Adenium (róża pustyni) cz.4

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
galaxy
500p
500p
Od: 6 maja 2009, o 17:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Adenium (róża pustyni) cz.4

Post »

neza trudno żeby po dość trudnym okresie dla adenium wyglądało ono rewelacyjnie, praktycznie dopiero teraz zaczynają się budzić do życia, tak więc na prawdę spokojnie. Pochwal się nim latem :)
U mnie wzeszło obesum z żółtymi i białymi listkami, na razie wygląda tak samo jak inne obesum.
Przemo - mam to samo spostrzeżenie do somalense. Praktycznie wysiew na podłoże i jedynie delikatne zroszenie podłoża.
Awatar użytkownika
czarny07
100p
100p
Od: 10 lut 2012, o 14:21

Post »

:heja eikoden po prostu przypomniałem sobie o laminarce więc word,jakaś fajna czcionka z neta ,drukarka,nożyczki,folia do laminowania i całość trwała z 5minut a bynajmniej trochę posłużą ;:136 jak coś robić to jak się należy :wink: raz a pożądnie.Co do Somalense może od wysiewu zraszane były tylko raz ,ale mam takie specjalne folie do wysiewu na doniczki takie kapturki... dużo to daje na całość gumka recepturka,ciepły kąt z 26-27 stopni ,całość zaparowane i roślinki jak widać u mnie nie narzekają.Aha ... powiem tak do wysiewu najlepiej coco grunt bez żadnych dodatków i cudowania z ziemią i mieszankami ,na dnie keramzyt,wyprażony w mikrofali,odciśnięty z nadmiaru wody,rozgrzebany by był luźny ...metoda przemo i moje przykrycie ;:138 efekty są super
Awatar użytkownika
czarny07
100p
100p

Post »

jako że nie mogę edytować postu wyżej :? a szkoda,bo nie zależy mi na ilości postów dodaję Wam zdjęcie w jakich warunkach kiełkują u mnie nasionka z takim powodzeniem.Obrazek Może przyda się innym,którzy dopiero mają zamiar wysiać adenium. ;:138
Awatar użytkownika
kwiatusek
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 12 lut 2012, o 21:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Czarny fajnie wygląda ten grubasek :) ;:333
Gdy ktoś kocha różę, której jedyny okaz znajduje się na jednej z milionów gwiazd, wystarczy mu na nie spojrzeć, aby być szczęśliwym. Mówi sobie: ..Na którejś z nich jest moja róża...
Awatar użytkownika
czarny07
100p
100p

Post »

;:oj kwiatusek bardzo dziękuję... dbam o gruby brzuszek-podlewam raz na 2 tyg,stoi w południowym oknie,,,doniczka jest mooocno ciepła zawsze,ziemia wiór,jest mega przepuszczalna i lekka ,podlewam tylko 40 ml !!!! mało? korzonki i tak są zaraz pod wierzchem bo połowę doniczki zajmuje drenaż-keramzyt-przygotowania pod płaską,okrągłą doniczkę.Hmm troszkę delikatnie gdzie nie gdzie łuszczy mi się kaudex-podkreślę,że jest twardy ale ogólnie jakby ma rozstępy i lekko się łuszczy- czyżby dlatego że gromadzi w brzuszku wodę i się powiększa?jak myślicie?Proszę o opinię :roll: :?:
margrit93
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 23 lut 2012, o 19:49

Post »

witajcie, cieszę się z nowych twarzy na wątku! :)

neza - ja bym jednak spryskała czymś prewencyjnie, nie podobają mi się te białawe plamy, wygląda trochę jakby coś tam żyło... i powodzenia z sieweczkami :)
werka, kubasia - witajcie, niech wam ładnie różyczki rosną! :)
dawid24 - piękne siewki, jak na 2tygodniowe są ogromne, czym je karmisz?

moje siewki thai już w większości stoją wyprostowane, niestety 1 siewka (z 5) padła - przesadziłam z wilgotnością ziemi i kiełek nie wytrzymał. ale pozostała czwórka fajnie wygląda, mają grubsze nóżki niż obesum, takie mocarne :)

pozdrawiam!
margrit
Qodmira
100p
100p
Od: 20 sty 2011, o 20:29

Post »

Cieszę sie że stoją a u mnie właśnie przed sekundką kot zwalił kwiatki bo tak zawzięcie łapał muchę która lata koło okna. całe szczęście że nie nikomu nic się nie stało z moich zielonych pociech :wink:
dawid24
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 5 kwie 2012, o 19:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Margrit93 siewki dostawaly tylko wode do niedzieli lecz wydaje mi sie że najważniejsza rolę odrywa to że stoją w mini szklarni i mają stała temperaturę 30stopni.
neza
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 6 lut 2012, o 13:19

Post »

Hmmm, tak sobie myślę, czy piasek z plaży nadaje się na zrobienie mieszanki dla adenium bo moje grubosze siedzą w nim od lat i wyglądają na zadowolone...
dziwaczek13
100p
100p
Od: 1 lut 2012, o 10:35
Kontakt:

Post »

I ja dołączam do Adeniomaniaków :heja
28 marca wysiane 7 nasionek, rośnie 6 (w tym Adenium Thai)
Dominiku, dzięki.
Pozdrawiam
elka
Awatar użytkownika
czarny07
100p
100p

Post »

Polecam wszystkim nasiona od eikoden`a na początek wysiałem u dziewczyny 7 obessum - wzeszły wszystkie,sobie wysiałem somalense z 6 wzeszło 5 -bardzo dobra jakość nasion,szybka wysyłka.Ogólnie duży profesjonalizm.Nasiona,duże dorodne co przełożyło się na kiełkowanie,a i cena bardzo ale to bardzo dobra,na allegro nawet po tyle nie kupicie.Dzięki temu,że tyle wzeszło a to pierwszy siew mojej dziewczyny i od razu taki efekt 7 na 7 nasion zaraziła się adeniami :) Dziękuję raz jeszcze eikoden
dawid24
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 5 kwie 2012, o 19:26

Post »

Przepraszam za głupie pytanie ale mógłby ktoś mnie oświecic czemu arabicum jest droższe od adenium dostępnego na allegro?
Zauważyłem że na ebay 50 sztuk adenium kosztuje 15zl ale juz adenium arabicum 5 sztuk kosztuje 10zl .
Awatar użytkownika
Pokemonka
200p
200p
Od: 4 lut 2012, o 22:09

Post »

MOJE MIESIĘCZNE ADENIUM :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

mają tak różne brzuszki i listki, że sama się dziwię... ale niby wszystkie to Obesum... :D
zobaczymy :)
Mój ZIELONY ŚWIAT http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=51824" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
eikoden
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2011, o 14:22

Post »

czarny07 pisze:Polecam wszystkim nasiona od eikoden`a na początek wysiałem u dziewczyny 7 obessum - wzeszły wszystkie,sobie wysiałem somalense z 6 wzeszło 5 -bardzo dobra jakość nasion,szybka wysyłka.Ogólnie duży profesjonalizm.Nasiona,duże dorodne co przełożyło się na kiełkowanie,a i cena bardzo ale to bardzo dobra,na allegrooo nawet po tyle nie kupicie.Dzięki temu,że tyle wzeszło a to pierwszy siew mojej dziewczyny i od razu taki efekt 7 na 7 nasion zaraziła się adeniami :) Dziękuję raz jeszcze eikoden
Dzięki ale ja póki co tym nie handluje, ceny niskie bo nie liczyłem razy 2 za każde nasiono... A świeże bo nie z ebay tylko ze szkółki....
dawid24 pisze:Przepraszam za głupie pytanie ale mógłby ktoś mnie oświecic czemu arabicum jest droższe od adenium dostępnego na allegrooo?
Zauważyłem że na ebay 50 sztuk adenium kosztuje 15zl ale już adenium arabicum 5 sztuk kosztuje 10zl .
Cena za odmianę uwarunkowana jest ilością pozyskiwanych nasion, z tego co się orientuje najmniej jest Thai Socotranum. Nawet na www jest opisane:
"THAI SOCOTRANUM is the most expensive adenium plant in Thailand.
Very difficult to have seeds and Very slow grow. No wonder the prices still High.
We also sell original Thai Socotranum seeds.
Thai Socotranum seeds are available now with very limited quantity. Thank you."

Pokemonka co do obesum to właśnie będziesz obserwować ogromną różnicę w dalszym rozwoju sadzonek... Jedne będą małe, inne duże :wink: rozrzut gwarantowany ;:209
Ładnie rosną byle tak dalej ;:333

A moje szczepienia padły przez moją nie uwagę.... woreczki się zapadły ....... przylepiły i adenium zgniło...... :(
Tak to jest jak się nie siedzi w domu :(

Przy następnym szczepieniu będę potrzebować czegoś plastikowego zamiast woreczka.

I coś z innej beczki dzisiaj zauważyłem dziwne odrosty u jednego adenium, ciekawe co z tego powstanie....
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
czarny07
100p
100p

Post »

:heja eikoden wooow ale będzie duzo gałązek bo raczej pąk kwiatowy to nie jest ;:oj
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”