Siew i rozsada sezon 2012 r. cz.2
- patasko
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 maja 2011, o 23:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Pomidory ? siew i rozsada sezon 2012 r. cz.2
Dzięki forumowicz, może chociaż to się uda.
Tylko nie w tych samych pojemnikach, a jeżeli już, to powinny być solidnie odkażone wodą z Domestosem.
- esony1
- Od: 27 lis 2010, o 20:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Eryk napisał "Moje pomidory zaczynają protestować - więdną im liścienie, a następnie pozostałe liście (od końcówek rozszerza się to na cały liść).
Nie mam pojęcia co to może być - nie były jeszcze nawożone, a niektóre mają prawie sucho (przelanie raczej odpada). Może przechłodzenie?"
Eryk, przepikuj parę sztuk jeszcze raz, jeżeli jest możliwość to posadź je jeszcze głębiej ( tak po liście właściwe ), może je jeszcze uratujesz. Piszesz o przechłodzeniu ? raczej nie, bo zmieniłyby kolor. W jakiej temperaturze je trzymasz ?
Nie mam pojęcia co to może być - nie były jeszcze nawożone, a niektóre mają prawie sucho (przelanie raczej odpada). Może przechłodzenie?"
Eryk, przepikuj parę sztuk jeszcze raz, jeżeli jest możliwość to posadź je jeszcze głębiej ( tak po liście właściwe ), może je jeszcze uratujesz. Piszesz o przechłodzeniu ? raczej nie, bo zmieniłyby kolor. W jakiej temperaturze je trzymasz ?
pozdrawiam
Edyta
Edyta
esony1, pójdę za Twoją radą i zaraz zaczynam pikowanie. Nie potrafię dokładnie określić temperatury, stoją na wschodnim parapecie, grzejnik włączony wieczorami. Zapomniałem dodać - obok rośnie papryka, w tym samym podłożu, jednak jej nic nie dolega.
"To, że nie mogę zmienić wszystkiego, nie oznacza, że nie powinienem próbować zmienić czegokolwiek".
Co Ty za roślinę widzisz między pomidorami ?- Alembik. Na drugiej i trzeciej palecie są tylko pomidory. Chyba, że dziwią Cie pomidory z ziemniaczanymi liśćmi ?.Alembik pisze: co to za roślina pomiędzy pomidorami? Czy to jakiś pomidor, czy coś innego?
Pozdrawiam
Eryk-kun
Sądząc po długościach międzywęźli u pokazanych pomidorów miały one za wysoka temperaturę do ilości światła. Przy tak wyciągniętych roślinach zbyt mała objętość podłoża może być przyczyną przesuszenia w każdej chwili . Zielona barwa uschniętych liścieni przemawia za tym, że przyczyną był okresowy niedobór wody.
Pozdrawiam
Sądząc po długościach międzywęźli u pokazanych pomidorów miały one za wysoka temperaturę do ilości światła. Przy tak wyciągniętych roślinach zbyt mała objętość podłoża może być przyczyną przesuszenia w każdej chwili . Zielona barwa uschniętych liścieni przemawia za tym, że przyczyną był okresowy niedobór wody.
Pozdrawiam
- Suppa
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Napisz coś więcej - jakie to podłoże, regularnie je podlewasz? Wszystkie tak mają, czy tylko niektóre? To może być efekt chwilowego przesuszenia, bo pozostałe liście i wierzchołek dobrze wyglądają.
Pozdrawiam, Maciek.
- Feel
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 29 maja 2011, o 09:05
Ziemia z Pasłęka, regularnie są podlewane, staram się żeby nie miały za mokro i za sucho, na większości tak się dzieje, a są różne odmiany.
Feel, a ja mam wrażenie, że mają jednak za mokro .
- Suppa
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nawet jednorazowe przesuszenie lub przelanie może wywołać problemy z pobieraniem składników pokarmowych i przypalenia brzegów liści.
Góra ładnie wygląda, więc nie ma powodów do paniki. U mnie też często zdarzają się takie przypalenia dolnych liści
Góra ładnie wygląda, więc nie ma powodów do paniki. U mnie też często zdarzają się takie przypalenia dolnych liści
Pozdrawiam, Maciek.
Czy te pojemniki mają dziurki w dnie ?
Osobiście wątpię, bo przy podlewaniu woda spływałaby po parapecie.
Pozdrawiam
Osobiście wątpię, bo przy podlewaniu woda spływałaby po parapecie.
Pozdrawiam
- Feel
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 29 maja 2011, o 09:05
Przelany to był ten mały co go widać na jednym zdjęciu i odchorował swoje, no to zacznę im dawać mniejsze porcje wody a częściej.
Te w butelkach nie mają dziurek, ale listki więdną też u tych w doniczkach z dziurkami.
Dziękuję za odpowiedzi.
Te w butelkach nie mają dziurek, ale listki więdną też u tych w doniczkach z dziurkami.
Dziękuję za odpowiedzi.