Mamutowiec olbrzymi(Sequoiadendron giganteum)

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
Erik
100p
100p
Od: 30 sty 2010, o 12:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mamutowiec olbrzymi

Post »

A ja przeczytałem cos takiego-"...Rodzaj ten jest jednym z trzech w obrębie podrodziny Sequoioideae z rodziny cyprysowatych (Cupressaceae). W dawniejszych systemach rodzaj zaliczany był do rodziny cypryśnikowatych (Taxodiaceae), która jako takson parafiletyczny nie jest już wyróżniana.

Hex2 jezeli myślisz o -40C to jest się czego obawiać ale przy takich ekstremach marzną nasze buki i jodły a i tak spotyka się 300-400letnie i starsze,a trzydziesto-stopniowe mrozy nie uszkodzą kilkuletnigo mamuta,w B.Białej rosnie kilka sztuk które mają juz parę zim z tem >-30C
Awatar użytkownika
Napoleon
500p
500p
Od: 23 lis 2010, o 14:04

Post »

Cenna wiadomosć.Warto podkreślać że kiedyś zaliczano mamutowce do innej rodziny.
"Naj­pierw Cię ig­no­rują. Po­tem śmieją się z Ciebie. Później z Tobą wal­czą. Później wyg­ry­wasz." Mahatma Ghandi
Slavomirus
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 6 sty 2012, o 14:34

Post »

Oto mój MAMUT który wczoraj wykiełkował, mam pytanko czy on się wyprostuje czy będzie taki krzywy?

Obrazek
Awatar użytkownika
mosewa
100p
100p
Od: 25 lis 2007, o 17:31

Post »

Myślę,że się wyprostuje ;:333 . To dopiero noworodek przecież :) Np. jak fasola wypuszcza łodyżkę i listek tez jest taka krzywa, a później się prostuje :D
Ewa
bartoszk8
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 10 mar 2012, o 12:55

Post »

To normalne że na początku jest krzywy, potem się wyprostuję.
szkutnik
100p
100p
Od: 6 kwie 2012, o 14:32
Kontakt:

Post »

Fajne te siewki:)
Ja zdecydowałem się na kupno gotowej sadzonki, na razie czekam na przesyłkę. Zastanawiam się jak tej roślince przygotować stanowisko. Glebę mam lekką , ok 30-40 cm warstwy próchnicznej przeciętnej jakości, która stopniowo przechodzi w ok 50 cm warstwę piachu, poniżej żwir coraz grubszy a na głębokości poniżej 200cm już spore otoczaki. Woda gruntowa w wielkich ilościach na głębokości 2,5 - 3,5 m. Podpowiedzcie jaki duży wykopać dołek i czym wzbogacić moją ziemię żeby drzewo miało dobry start.
bartoszk8
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Dołek zależy od wielkości sadzonki nie musi być głęboki, najważniejsze aby korzenie były przykryte ziemią, z tego co wiem mamutowca nie warto nawozić, wystarczy taka ziemia jaką tam masz, można kupić ziemię dla iglaków. Jeśli sadzonka jest mała uważaj na mrozy, mogą nawet zabić młodą roslinę.
szkutnik
100p
100p
Kontakt:

Post »

Dzięki za odzew. Sadzonka ma jutro przyjść, nie będzie zbyt duża (30-40cm). Dołek wykopałem dzisiaj o średnicy ok 80cm, spulchniłem ziemie na dwa sztychy. Dosypałem worek ziemi ogrodowej. :D
szkutnik
100p
100p
Kontakt:

Post »

Przyszła sadzonka, 28 cm wysoka. Niepokoi mnie trochę brązowy odcień końcówek igieł czy to normalne?
bartoszk8
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Prawdopodobnie powodem pojawienia się brązowienia igieł jest przemarznięcie, najlepiej jak przed sadzeniem poczekasz aż roślina osiągnie większa wysokość min. 0,5 m, lub dopóki nie urośnie wyższa dla bezpieczeństwa okrywaj ją na zimę. Powodzenia w uprawie!
szkutnik
100p
100p
Kontakt:

Post »

Rozumiem że jest to niegroźne. :roll:
Mam zamiar posadzić do gruntu i okrywać przez pierwsze 2-3 lata.
Slavomirus
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 6 sty 2012, o 14:34

Post »

Z 13 nasion wykiełkowały mi jak na razie cztery co uważam za rewelacyjny wynik :)
A poniżej zdjęcie taki ewenement :) do jednej jedynej przegródki włożyłem dwa nasiona ale chyba gdzieś 1cm od siebie a tu takie zaskoczenie :)
bartoszk8
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Młode siewki potrzebują więcej wody niż starsze, z wiekiem siewek ogranicza się ilość wody, te siewki mają odpowiednią ilość.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”