Komary - jak walczycie ?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
To wiem. Chodzi mi o to, że o tej porze roku jeszcze są.
Warto teraz pomyśleć o zwalczaniu zimujących samic komarów, które wiosną zaczną składanie jaj. Należy przejrzeć pomieszczenia altanek, magazynków ? i zastosować preparaty aerozolowe oraz paski owadobójcze, takie jak do zwalczania much.
Komary i meszki nie lubią zapachu anyżu i witaminy B complex, wydzielanej z potem.
Trzeba pamiętać, ze miejsca po ukuciu dobrze jest posmarować papka mentolową, można stosować kompresy wody zmieszanej z amoniakiem lub z octanu glinu. Przy silnych odczynach zapalnych możemy zażywać preparaty zawierające wapno oraz leki przeciwalergiczne. Te ostatnie oczywiście po konsultacji z lekarzem
Warto teraz pomyśleć o zwalczaniu zimujących samic komarów, które wiosną zaczną składanie jaj. Należy przejrzeć pomieszczenia altanek, magazynków ? i zastosować preparaty aerozolowe oraz paski owadobójcze, takie jak do zwalczania much.
Komary i meszki nie lubią zapachu anyżu i witaminy B complex, wydzielanej z potem.
Trzeba pamiętać, ze miejsca po ukuciu dobrze jest posmarować papka mentolową, można stosować kompresy wody zmieszanej z amoniakiem lub z octanu glinu. Przy silnych odczynach zapalnych możemy zażywać preparaty zawierające wapno oraz leki przeciwalergiczne. Te ostatnie oczywiście po konsultacji z lekarzem
Pozdrawiam Andrzej.
Plaga komarów .
Odra wylała już po raz drugi w tym roku i jest u nas już teraz niesamowita plaga komarów . Nie można nic a nic bez posmarowania się OFFEM nic zrobić na działce . Już dawno takiej plagi nie było . Robiono już opryski z samolotu na te owady ale wstymują się do czasu obniżenia się poziomu Odry . Działka mi zarasta . Chodzę na działkę teraz tylko podlać i szybko uciekam do domu . ;:103 ;:104
.Dociekliwy pisze: Andrzeju mam tę roślinę , ale musiałbym chodzić z doniczką po całej działce . To co u nas się dzieje to nie życzę nikomu .
Gdybym miał jednego komara na działce jak Wronek 89 to bym chodził rozebrany do kąpielówek .
A jakbyś przywiązał doniczke do pleców? Albo założył plecak i doniczke do plecaka? Albo powiesiłbyś doniczkę na szyi? Albo kilka doniczek jedna na plecach jedna na szyi dwie na nogach i dwie na rękach? A może jeszcze na głowę przydałaby się doniczka? ;:54
A tak na poważnie polecam OFF. Komar podleci i owszem, ale nie odważy się siąść. Niestety OFF działa krótko.
Być wolnym to móc nie kłamać
(Albert Camus)
(Albert Camus)