Ogórek - choroby, szkodniki

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Roszpunka
50p
50p
Od: 29 lut 2012, o 17:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Co się dzieje z moimi ogórkami

Post »

Witam. Czy ogórki jak się sieje to przykrywa się je ziemią? Będę siała pierwszy raz i nie mam pojęcia. Była bym wdzięczna za pomoc :D
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2012, o 17:00
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Przykrywa się :wit
Pozdrawiam, Dorota
Roszpunka
50p
50p
Od: 29 lut 2012, o 17:17

Post »

Dziękuję pięknie za szybka odpowiedź :D
pablo87
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 30 kwie 2009, o 13:55

Post »

cantati Byłem na stronce tej firmy i tak się zastawiam czy tam można np kupić 1,2 worki czy trzeba cała paletę od razu i nigdzie nie podają ceny, a swoja drogą dajmy na to że do takiej ziemi wsadził pomidorki np. to w tedy czym to dokarmiać "florovit" co jakiś czas wystarczy ? z drugiej strony zastanawia się czy to na pewno ziemia bo moja rozsada pomidorków rośnie w tej samej ziemi i ma się b.d.

Bawole serce siane ok 20 lutego
Obrazek
Obrazek

Tu znajduje się San Marzano, Gigant, złoty Jantar; siane ok 2tygodnie później od bawoego
Obrazek
Obrazek

Na poniższym i powyższych zdjęciach mam jeszcze paprykę trochę późno ją wysiałem i mam pytanko czy zdąży urosnąć ?
Obrazek

Pozdrawiam ;) i życzę wesołych świąt ;)
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pablo, na tej stronie nie kupisz pojedynczych worków niestety :(
Poszukaj w Casto... lub w dobrych sklepach ogrodniczych, może trafisz.
Ale skoro masz już posadzone, to ja bym na razie ich nie ruszała, jeśli pojawią się objawy jakichś niedoborów, to wtedy interwencyjnie odżywisz dolistnie i zaczniesz dokarmiać doglebowo. Ja nie jestem ekspertem, ale forumowicz - duuużo bardziej doświadczony i wprawiony w uprawie pomidorków - polecił mi nawóz Bioflorin, stosuję go i jestem bardzo z niego zadowolona, tyle, że ja siałam i pikowałam pomidory do torfu. Wiele osób używa np. Florovitu i też się sprawdza.
Poczytaj sobie wątki pomidorowe, skarbnica wiedzy :) :
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=42&t=53128
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=42&t=48853
Twoje pomidorki i papryki wyglądają bardzo ładnie, moim zdaniem na razie im niczego nie brakuje.
Ogórki są bardziej żarłoczne, więc posadzone do takiej samej ziemi szybciej zaczęły głodować.
Co do wielkości sadzonek, to masz znacznie większe niż moje :)
Będziesz je sadził pod folię czy na pole? Kiedy siałeś papryki?
Ja siałam pierwsze pomidory 20 marca z przeznaczeniem do otwartego gruntu a pierwsze papryki 4 marca, jednak z braku czasu pikowałam i jedne i drugie później niż powinnam, jeszcze nie ruszyły na dobre, ale mam nadzieję, że jak się zrobi ciepło po Świętach to odżyją :)
Również pozdrawiam i życzę wesołych Świąt :D
Pozdrawiam, Dorota
pablo87
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

cantati pomidorki siałem 17 lutego dużo za wcześnie, a papryki 28 lutego... Pomidorki idą pod folię którą niedawno skończyłem stawiać 2,80mX7m... Ja obecnie używam nawozu forovit i mi się sprawdza nie narzekam... Jeszcze odnośnie tych pomidorków które parę postów wyżej wygadają tak łanie i zdrowo na zdjęciach, jakoś 3 dni temu zaczęło się coś z nimi dziać, przyznam się że jakoś tydzień temu dość intensywnie je podlewałem co drugi dzień jakoś tak... i teraz nie wiem czy to przez te przelanie czy to może jakaś choroba je dopadła gdyż żółkną wyzyski dolne liście pojawiają się na nich jakiś dziwne plamy obrzeża jak by gniły i więdły, a liście potem usychają i więdną zupełnie... najlepiej pokażą to zdjęcia.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Bardzo Proszę o pomoc... czy trzeba podjąć jakieś środki... czy to przejdzie samo i następne liście będą już zdrowe... hmm

a tak wygląda folia ;)
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Tylko mam nadzieje że nie będę musiał kupować do niej sadzone i tym moim nic nie będzie ;(

Pozdrawiam. ;)
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pablo, folia piękna i sadzonki na pewno uratujesz, tylko przejrzyj sobie dokładnie wątki o pomidorach.
Ja nie jestem na tyle doświadczona w ich uprawie, żeby podjąć się diagnozy co im jest, moim zdaniem wygląda na przenawożenie, ale najlepiej zapytaj w wątku pomidorowym (np. tu: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=756 - na stronie 52 tego wątku Rusalka zamieściła zdjęcia swoich pomidorków, i chyba wygląda to u Niej podobnie jak u Ciebie, na dole tej strony masz odpowiedź Ani Kozuli). Tam na pewno uzyskasz pomoc od forumowicz i Ani Kozuli, którzy zdiagnozują te objawy ze 100% pewnością.
Życzę Ci powodzenia i trzymam kciuki :)
Pozdrawiam, Dorota
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

pablo87

Jeżeli rozsadę masz w podłożu do rozsad, to po co Ty na wyrost nawoziłeś te pomidory Florovitem ?. W takim podłożu uzupełniać nawożenie można jeżeli wystąpią objawy niedoboru a rośliny uzyskają odpowiednie rozmiary, by mogły nawóz przejeść. Nadmiar nawozów + nadmiar wody to jest mord na pomidorach.

Pozdrawiam
pablo87
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Re: Co się dzieje z moimi ogórkami i pomidorami

Post »

Teraz już to wiem, że w ogóle przegiąłem z tym podlewanie... to przez to ze ogarnęła mnie mała panika... i teraz jestem zły sam na siebie bo prze własną głupotę chyba zniszczyłem sobie rozsadę pomidorów ;(
Alembik

Post »

Kup sobie kufle półlitrowe jednorazowe do piwa i przesadź w nie pomidory. Możesz strząchnąć trochę przenawożonej/ przelanej ziemi to różnica się pewnie wtedy po jakimś czasie wyrówna. A w ogóle to u mnie pojawiły się po świętach identyczne przyschnięcia na liściach i podobny problem z oberżyną. To się stało po tym jak uderzyło słońce po dniach dość pochmurnych. Może pomidory przeżyły swoisty szok. Z tym że moje były wtedy raczej przesuszone niż przelane. Oczywiście podlałem je odstaną wodą, która jednak prawdopodobnie okazała się za zimna. Teraz odpoczywają od wszelkich zabiegów. Jakoś to będzie.
Awatar użytkownika
ikona30
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 12 kwie 2012, o 11:48

Post »

witam,pozdrawiam serdecznie:),jestem tu nowa i "zielona" jak moje ogórki (były jeszcze dwa dni temu), z uwagi na to że w czwartek było piękne słoneczko postanowiłam moje rozsady wyniesć na balkon aby się dotleniły.Teraz są zżółkniete i maja pozwijane liście do góry,nie wiem-czyżby spaliło je słońce???? i czy one jeszcze odżyją???? bardzo proszę o podpowiedź co z nimi zrobić aby odżyły.
może kiedyś i mój ogród będzie taki jaki sobie wymarzyłam ...
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Od teraz więc będziesz wiedzieć, że nie wystawia się produkowanej w warunkach domowych rozsady wprost na słońce. To jest gwałtowna zmiana warunków i rośliny tego często nie wytrzymują. To jest taki sam efekt gdybyś Ty, opalając się, wprost z leżaka skoczyła do zimnej wody.
Czy to jest jasne?. I mam nadzieje nieobraźliwe. :lol:

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
ikona30
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 12 kwie 2012, o 11:48

Post »

tak,na przyszłośc będę wiedzieć,czyli co??? poszły na straty?? :( czy jeszcze odbiją?
może kiedyś i mój ogród będzie taki jaki sobie wymarzyłam ...
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”