Siew i rozsada sezon 2012 r. cz.2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
sebapila
200p
200p
Od: 14 lut 2011, o 20:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pomidory ? siew i rozsada sezon 2012 r. cz.2

Post »

No tak, raczej to czujnik wilgotności gleby. Spójrz link,
W twoim wypadku najlepszy będzie palec grzebalec
Gdyby rzeźnie miały ściany ze szkła, wszyscy byliby wegetarianami
Awatar użytkownika
stachs
100p
100p
Od: 26 lut 2012, o 19:50

Post »

OK dzięki
moje wątpliwości zostały rozwiane.. ;:138
pozdrawiam
Awatar użytkownika
Suppa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 mar 2008, o 09:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

sewdaw oprócz tych poparzeń wygląd liści świadczy o przenawożeniu. Nieważne z czego, nawóz jest nawozem :wink:
Nie panikuj, zrób jak radziłem - utrzymuj odpowiednią wilgotność podłoża, wskazane byłoby też cieniowanie, albo przeprowadzka w mniej nasłonecznione miejsce dopóki nie wyjdą na prostą. Są duże, powinny sobie poradzić :wink:
Pozdrawiam, Maciek.
Awatar użytkownika
BozenaX
200p
200p
Od: 6 lut 2012, o 10:18

Post »

Jakie macie doświadczenia z uprawą rozsady pomidorów w ziemi z Pasłęka?. Kupiłam w Castoramie ziemię w 20 l workach (na opakowaniu są zdjęcia sadzonek pomidorów). Od dwóch tygodni moje pomidory tylko tracą na wyglądzie. Są cienkie z zółtymi środkami i ogólnie wyglądają źle. Dzisiaj postanowiłam przesadzić je do innej ziemi. Nadmieniam że mają wystarczającą ilość podłoża. Wysadziłam do wielodoniczek z 24 otworami z myślą przesadzenia do 0,5l kubków do piwa. Uprawiam pomidory od ponad 10 lat i coś takiego zdarza mi się po raz pierwszy. aha, pomidory stoją w inspekcie w tunelu foliowym w którym postawiliśmy dwie 200l beczki z wodą. Na noc przykrywam grubą kołdrą i folią bąbelkową - mają ciepło. Rano skoro świt odkrywam, a szybę podnoszę około 9-10 w zależności jak mi się uda wyskoczyć z pracy. Namiot foliowy cały dzień jest zamknięty.
sewdaw
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 9 kwie 2012, o 12:41

Post »

Suppa pisze:sewdaw oprócz tych poparzeń wygląd liści świadczy o przenawożeniu. Nieważne z czego, nawóz jest nawozem :wink:
Nie panikuj, zrób jak radziłem - utrzymuj odpowiednią wilgotność podłoża, wskazane byłoby też cieniowanie, albo przeprowadzka w mniej nasłonecznione miejsce dopóki nie wyjdą na prostą. Są duże, powinny sobie poradzić :wink:
oki, czas na rehablilitacje... zobaczymy co z tego wyjdzie. a moze przesadzic je w wieksze doniczki w celu rozlozenia tego nawozu ?
Awatar użytkownika
patasko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2011, o 23:48

Post »

BozenaX pisze:...folią bąbelkową
Folia bąbelkowa nie zatrzymuje ciepła, to jest mit. A co do reszty zapytania hm... Uprawiasz te pomidory w ziemi z pasłęka?
Awatar użytkownika
aska73
100p
100p
Od: 2 lip 2011, o 19:32
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

BożenaX moje sadzone w ziemi z Pasłęka w początkowej fazie rozwoju wyglądały na trochę przenawożone ( tak jakby za dużo tych nawozów wymieszali z tą ziemią). A w tym rozsadniku to nie masz za gorąco? Ja w zamkniętym namiocie foliowym w słoneczny dzień mam koło 30 stopni.
Pozdrawiam
Asia
Awatar użytkownika
BozenaX
200p
200p

Post »

Do potasko. Tak to "hobbystyczne podłoże do wysiewu i pikowania" Hol Las Pasłęk.
Asiu, namiot jest duży a inspekt pozostawiam całkowicie otwarty od około 10 do 17, okryty białą agrowłókniną przed ostrymi promieniami słońca . Co prawda nie miałam zbyt często okazji przebywać w nim w ostatnich dniach w godzinach południowych gdy jest najcieplej, ale w poprzednich latach robiłam zawsze tak samo i wszystko było dobrze.U mnie jest jeszcze dość chłodno.Chyba gdzieś popełniłam błąd skoro u Was wszystko w porządku.
11krzych

Post »

romaszka pisze: 11krzych pokaz swojego albinosa :shock: ;:oj jestem bardzo ciekawa.
To jest zdjęcie z 06 kwi 2012. Już go nie ma, nie da się żyć bez chlorofilu.

Obrazek
winterek
500p
500p
Od: 8 lis 2010, o 21:17

Post »

Bożena, z podłożem z Pasłęka nie powinno być żadnych problemów. Z tym hobbystycznym również, pod jednym warunkiem : że jest to podłoże świeże, tegoroczne. Jeśli zakupiłaś je w dużym hipermarkecie, możliwe jest, że przeleżało u nich od poprzedniego sezonu. Miałem kiedyś taki przypadek. Na szczęście, w sklepie, odradzono mi zakup, uprzedzając, że leży to pod chmurką od ubiegłego roku i nie biorą za ewentualne problemy odpowiedzialności. Może to, jest przyczyną kłopotów. Wymień podłoże.
Awatar użytkownika
patasko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2011, o 23:48

Post »

11krzych, :shock: Niezła gratka dla ogrodnika :D
Awatar użytkownika
BozenaX
200p
200p

Post »

Właśnie dzisiaj mam zamiar to zrobić. Już kupiłam ziemię którą stosowałam w poprzednich latach . Wyjmę z wielodoniczek, otrzepię trochę z tej ziemi i posadzę już do kubków. Mam nadzieję że 'ruszą" bo to w większości nasiona z Akcji i są dla mnie bardzo cenne.
11krzych

Post »

patasko pisze:11krzych, :shock: Niezła gratka dla ogrodnika :D
Gdyby jeszcze chciał rosnąć. Ale wziął i padł. Myślałem, że pociągnie do czasu aż się skończy karma w liścieniach, ale nie pociągnął.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”