Mech w trawniku
- alina206
- 50p
- Od: 17 cze 2010, o 09:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Jak zwalczyć mech w trawniku
Mam w ogrodzie kilka morych i cienistych miejsc, więc mam i mech
Dlatego stosuję wiosną sypany dowolny nawóz, tzw. antymech. Mech czernieje szybciutko, a trawka jest nawieziona.
To w zasadzie wystarcza na cały sezon
Próbowałam kiedyś wygrabić mech po zimie, ale zrobiło się w tych miejscach tak łyso, że wolę poczekać na cieplejsze dni i stosować powyższy nawóz.
Dlatego stosuję wiosną sypany dowolny nawóz, tzw. antymech. Mech czernieje szybciutko, a trawka jest nawieziona.
Próbowałam kiedyś wygrabić mech po zimie, ale zrobiło się w tych miejscach tak łyso, że wolę poczekać na cieplejsze dni i stosować powyższy nawóz.
Pozdrawiam
Zapraszam do obejrzenia mojej wizytówki Alina206-moje 2,5ara
Okolice Chocianowa to lasy i podłoże piaszczyste,alina206 pisze:Mam w ogrodzie kilka morych i cienistych miejsc, więc mam i mech
tam gdzie jest zwięzłe gliniaste tak łatwo nie będzie
- alina206
- 50p
- Od: 17 cze 2010, o 09:22
Rzeczywiście do żółtego piaseczku głęboko nie mam
Pozdrawiam
No i właśnie z tego powodu w Twojej okolicy znajduje się jedna z największych plantacji trawy w Polsce. Mieszkasz w miejscu gdzie bardzo łato można trawę utrzymać w doskonałej kondycji.alina206 pisze:Rzeczywiście do żółtego piaseczku głęboko nie mam
I stosowane przez Ciebie nieskomplikowane zabiegi przynoszą szybkie i oczekiwane efekty.
Aby stworzyć dla trawki takie warunki jakie u Ciebie są naturalne inni muszą zainwestować nie małe
pieniążki.
Ja mam trawę nawet w domu
Co roku z początkiem sezonu w inspektach wysiewam różne gatunki i mieszanki traw,
uczę się ich i jednocześnie testuje nawozy.
Sprawdzam mieszanki popularne na rynku i te z wyższej półki.
Niektóre gatunki traw potrafią być naprawdę kosztowne.
Muszę mieć taką wiedzę, by w sezonie nie strzelić gafy przy zakładaniu trawnika.
A zwykły siarczan żelaza rozpuszczony w wodzie starczy na mech ? W jakich proporcjach rozrobić ?
Oczywiście, że starczy. Dawkowanie jest na opakowaniu uzależnione od rodzaju siarczanu.marrcin pisze:A zwykły siarczan żelaza rozpuszczony w wodzie starczy na mech ? W jakich proporcjach rozrobić ?
Ważne by to był siarczan ogrodniczy, a nie dodatek do betonu
Ewa 2019?
W jakich proporcjach stosowałaś Mikrovit FE?
- ewa2019
- 1000p
- Od: 6 sty 2012, o 21:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Na opakowaniu-(plastikowa butla)-jest napisane w jakich proporcjach stosować.Nie pamiętam, ale jutro będę na działce,to przeczytam i dam znać,chyba że będziesz już wiedział .
Pozdrawiam Ewa
Ja stosuję bardzo silną dawkę nawet 1:30 ale i 1:100 wystarczyiwanidar pisze:Ewa 2019?
czyli 1L Fe na 30L wody słabsze dawki 1L Fe na 100L wody
- ewa2019
- 1000p
- Od: 6 sty 2012, o 21:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nie pamiętałam proporcji, ale zapisuje na opakowaniach jakużywać.A więc, w konewce (10L) wlałam 0,5 szklanki Mikrovitu FE.Zabieg powtarzałam, co 7 dni, 4 razy. Mech ustąpiłiwanidar pisze:Ewa 2019?
Pozdrawiam Ewa
Witam,
podepnę się pod temat mchu, ale z nieco innym pytaniem... Z góry przepraszam, jeśli nie na temat Otóż - czy i jak można wykorzystać wygrabiony z trawnika filc (sucha stara trawa z dość dużą ilością jeszcze zielonego mchu - wygrabione przed zastosowaniem antymchu)? Na kompost to się chyba raczej nie nadaje. A do ściółkowania np. nieużytków ogrodowych (zanim staną się oazą zieleni )? Dodam, że mam sporo nieproszonych gości pod powierzchnią (nornice ) i nie chciałabym ich tą ściółką zachęcać do pozostania na dłużej
podepnę się pod temat mchu, ale z nieco innym pytaniem... Z góry przepraszam, jeśli nie na temat Otóż - czy i jak można wykorzystać wygrabiony z trawnika filc (sucha stara trawa z dość dużą ilością jeszcze zielonego mchu - wygrabione przed zastosowaniem antymchu)? Na kompost to się chyba raczej nie nadaje. A do ściółkowania np. nieużytków ogrodowych (zanim staną się oazą zieleni )? Dodam, że mam sporo nieproszonych gości pod powierzchnią (nornice ) i nie chciałabym ich tą ściółką zachęcać do pozostania na dłużej
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Takie organiczne "śmieci" doskonale nadają się na kompost.
- moniM
- 200p
- Od: 23 mar 2011, o 18:46
W południowo-zachodniej, jeszcze niezagospodarowanej części ogrodu mam mech, do spółki z pokrzywą. Wyczytałam, że na mech dobre jest wapnowanie, ale co zrobić z pokrzywą??? W celach poglądowych zrobiłam dziś zdjęcie, dół zdjęcia i lewa strona, to właśnie mech. Pokrzywy jeszcze nie ma, na razie..........
Uploaded with ImageShack.us
Uploaded with ImageShack.us