ma swoje wady i zalety. Jednak wysiewanie do słojów nie sprawdza się przy wysiewaniu dużej ilości i jak już coś złapie to gorzej się wietrzy. Ja jak widzę że coś nie tak to otwieram pudełko i po problemie
Awatar użytkownika
seedkris
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2009, o 11:56

Post »

Witam. Pierwszy rzaz wysiałem nasiona kaktusa. Nasiona pozyskałem z domowego parapetu z Mammillaria polythele v. inermis. Owoce wyrosły jakiś tydzień temu. Po pierwszym podlaniu w tym roku wyrosły szybko czerwone owoce. Nasiona wydobyłem i następnego dnia wysiałem. Byłem mocno zdziwiony z tempa rozwoju siewek. Po 24h od wysiania wyraźnie było widać białe mikro korzonki. Wstawiam fotki z 3 i 4 dnia od wysiewu.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Jak dalej postępować, czy i kiedy trzeba będzie podlać, kiedy wyrosną igiełki?
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
sancho100
100p
100p
Od: 21 lut 2012, o 06:53

Post »

Ponieważ jest to mój pierwszy post witam serdecznie wszystkich miłośników i miłośniczki ciernistych roślinek.
Kaktusami interesuję się od kilku lat jednak dopiero w tym roku wziąłem się za własne wysiewy.I w związku z tym mam kilka pytań do bardziej doświadczonych hodowców.Udało mi się zgromadzić nasiona kilku rodzajów kaktusów.I tutaj pierwsze pytanie.Z tego co wiem poszczególne rodzaje kiełkują a później siewki rozwijają się w optymalnych temperaturach i wilgotności.Prosiłbym o pogrupowanie pod tym względem następujących rodzajów:Rebutia,Sulcorebutia,Parodia,[[nazwa-zakazana]],Turbinicarpus,Gymnocalycium,Gymnocactus.
Z uwagi na brak doświadczenia w wysiewach i ryzyko infekcji grzybami,pleśniami itp. zdecydowałem się na sianie w substracie czysto mineralnym co wiąże się z koniecznością późniejszego nawożenia.I odnośnie nawożenia mam kilka pytań.Mniej więcej po jakim czasie siewka wyczerpuje własne zapasy czyli kiedy zacząć nawożenie?Jak często nawozić czy przy każdym podlewaniu substratu,czy ewentualne "przenawożenie" może być szkodliwe dla siewek?Czy nawóz dla siewek powinien spełniać jakieś specjalne wymagania czy może być taki jak dla roślin dorosłych?Dziękuję za ewentualne podpowiedzi i informacje na zadane pytania.
Pozdrawiam
Paweł
Pozdrawiam
Paweł
Awatar użytkownika
banditoo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie znam się ale ale tu masz stronkę http://www.ptmk.warszawa.pl/artykuly/wysiewanie.html
Co do nawożenia to są różne metody, kaktusy nie należą do roślin o dużym zapotrzebowaniu. Ja osobiście daję mineralną odżywkę, nigdy nie dawaj odżywki z azotem do siewek
Bzyk919
50p
50p
Od: 7 gru 2011, o 21:35

Post »

Witam. Jaki gatunek najlepiej się nadaję do wysiewu dla takiego nowicjusza jak ja ?;P Będzie to mój pierwszy wysiew, skorzystać z tego co wymienił Tomek ?
Drugie pytanie dotyczy czy siewki mogą na oknie zachodnim ? Czy tak jak w przypadku dorosłych form, południowe ewentualnie wschodnie.
Awatar użytkownika
ejacek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 19:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

seedkris pisze:Witam. Pierwszy rzaz wysiałem nasiona kaktusa.
Jak dalej postępować, czy i kiedy trzeba będzie podlać, kiedy wyrosną igiełki?
na razie to muszą mieć cały czas wilgoć , światło i ciepło , więc podlać jak zobaczysz ze będzie podsychało ale tez nie przesadzać z wodą

-- So 07 kwi 2012 09:20 --
Bzyk919 pisze:Witam. Jaki gatunek najlepiej się nadaję do wysiewu dla takiego nowicjusza jak ja ?;P Będzie to mój pierwszy wysiew, skorzystać z tego co wymienił Tomek ?
Drugie pytanie dotyczy czy siewki mogą na oknie zachodnim ? Czy tak jak w przypadku dorosłych form, południowe ewentualnie wschodnie.
najlepiej obierz jakis profil kolekcji np gymnocalycium albo szerzej np tylko Ameryka Pd i te wysiewaj niezależnie od stopnia trudności .Można też wysiewac te których sadzonek nie ma w handlu , z reguły w nasionach jest wieksza dostepność gatunków niż w ofercie młodych roślin.
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

sancho100 - witaj na Forum. :)
Prosiłbym o pogrupowanie pod tym względem następujących rodzajów: (...)
Nie bardzo rozumiem o co chodzi. :roll:
Te rodzaje które wymieniłeś nie różnią się w sposobie ich wysiewania. Wszystkie też mogą być jednakowo traktowane.
Mniej więcej po jakim czasie siewka wyczerpuje własne zapasy czyli kiedy zacząć nawożenie?Jak często nawozić czy przy każdym podlewaniu substratu,czy ewentualne "przenawożenie" może być szkodliwe dla siewek?Czy nawóz dla siewek powinien spełniać jakieś specjalne wymagania czy może być taki jak dla roślin dorosłych?
Są różne szkoły na ten temat. Niedawno o tym było pisane!
W skrócie to można rozpoczynać nawożenie bardzo słabym roztworem (takim rozrzedzonym dla roślin dorosłych) i przez podsiąkanie już od wykiełkowania roślinek. Ja osobiście dość szybko (po 6-8 tygodniach) je wypikowuję do innego substratu i tam dopiero je nawożę.
Oczywiście przenawożenie jest szkodliwe - bardziej niż zbyt mała ilość nawozu. Po prostu rośliny spalisz bądź też zajdą w siewkach nieodwracalne zmiany.

Bzyk919 - na początek proponuję nasiona rebucji, gymnocalycium bądź też zielonych mammillarii. Nie są trudne też w wysiewie notokaktusy i frailee. Te wysiej a sukces masz zagwarantowany. :)
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Kontakt:

Post »

sancho100 pisze:Prosiłbym o pogrupowanie pod tym względem następujących rodzajów:Rebutia,Sulcorebutia,Parodia,[[nazwa-zakazana]],Turbinicarpus,Gymnocalycium,Gymnocactus.
Jeśli parodie należą do grupy parodii argentyńskich z małymi nasionami to odradzam ich wysiew z takimi rodzajami jak Rebutia czy Sulcorebutia. Rozmiar siewek parodii pozwalający na ich bezpieczne przepikowanie osiąga się po około 1,5 roku. Natomiast rebucje i sulki można pikować już po 3 miesiącach od wysiewu. W tempo rozwoju siewek obu rodzajów jest za duża różnica, by mogły rosnąć razem.
Bzyk919 pisze:Jaki gatunek najlepiej się nadaję do wysiewu dla takiego nowicjusza jak ja ?;P
Do zestawienia powyżej dodam jeszcze nie konkretny gatunek ale cały rodzaj. Warto przemyśleć wysiew Astrophytum. Nasiona są duże, kiełkują bardzo szybko, siewki mają od początku duże rozmiary. Natomiast same roślinki są nieco wrażliwe na nadmiar wilgoci i niedobór światła oraz ciepła dlatego po wykiełkowaniu mogą być tylko nieco bardziej problematyczne niż chwasty typu rebucje, lobiwie, echinopsy, notokaktusy czy wielkonasienne gymnaki. W przypadku gymno jest spora grupa gatunków o bardzo małych nasionach (np. G.saglionis, G.zegarre), które na początek, dla nowicjuszy mogą być problematyczne.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
banditoo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeżeli chodzi o Astro to jeszcze kiełkowalność jest rewelacyjna, gdzie bym nie kupował to rzadko spada poniżej 80%
Awatar użytkownika
ejacek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 19:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja jednak jestem za tym by nie kierować się łatwością wysiewu ale tym czego się poszukuje i co chce się zbierać. Trzeba szanować z reguły ograniczone miejsce które się ma do dyspozycji , a nawet jak tego miejsca sporo to swój czas i możliwości bo niechcący hobby zamieni się w udrękę .
sancho100
100p
100p
Od: 21 lut 2012, o 06:53

Post »

Dziękuję wszystkim kolegom za odpowiedzi na moje pytania.
hen_s pisze:Nie bardzo rozumiem o co chodzi. :roll:
Te rodzaje które wymieniłeś nie różnią się w sposobie ich wysiewania. Wszystkie też mogą być jednakowo traktowane.
W artykule ptmk warszawa na temat siania wyczytałem "w zależności od rodzaju kaktusów optymalna temperatura kiełkowania zawiera się w przedziale od 15?C do 35?C,dlatego przed wysiewem większej ilości rodzajów należy pogrupować je wg. właściwej temperatury kiełkowania."Skonstruowałem sobie zgrabny fitotron z podgrzewaniem,termostatem i oświetleniem i jestem w stanie zapewnić siewkom praktycznie każde warunki oświetlenia i temperatury.Jednak wg tego samego artykułu optymalna temp kiełkowania np. dla rebucji wynosi 15-20st C a dla turbiniaków i lofek 25-30st C.To spora różnica.Czy ma to aż tak duże znaczenie dla kiełkowania?A jaką temperaturę utrzymywać w trochę późniejszym czasie kiedy większość nasion już skiełkuje?
Póki co wysiałem do jednej kuwety kilkanaście gatunków Gymnocalycium o dużych nasionach i trzymam w pokoju gdzie mam przeważnie temp 21-23 st więc powinno być ok.Pękają już pierwsze łupinki :D zobaczymy co z tego wyrośnie.
Pozdrawiam.
Paweł
Pozdrawiam
Paweł
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Kontakt:

Post »

Temperatura nie jest decydującym czynnikiem. W przedziale 20-30*C z powodzeniem wykiełkuje 95% rodzajów kaktusów.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Zablokowany

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”