Żywopłot na bardzo ubogie i słoneczne stanowisko
Żywopłot na bardzo ubogie i słoneczne stanowisko
Witam,wątków żywopłotowych jest tak wiele, że można się w nich pogubić, dlatego postanowiłem zapytać się w temacie.
Jaką roślinę polecacie na bardzo słoneczne stanowisko, podłoże to żwiry i piaski. Dziko rosną tam tyko rachityczne sosenki i gdzieniegdzie brzózki.Chciałbym posadzić jakiś wysoki żywopłot lub gęsty szpaler od strony zachodniej w kierunku północ-południe.
Jaką roślinę polecacie na bardzo słoneczne stanowisko, podłoże to żwiry i piaski. Dziko rosną tam tyko rachityczne sosenki i gdzieniegdzie brzózki.Chciałbym posadzić jakiś wysoki żywopłot lub gęsty szpaler od strony zachodniej w kierunku północ-południe.
- graveDMan
- 100p
- Od: 18 lut 2011, o 17:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Żywopłot na bardzo ubogie i słoneczne stanowisko
Witam.
Z iglastych to:
Jałowiec skalny `Skyrocket` lub `Blue arrow` ewentualnie jakieś kolumnowe odmiany jałowca pospolitego. Świerk kłujący
Z liściastych np:
Klon ginnala lub tatarski, ligustr, glóg, pęcherznica kalinolistna `Diabolo` `Dart`s Gold`.
Z iglastych to:
Jałowiec skalny `Skyrocket` lub `Blue arrow` ewentualnie jakieś kolumnowe odmiany jałowca pospolitego. Świerk kłujący
Z liściastych np:
Klon ginnala lub tatarski, ligustr, glóg, pęcherznica kalinolistna `Diabolo` `Dart`s Gold`.
Zależy czego oczekujesz, na takie stanowisko rosa rugosa, odmian sporo http://www.rosarium.com.pl/odmiany.php?id=13
Skalnych jałowców ja bym nie polecał na tak skrajnie suche i ubogie gleby bo rosną wtedy niezbyt dobrze i bardzo wolno.Z jałowców najlepiej sobie radzą pospolite w takich warunkach.O ile miejsce nie jest zbyt wietrzne to również może w nim rosnąć tamaryszek.
- kairu
- 100p
- Od: 12 lut 2009, o 16:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
W jakiej odległości należy sadzić jałowca chińskiego spartan tak aby utworzył żywopłot, szpaler?
Ta odmiana w dobrych warunkach może osiągnąć duże wymiary - 8m a nawet więcej na wysokość
i 2-3m szerokości.Nigdy nie zakładałem szpalerów z iglaków ale wydaje mnie się,że tą odmianę należy w minimum 1m odstępach sadzić.Jałowce bardzo nie lubię zbyt dużego ścisku i są wtedy podatne na choroby i szkodniki.
i 2-3m szerokości.Nigdy nie zakładałem szpalerów z iglaków ale wydaje mnie się,że tą odmianę należy w minimum 1m odstępach sadzić.Jałowce bardzo nie lubię zbyt dużego ścisku i są wtedy podatne na choroby i szkodniki.
- kairu
- 100p
- Kontakt:
O dobrych warunkach to nie ma mowy, ponieważ jest tam gleba bardzo piaszczysta, a parę metrów za płotem rosną ponad 100-letnie klony, więc jest tam bardzo sucho. Oczywiście jestem świadomy, że parę lat trzeba je nawadniać żeby się ukorzeniły. Natomiast jeśli uda im się urosnąć do sporych rozmiarów to też nie problem, ponieważ będą sadzone od strony północnej.
Myślałem w dalszym miejscu posadzić jeszcze jałowca stricta.
W obydwu przypadkach myślałem o rozstawie 110cm, więc powinno być ok.
Proszę o dalsze wskazówki.
Myślałem w dalszym miejscu posadzić jeszcze jałowca stricta.
W obydwu przypadkach myślałem o rozstawie 110cm, więc powinno być ok.
Proszę o dalsze wskazówki.
Poprzez dobre warunki dla tego jałowca rozumiem przeciętnie żyzna i dobrze zdrenowana gleba oraz mnóstwo słońca bo ta odmiana jest wyjątkowo światłolubna tak samo stricta.Te jałowce rosną też na bardzo suchych i jałowych glebach ale jednak wolą lepsze gleby tzn nie muszą a nawet nie powinny to być bardzo żyzne ale właśnie tak jak wcześniej napisałem przeciętnie zasobne najlepiej lekko ilaste
i nie zbyt kwaśne najlepiej o pH od lekko kwaśnego do lekko wapiennego.W takich warunkach ładniej i szybciej rosną osiągając znacznie większe rozmiary ale na suchych i jałowych piaskach też sobie poradzą .Może polepsz trochę glębę pod ich nasadzenia jeśli masz na to czas i ochotę oraz zależy ci na szybszym i ładniejszym wzroście.To wszystko o czym napisałem jest podparte własnym doświadczeniem.Na działce mam również bardzo ubogą piaszczystą glebę i przy takim samym nasłonecznieniu dwa jałowce stricta jeden posadzonych bez wcześniejszego użyźnienia a pod drugiego dodałem trochę ilastej gleby i kompostu.Sadzone w tym samym czasie i ten drugi jest gdzieś o 60% większy,ładniej wybarwiony i ogólnie znacznie lepiej rośnie.
i nie zbyt kwaśne najlepiej o pH od lekko kwaśnego do lekko wapiennego.W takich warunkach ładniej i szybciej rosną osiągając znacznie większe rozmiary ale na suchych i jałowych piaskach też sobie poradzą .Może polepsz trochę glębę pod ich nasadzenia jeśli masz na to czas i ochotę oraz zależy ci na szybszym i ładniejszym wzroście.To wszystko o czym napisałem jest podparte własnym doświadczeniem.Na działce mam również bardzo ubogą piaszczystą glebę i przy takim samym nasłonecznieniu dwa jałowce stricta jeden posadzonych bez wcześniejszego użyźnienia a pod drugiego dodałem trochę ilastej gleby i kompostu.Sadzone w tym samym czasie i ten drugi jest gdzieś o 60% większy,ładniej wybarwiony i ogólnie znacznie lepiej rośnie.
- kairu
- 100p
- Kontakt:
Z pewnością dodam lepszej ziemi do dołka. Zawsze jak coś sadzę w ogrodzie to tak robię. Tym bardziej, że mam własny kompost.