Siew i rozsada sezon 2012 r. cz.2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 gru 2007, o 21:03

Re: Pomidory ? siew i rozsada sezon 2012 r. cz.2

Post »

No to teraz mam już wodę z mózgu :;230 .
W sumie to najważniejsze ,że nie pomyliłam się przy opisywaniu pojemników, bo to by stawiało pod znakiem zapytania poprawność opisu pozostałych kilkudziesięciu odmian :;230
Jak zobaczyłam pojemniki z różnymi Brandywine pomyślałam ,że to ja się pomyliłam , ale skoro one mają różne liście , to wszystko jest ok.Uściślę opisy , jak zaowocują. :D

forumowicz - piękne masz te swoje pomidory ;:224
Pozdrawiam,Małgorzata
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2008, o 20:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

basow@ pisze:Mam pytanie. Jakie liście ma Brandywine? Ziemniaczane , czy "normalne" , pomidorowe? Mam tego pomidora z 2 różnych źródeł i okazały się roślinami o innych liściach. Teraz trochę zgłupiałam, i nie bardzo wiem , który z nich to ten właściwy... :;230
W spisie odmian warzyw z 1998 r znalazłam opisy 21 mutacji czerwonego Brandywine, część z nich ma liście ziemniaczane, część regularne. Brandywine (malinowy) ma opisane 50 mutacji, z czego większość posiada ziemniaczane liście. U niektórych nie ma w opisie wzmianki o kształcie liści. Yellow Brandywine ma opisane 21 mutacji, też w większości liście ziemniaczane, w niektórych opisach nie ma wzmianki o liściach. Do tej pory na pewno liczba mutacji tej odmiany wzrosła...

Pozdrawiam, kozula
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ludwik, wyobraź sobie, że ta zieleń jest bez retuszu. Możesz to sobie wyobrazić ?.

Pozdrawiam

PS Małgosiu, Twoje uznanie mi znakomicie rekompensuje trud włożony w uprawę. ;:196
sebapila
200p
200p
Od: 14 lut 2011, o 20:37

Post »

Btandywine ma ziemniaczane liście? Mam po moich takie wrażenie.
forumowicz spapugo wałeś od Kasi podpisywanie fotek? Hehe
Gdyby rzeźnie miały ściany ze szkła, wszyscy byliby wegetarianami
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

sebapila pisze:forumowicz spapugo wałeś od Kasi podpisywanie fotek? Hehe
Po prostu postanowiłem otworzyć dla swoich wnuków pomidorowy album

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 gru 2007, o 21:03

Post »

forumowicz pisze: PS Małgosiu, Twoje uznanie mi znakomicie rekompensuje trud włożony w uprawę. ;:196
Niezmiennie mnie rozbawiasz! :D
Oby wnuki też miały ogrodnicze zacięcie i z przyjemnością korzystały z doświadczenia dziadka. ;:136 Dziadek z taką wiedzą to skarb... :D
Pozdrawiam,Małgorzata
Awatar użytkownika
Suppa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 mar 2008, o 09:53

Post »

ida74 pisze:Maciek-Suppa czy ja się mogę Ci oświadczyć :!: ;:168
Czym sobie zasłużyłem? ;:oj

forumowicz - powinieneś na jakąś wystawę jechać z taką rozsadą :wink:

A tak wygląda obecnie moja rozsada, a w zasadzie siewki przeznaczone do gruntu:

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam, Maciek.
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

:D Witaj Kozulo...miło Cię widzieć.Mam do Ciebie pytanie... Czy Kalman to Twoja krzyżówka? :oops:
nutka1234
50p
50p
Od: 1 lip 2010, o 22:43

Post »

Kiedy przesadzać pomidorki do większych pojemników? Rosną w takim o poj. 0,2 l, widać im już białe korzonki przy ściankach (przezroczyste doniczki). Czy bryła korzeniowa ma być mocno przerośnięta korzeniami? rosną w tych pojemniczkach min. 3 tygodnie, mają od 5-10 cm.
winterek
500p
500p
Od: 8 lis 2010, o 21:17

Post »

"W spisie odmian warzyw z 1998 r znalazłam opisy 21 mutacji ........"
Kozulko, Twój spis odmian z 1998 roku, to jak przypuszczam, nie spis odmian, tylko katalog SSE, wydawany co roku.
Mutacje, o których wspominasz, to nie mutacje, ale oferty członków tej organizacji.
Jakby to powiedzieć... niektóre z tych ofert, pochodzą od osób poważnych, niektóre natomiast, od osób chcących dorobić parę groszy i mających w głębokim powarzaniu, "czystość" odmiany.
Brandywine, to najpopularniejsza odmiana amatorska, za wielką wodą. W związku z tym, przypuszczam, najlepiej się sprzedająca. Powstało więc tych odmian, szczepów, mutacji, w ostatnim dwudziestoleciu, jak psów. Powstają, co roku "nowe", najczęściej nie mające nic wspólnego z odmianą matką.
W związku z bałaganem, jaki pojawił się w temacie, kilka osób, obeznanych, z kilkudziesięcioletnią praktyką, postanowiło go trochę uporządkować.

Prawdziwe Brandywine, jest jedno, właśnie o takiej nazwie. Jest to pomidor zaliczany do tzw. różowych, (malinowych). Liść tego pomidora jest typu ziemniaczanego.

Grono, o którym wspomniałem, uznaje jeszcze jako Brandywine
odmiany koloru żółtego : Yellow i Platfoot - liście typu ziemniaczanego ;
czerwonego : Landis - liście tradycyjne ;
różowego : Sudduth's - liście ziemniaczane ;
W ostatnich 2-3 latach, pojawił się Cowlick, również zaliczany do różowych - liść typu ziemniaczanego. Odmiana ta zrobiła furorę wśród amatorów pomidorków z całego świata. Miałem go w ubiegłym roku. Nie zmieścił się w moim TOP 5, ale tuż za, na pewno. W tym sezonie próbuję z innego żródła. Zobaczymy...

I to by było na tyle.

Odmiany czarne, ponoć, nie mają wiele wspólnego z Brandywine, mimo, że posiadają to słowo w nazwie. Nie cieszą się również uznaniem, jeśli chodzi o walory smakowe.
W każdym razie, na dzień dzisiejszy, dostępne są dwie takie odmiany : Black i True Black o liściach ziemniaczanych, te są najpopularniejsze i jedna : Black Regular Leaf, o liściach tradycyjnych. Prawdopodobnie tę ostatnią posiada Kasencja.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2012, o 17:00

Post »

forumowicz pisze:Część pomidorków została dziś przesadzona z palet do kubków 0,5 l
Cudeńka, forumowicz :D
Moje maluchy czekają na pikowanie do jutra :D
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
Feel
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 29 maja 2011, o 09:05

Post »

A czy moje ma;uchy nie są już za bardzo wybiegnięte? Mają iść do gruntu po 15 maja a tu na jednym krzaczku widzę już pączki kwiatowe.
Obrazek
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Feel ładne te sadzonki i trochę szkoda, że za wcześnie wysiane. To jednak jeszcze miesiąc do wysadzenia. Na pewno trzeba zahamować ich wzrost ekspediując je na zewnątrz .

Pozdrawiam
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”