Jakie drzewo posadzić?Jakie polecacie?
- maryann
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jakie drzewo posadzić?Jakie polecacie?
Chcę, żeby urosło szybko i duże, ale nie śmieciło mi zanadto liśćmi czy owocami. Oczywiście iglaki, ale ponieważ będzie rosło poza ogrodzeniem, nie chcę, żeby stało się czyjąś choinką. Podopwoedzcie, proszę.
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
- wosiek67
- 500p
- Od: 26 lut 2012, o 14:24
Re: Szukam... drzewo szybkorosnące małośmiecące
Świerk rośnie dosyć szybko tylko będziesz musiał go trochę oszpecić sekatorem bo inaczej stanie się czyjąś choinką.
Historia magistra vitae
Pozdrawiam Wojtek
Pozdrawiam Wojtek
- mateo
- Od: 12 kwie 2009, o 20:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Niektóre sosny w miarę szybko rosną, np. sosna zwyczajna, czarna czy żółta. Żywotnik olbrzymi też dość szybko rośnie w młodości.
- wosiek67
- 500p
- Od: 26 lut 2012, o 14:24
Wszystkie te drzewka są dobre ale bez sekatora się nie obejdzie
Historia magistra vitae
Pozdrawiam Wojtek
Pozdrawiam Wojtek
Posadź metasekwoje albo cyprysa błotnego jeśli jest wilgotny teren. Szybko rośnie gubi igły na zimę więc nikt go nie wytnie a śmieci zostaje naprawdę mało po nim, z reguły wiatr wszystko wywiewa (przynajmniej u mnie )
-
- 500p
- Od: 3 mar 2012, o 16:24
Amen!!! Jak chcesz byc prawdziwym kolekcjonerem, to bez metasekwoi nie masz o czym gadac! Jak nasypiesz kory czy wiorow i bedziesz na poczatku co jakis czas podlewac, to nie ma sie czego bac...Pawel01 pisze:Posadź metasekwoje albo cyprysa błotnego jeśli jest wilgotny teren. Szybko rośnie gubi igły na zimę więc nikt go nie wytnie a śmieci zostaje naprawdę mało po nim, z reguły wiatr wszystko wywiewa (przynajmniej u mnie )
P.S. cyprysnika blotnego, a nie cyprysa...
- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Dzięki, poruszyło mnie słowo "kolekcjoner", bo rzeczywiście oddaje naturę mojego ogrodu.
Cypryśnik odpada, bo to z klimatu 6B, metasekwoja 5B jeszcze ma szansę.
Bo tak w ogóle zostaje świerk, jodła, sosna, modrzew lub daglezja i ich odmiany.
A z liściastych? Lipa. brzoza, robinia? Coś jeszcze...?
Cypryśnik odpada, bo to z klimatu 6B, metasekwoja 5B jeszcze ma szansę.
Bo tak w ogóle zostaje świerk, jodła, sosna, modrzew lub daglezja i ich odmiany.
A z liściastych? Lipa. brzoza, robinia? Coś jeszcze...?
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
co ze słuchania mądrego.
Wiąz polny "Argenteovariegata"
Topola amerykańska "Purple Tower"
Topola raczej odpada jeśli blisko ogrodzenia (korzenie). Wiąz może być innej odmiany, ale ten jest piękny i rośnie za młodu baaaardzo szybko. No oczywiście pozostaje problem holenderskiej choroby wiązów - ale: zawsze jest jakieś ale Trzeba precyzyjnie ustalić założenia, potem poszukać...
Topola amerykańska "Purple Tower"
Topola raczej odpada jeśli blisko ogrodzenia (korzenie). Wiąz może być innej odmiany, ale ten jest piękny i rośnie za młodu baaaardzo szybko. No oczywiście pozostaje problem holenderskiej choroby wiązów - ale: zawsze jest jakieś ale Trzeba precyzyjnie ustalić założenia, potem poszukać...
-
- 100p
- Od: 5 maja 2011, o 10:11
Mam prośbę o pomoc:jakie drzewko posadzić przed tarasem?
Ziemia przepuszczalna, strona południowa, wietrznie, Dolny Śląsk.
Jakie drzewo będzie dosyć szybko wypuszczać liście i ładnie wyglądać od wiosny do późnej jesieni.
Chciałabym aby trochę przesłoniło taras bo straszna patelnia, ale też nie za bardzo.Myślę,że coś szczepionego.Może być na przykład śliwa wiśniowa?
Ziemia przepuszczalna, strona południowa, wietrznie, Dolny Śląsk.
Jakie drzewo będzie dosyć szybko wypuszczać liście i ładnie wyglądać od wiosny do późnej jesieni.
Chciałabym aby trochę przesłoniło taras bo straszna patelnia, ale też nie za bardzo.Myślę,że coś szczepionego.Może być na przykład śliwa wiśniowa?
- PiotrekP
- Od: 18 wrz 2011, o 08:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: drzewo przed tarasem
A może Surmia bignoniowa Nana ? albo Klon zwyczajny Globosum
-
- 100p
- Od: 5 maja 2011, o 10:11
Nad klonem się zastanawiałam, nad katalpą też.Ale one późno wypuszczają listki..........
Na to miejsce nadaje się perukowiec podolski np. '' Royal Purple ''. Lubi słoneczne stanowiska i suchą , przepuszczalną glebę . Ma ładne bordowe liście i pięknie kwitnie ( peruki ) .
-
- 50p
- Od: 20 sty 2012, o 20:33
a może głóg?