Facelia dzwonkowata(Phacelia campanularia)

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Puchatek
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 25 lut 2012, o 07:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Facelia dzwonkowata(Phacelia campanularia)

Post »

Proszę napiszcie jak siać facelię dzwonkowatą
OLAmari
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2006, o 11:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Facelia dzwonkowata

Post »

Awatar użytkownika
Niesia
200p
200p
Od: 23 lut 2012, o 23:36

Post »

Siałam facelie już dwa razy w tym roku i nici z tego....wszystko mi wybujało okropnie, łodyżki cieniusienkie, wszystko sie przewraca...nie warto siać w domu...a tak bardzo mi sie ten kwiat podoba :( mam jeszcze kilka nasionek i chyba posieję je w szklarni bo w domu naprawde nie warto...aha facelia nie znosi przesadzania więc pewnie najlepiej od razu do skrzyneczek siać i nie pikować!!!
Ogrodniczka Niesia
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=53798" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
BozenkaA
1000p
1000p
Od: 26 cze 2011, o 21:29

Post »

A ja ją właśnie wsiałam. Ciekawe co wyjdzie? ;:oj
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Ja siałam facelię dzwonkowatą do gruntu.Czasem wychodzila ładna, a czasem jakaś marna :roll: Lubi jasne, słoneczne, otwarte stanowiska i przepuszczalną glebę.
Awatar użytkownika
Niesia
200p
200p

Post »

selli7 pisze:Ja siałam facelię dzwonkowatą do gruntu.Czasem wychodzila ładna, a czasem jakaś marna :roll: Lubi jasne, słoneczne, otwarte stanowiska i przepuszczalną glebę.

ja posiałam do doniczek, zmieszałam ziemię kwiatową z piaskiem...facelia jest mało wymagająca-bynajmniej tak piszą na opakowaniu :D ....oczywiście na razie rośnie sobie w szklarni bo na dworze jeszcze za zimno...pozdrawiam
Ogrodniczka Niesia
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=53798" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Galadriela
500p
500p
Od: 22 wrz 2009, o 13:58
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Prześliczna... ;:oj
A ja siałam w tym roku facelię już dwa razy do gruntu (a właściwie do donicy przed domem - miała robić za dywanik u stóp metrowych lilii) i nic z tego, nie wzeszła nawet jedna roślinka... :cry:
Co ja robię nie tak? :evil:
Awatar użytkownika
Niesia
200p
200p

Post »

Galadriela pisze:Prześliczna... ;:oj
A ja siałam w tym roku facelię już dwa razy do gruntu (a właściwie do donicy przed domem - miała robić za dywanik u stóp metrowych lilii) i nic z tego, nie wzeszła nawet jedna roślinka... :cry:
Co ja robię nie tak? :evil:

może za zimno było...ta pogoda w maju to taka w kratke była....moja piękna facelia była piękna a teraz już po niej śladu nie ma....zdecydowanie za szybko mi przekwitła :cry:
Ogrodniczka Niesia
Awatar użytkownika
Galadriela
500p
500p
Od: 22 wrz 2009, o 13:58
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Za drugim razem nie mogło być za zimno... :(
Podobno do trzech razy sztuka więc może jeszcze spróbuję kupić paczkę nasionek i wysiać (może mi się uszkodzone trafiły ?), z tego co słyszałam to facelia żyje raczej krótko, więc może zdążyła by jeszcze przed końcem lata zakwitnąć...

I takie pytanka: czy przykrywałaś nasiona po wysiewie (bo może one światła potrzebują), i jak długo wschodziła Ci Twoja facelia?
Awatar użytkownika
BozenkaA
1000p
1000p
Od: 26 cze 2011, o 21:29

Post »

Galadriela pisze: I takie pytanka: czy przykrywałaś nasiona po wysiewie (bo może one światła potrzebują), i jak długo wschodziła Ci Twoja facelia?
Nie pamiętam dokładnie, ale jeśli nasionka są małe, to nie przykrywałam a jedynie wciskałam w ziemię. Moje na razie są niezbyt wielkie i ładnie się płożą. rosną w bardzo suchym miejscu, prawie na piachu. Ślicznie wyglądają ich malutkie dzwoneczki.
Na drugi rok wysieję wprost do gruntu.
kasia29
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 30 mar 2012, o 20:08

Post »

Ja wysiewałam facelię w dwóch miejscach.W jednym urosła bujna i dorodna,w drugim nie wzeszła w ogóle,dopiero po 2 miesiacach jedno nasionko dało o sobie znać ;:oj Mimo wszystko w przyszłym roku też wysieję,bo to śliczna roślinka i jak już urośnie to bezproblemowa. ;:173
Świetnie komponuje się z kocanką!
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

A w jakim miejscu/glebie wyrosła bujna, a w jakim nie wzeszła? Tez mi się podoba, ale właśnie ze względu na jej chimeryczne kiełkowanie i stosunkowo krótkie kwitnienie zrezygnowałam swego czasu z niej.
kasia29
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 30 mar 2012, o 20:08

Post »

No właśnie najśmieszniejsze,że gleba jest identyczna,dość ciężka i gliniasta.Te,które ładnie wzeszły są w pełnym słońcu od ok.11 do wieczora,te drugie ok.godzinę dłużej.W tych samych miejscach siałam smagliczkę nadmorską i efekt był identyczny:jedna jest dorodna,drugiej mało się wysiało i bardzo długo wschodziła.Zastanawiam się czy może nie jest to wina mrówek,bo mam ich pełno.Myślę,że dobrym rozwiązaniem jest wysianie w kilku miejscach,gdzieś na pewno wyrosną :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”