Ziemniaki- wszystko o uprawie cz.1
-
- 500p
- Od: 9 lut 2012, o 11:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ziemniaczki , ziemniaki
Witam. Rzeczywiście nie specjalnie, MaGorzatko. Ziemniak, podkiełkowany może ruszyć już przy 6oC, ale - jak mogę się domyślać - Twoje pupile mają zapewne część kiełków "niepewnych" więc i temperatura kiełkowania dla nich jest nieco wyższa /8oC/, dlatego - żebyście nie potracili przed Świętami zdrowia /tak gospodyni jak i sadzeniaki/ - proponuję czynność tę wykonać w następnym, tygodniu /może będzie cieplej?/, co dla ziemniaków w waszych - chłodniejszych wiosną - rejonach jest szczególnie zasadne. Zastosowany nawóz - jeśli zwróciłaś uwagę na proporcje w poprzednim poście - może być dobrą formą startową. Wówczas o plenność i wczesność Viniety się nie martw. Pozdr, Francik.
Francik
- GunnarSK
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 paź 2009, o 17:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Teraz Wielki Piątek nie był dniem korzeniowym, a dziś i dalej tak. Może jest zbyt dużym grzechem robić coś tak widoczne jak sadzenie ziemniaków w Niedzielę Wielkonocną (nie tutaj w bezbożnej stolicy, a gdzie indziej), i wszystko zamierzam robić w poniedziałek. Wczesnie sadzone ziemniaki muszą być dobrze przykryte ziemią.
pozdrawiam, Gunnar
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 20 sty 2011, o 17:43
Ja się tam takich grzechów nie boję.
To mówisz, że poniedziałek byłby dobrym dniem? Mam tremę przed tym pierwszym sadzeniem ziemniaków, jak przed maturą
To mówisz, że poniedziałek byłby dobrym dniem? Mam tremę przed tym pierwszym sadzeniem ziemniaków, jak przed maturą
- GunnarSK
- Od: 1 paź 2009, o 17:10
Śmiało sadź ziemniaki w poniedziałek czyli jutro. Ziemniaki pod ziemią (nie kiełki, łodygi, liście na powierzchni) przetrzymują gruntowe przymrozki, i tylko przy srogich mrozach muszą być głębiej zakopane.MaGorzatka pisze:To mówisz, że poniedziałek byłby dobrym dniem? Mam tremę przed tym pierwszym sadzeniem ziemniaków, jak przed maturą
pozdrawiam, Gunnar
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 20 sty 2011, o 17:43
No ale jak to? Patrzę ja w mój kalendarz biodynamiczny z "Działkowca", a tam dzień korzeniowy dopiero w środę od godz. 19.00, a jutro dzień owocowy.
To jak to tak? I co teraz? Mamy różne kalendarze?
Wygląda, że to wszystko jest bez sensu...
To jak to tak? I co teraz? Mamy różne kalendarze?
Wygląda, że to wszystko jest bez sensu...
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
No więc widzicie , nawet ziemniaki chcą odpoczywać w święta, jakby miały miały rozum. W najbliższy czwartek i piątek jest dniem korzeniowym.
-
- 500p
Witam. Ludzie doświadczenia zostawmy naukowcom, zajmijmy się praktyką, a ta wyrażnie mówi, że gleba powinna być ogrzana do minimum 6oC plus. Nie róbmy wody z mózgu mniej doświadczonym. MaGorzatko,poprzednio napisałem, że po Świętach - gdy nastąpi ocieplenie - zachowasz zdrowie Ty i sadzeniaki i tego się trzymaj. Być może za ostro wystąpiłem, ale czytając posty ludzi, którzy mimo wszystko znają temat, a piszą jak mój prof. z pierwszych lat studiów - nie wytrzymałem. Pozdr, Francik
Francik
-
- 200p
- Od: 30 cze 2011, o 14:14
nie kwestionuje niczyjej wiedzy ale na moje to się pierd...... z tymi ziemniakami. Rolnicy sadzą ziemniaki jak już się da wjechać ciągnikiem w pole i jest w miarę ciepło. Od dzieciństwa mieszkam na wsi i jeszcze nie widziałem aby ktoś latał i sprawdzał czy ziemia ma 6 stopni. Nie mówię tu o rolnikach co się tym zajmują dla sprzedaży tylko o tych bo sadzą dla siebie. Nie raz widziałem jak sąsiedzi ziemniaki prosto z zimnej piewnicy ładowali worki na wóz i takimi sadzili. I jakoś żaden się nie przejmował że ziemniak jeszcze nie zaczął puszczać. A jeśli ktoś sądzi odmianę wczesną na 1arze to co za problem kupić włóknine przykryć i po problemie.
-
- 500p
Witam. Eleanor, jest drobna różnica: rolnik zdobywa latami doświadczenie lub ma odpowiednie wykształcenie i wie jak - wrazie potrzeby drobnym nieścisłościom zapobiegać nie klikając w klawiaturę - to nazywamy praktyką. Natomiast dobrze wiem , że praktyka w wielu przypadkach nie znaczy - perfekcja, dlatego , mimo że sam jestem także praktykiem , doradzam tak, jak dyktuje doświadczenie naukowe , czyli norma , a niewielkie odchylenia od niej to praktyka.Pozdr, Francik.
Francik
-
- 200p
- Od: 19 lis 2010, o 15:36
W naszej rodzinie ziemniaki sadzi się od wielu lat, ale nikt nigdy nie zawracał sobie głowy jakimiś dniami korzeniowymi, owocowymi, czy innymi wynalazkami. Sadzi się wtedy kiedy jest czas i małe prawdopodobieństwo przymrozków. Najpóźniej były sadzone 8 maja i też wyrosły. W ubiegłym roku sadziłem około 20 kwietnia, ale na nowym polu i prawidłowo nawiezione (tu akurat posłużyłem sie nauką ;)). Ziemniaki jak marzenie, mimo paskudnej pogody. Tak wiec sadźcie "na czuja", ziemniak nie jest aż tak wrażliwy, żeby tydzień spóźnienia mu zaszkodził.
Sama procedura sadzenia też jest niezmienna - w piwnicy wybiera się mniej więcej potrzebną ilość ziemniaków, bez ważenia i przyglądania się każdemu. Potem "sadzarkę do pełna" i jazda ;)
Sama procedura sadzenia też jest niezmienna - w piwnicy wybiera się mniej więcej potrzebną ilość ziemniaków, bez ważenia i przyglądania się każdemu. Potem "sadzarkę do pełna" i jazda ;)
Pozdrawiam, Marcin!
Mój ogródek
Mój ogródek
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Nie do końca to prawda, nie raz i nie dwa, siedziałam w piwnicy albo przy kopcu wybierając ziemniaki do sadzenia. Każdy ziemniak był oglądany, nie mógł być nadgniły czy uszkodzony , nie za duży-te szły do jedzenia, ale i nie malutki- te szły do parnika. Teraz wstępną segregację robimy już podczas wykopków;- ładne do jedzenia, drobne i uszkodzone- dla świnek. Jeśli było zbyt mało sadzeniaczków, kroiliśmy te duże. Wczesne ziemniaczki przechowywane były w skrzynkach, na początku kwietnia przenoszono do cieplejszej i troszkę widniejszej części, by je podkiełkować, tych późniejszych nikt nigdy nie podkiełkowywał. U moich rodziców była glina, tak że nie można było sobie ;ot tak hop- siup wjechać w pole. Trzeba było czekać aż ziemia obeschnie i musiało być słonecznie.MarcinBrz pisze:Sama procedura sadzenia też jest niezmienna - w piwnicy wybiera się mniej więcej potrzebną ilość ziemniaków, bez ważenia i przyglądania się każdemu. ;)
Pozdrawiam! Gienia.
-
- 200p
- Od: 19 lis 2010, o 15:36
Sortowanie przy wykopkach (drobnica i reszta) to "oczywista oczywistość" ;) Do sadzenia oczywiście też nie daje się zgniłych, ale to, czy waży 50, 100 czy 150 gramów nikogo aż tak nie interesuje ;)
Pozdrawiam, Marcin!
Mój ogródek
Mój ogródek
-
- 200p
- Od: 30 cze 2011, o 14:14
jednego roku miałem okazję stać na sadzarce (wiem że nie wolno ale tu jest Pl i tu się robi rzeczy których nie wolno robić) i sądzić ziemniakami średnicy ok 2.5cm i takimi że ledwo mieściły się w ten otwór i jakiejś różnicy nie było w plonie. Popieram poprzedników. Ja nigdy nie patrzyłem ok kalendarz ten bio jakoś tam. Się robi jak jest kiedy a nie wedle jak się komuś zaznaczy w kalendarzu.