Święta racja W ubiegłym roku aksamitki doprowadzały mnie do szałuBozenkaA pisze:Wszystko musi mieć światło, inaczej się wyciąga nadmiernie. Nie martw się, najwyżej wsiejesz później, gdy się zrobi ciepło. Nieraz kupi się jakieś feralne nasiona, ja miałam tak w ubiegłym roku z astrami. Z całej paczki były 2, które zakwitły bardzo późno.Shan-lee pisze:Moje tak biednie się pokazuję (4 sztuki po 2 mikro listki że sama nie wiem czy do września wyjdą). Czy one muszą mieć bardzo dużo słońca?
Aksamitka - królowa jednorocznych cz.1
- Zibi_41
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 maja 2010, o 21:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Aksamitka - królowa jednorocznych
Pozdrawiam Euzebiusz , Od ugoru do ... cz.1, Część 2,
Moje wątki, Sprzedam sadzonki chryzantem drobnokwiatowych 2024r
Moje wątki, Sprzedam sadzonki chryzantem drobnokwiatowych 2024r
Nasiona zbierałam sama. Dziwię się tylko bo pozostałe sadzonki mam na oknie wszystkie a i tak się wyciągają. To już nie wiem chyba je w kosmos powinnam wystrzelić bliżej słońca
- noriska
- 100p
- Od: 8 mar 2012, o 15:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
a ja posialam w tym roku piec rodzajow. Cztery: Nauthy Marietta, Honeycomb, Red Cherry i takie duze Vanilla - kupione w ubieglym roku juz latem z terminem gwarancji na kwiecien tego roku. Jeden Claun - termin wrzesien tego roku. Z tych pierwszych czetrech wzeszly mi niemal wszystkie nasiona i musialam sporo poprzerzedzac Natomiast Claun wyszedl, jak na zamowienie, po jednym w kazdej doniczce....choc sialam w tej samej ilosci co pozostale.
Co je rozni. Claun zostal kupiony w Polsce (chyba Polan) natomiast reszta byla kupiona w Norwegii - nasiona angielskie. Pomimo tak malego wschodu będę jednak kupowala w Polsce - 10 razy taniej
Co je rozni. Claun zostal kupiony w Polsce (chyba Polan) natomiast reszta byla kupiona w Norwegii - nasiona angielskie. Pomimo tak malego wschodu będę jednak kupowala w Polsce - 10 razy taniej
- Yvona
- Od: 31 sie 2011, o 21:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja póki co wysiałam tylko rozpierzchłą. Dla eksperymentu część pikowałam w fazie liścieni i na dzień dzisiejszy te mają ledwie zalążki listków właściwych, a część niepikowana ma piękne "aksamitkowe" liście i drugą parę, którą już dobrze widać. Resztę aksamitek wysieję chyba wprost do gruntu, bo brakuje mi miejsca, albo w kuwetki, a pikować będę wprost do gruntu.
Trzeba być szalonym, żeby za własne pieniądze katować się w górach...
Trzeba być głupim by tego nie robić.
Trzeba być głupim by tego nie robić.
Shan-lee powiem Ci że mam jedną taka odmianę która stoi w najlepiej oświetlonym miejscu w domu a wyciąga się niemiłosiernie jej koleżanki z innej odmiany stoją w ciemniejszym i się wcale nie wyciągają
Mój ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=52851" onclick="window.open(this.href);return false;
Pozdrawiam Ola
Pozdrawiam Ola
-
- 200p
- Od: 24 maja 2009, o 23:57
Ja zakupiłem w tym roku nasiona kremowej i białej. Wysiane w marcu raczej rzadko mają już po 2 liście właściwe.Nie zamierzam pikować.
Pamiętajcie o ogrodach...
- DorotaP
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 4 kwie 2012, o 14:03
JA SWOJE AKSAMITKI POSADZIŁAM NIE CAŁY MIESIĄC TEMU ŁADNIE ROSŁY I NAGLE ZACZEŁY SIĘ KŁAŚĆ NIE WIEM CO SIĘ DZIEJE PRZECIEŻ TO ŁATWA ROŚLINA W UPRAWIE
Pisanie wielkimi literami oznacza krzyk.
Proszę więc tego nie nadużywać.
babuchna
Pisanie wielkimi literami oznacza krzyk.
Proszę więc tego nie nadużywać.
babuchna
- patasko
- Od: 26 maja 2011, o 23:48
DorotaP, nie pisz Caps Lockiem, trzymaj się interpunkcji. A to, że Ci się kładły, to efekt wybiegnięcia roślin. Za mało światła mają.
- paola1a
- Od: 10 paź 2010, o 22:25
Czy obrywać aksamitkom pojawiające się pączki? Przypuszczam, że pomoże to im w rozkrzewieniu ale czy nie wpłynie negatywnie na przyszłe kwitnienie?
Paulina
Moje aksamitki ANI RUSZ. No załamka totalna. Siedzą w ziemi od miesiąca prawie i nic się nie dzieje. Za mało światła?
- ninkas
- 200p
- Od: 23 sty 2011, o 23:27
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Stare nasiona. Niestety aksamitka zleżała nie wschodzi.
Alicja
moje tez juz maja paki....uszczykiwac je?czy zostawic?
Przepraszam,ale nie mam mozliwosci uzywania polskich liter Kasia
Czy to znaczy ze źle je przechowywałam? Wyskubałam je jesienią. Były w papierowej torebce trzymane.ninkas pisze:Stare nasiona. Niestety aksamitka zleżała nie wschodzi.