Pomidory ? siew i rozsada sezon 2012 r. cz.2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
iwa3003
200p
200p
Od: 2 mar 2010, o 21:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pomidory ? siew i rozsada sezon 2012 r. cz.2

Post »

Fajny lasek pomidorowy ;:215 ,moje pomidory ,przynajmniej niektóre odmiany też są bardzo wysokie :wit
Pozdrawiam Iwona :)
babcia360
50p
50p
Od: 26 sty 2011, o 19:50

Post »

Chudziak-jeśli możesz to ustaw w większych odległościach.Zacieniają się.
ida74
---
Od: 10 kwie 2008, o 17:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Chudziak Twoje pomidory kwalifikują się do wysadzenia na miejsce stałe :!: To jest obraz tego,że nie należy wysiewać zbyt wcześnie :!: Porozstawiaj swoje pomidory ,są za bardzo ściśnięte :!: Obracaj je w kółko ,niech każda sadzonka dostanie po równo światła :!: Ogólnie to nawet ok :!: ,ale niedobory widać !
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2010, o 22:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

babcia360 pisze:Chudziak-jeśli możesz to ustaw w większych odległościach.Zacieniają się.

Na razie są w foliówce więc światła mają wystarczająco i póki co nie chcę ich rozstawiać bo z prognoz pogody wynika ,że szykuje nam się znaczne oziębienie i będę musiała zabrać je do domu a wtedy mogłoby się okazać ,że na parapetach się nie zmieszczą :?
ida74 pisze:Twoje pomidory kwalifikują się do wysadzenia na miejsce stałe
To niestety prawda ale jeszcze muszą się chwilę pomęczyć bo tunel mam nieogrzewany - nigdy mi tak szybko i ładnie nie rosły jak w tym roku .
ida74 pisze:,ale niedobory widać !
Proszę ido napisz co im brakuje - bo na razie niczym ich nie nawoziłam bo sadziłam do ziemi dla profesjonalistów z Pasłęka. Miałam zamiar podlać je biohumusem bo niestety tego nawozu polecanego przez forumowicz nie udało mi się namierzyć :(
Awatar użytkownika
MENA515
500p
500p
Od: 9 mar 2010, o 09:14

Post »

Kochani, powiem Wam, że martwiłam się bardzo, ponieważ moje nasionka zostały wysiane bardzo późno. Niestety kłopoty zdrowotne pomieszały mi szyki.
Zarówno papryka jak i pomidory wzeszły...ale megagroniaste jak zaklęte-ponad 3 tygodnie czekały.Są w tyle za swoimi braćmi, choć mam nadzieję, że coś z nich będzie. Za tydzień dopiero je przepikuję. No i niestety papryczka mikro wygląda. Tak jak megagronki :(. Nie wiem czy warto ją pikować...To sporo pracy,bo wszystkich mam 50 szt...ostrej i zwykłej łącznie...Jak myślicie...warto? Jutro może udami się wstawić zdjęcia.
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

chudziak pisze: tego nawozu polecanego przez forumowicz nie udało mi się namierzyć :(
Tu podałem zamienniki http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=252

Pozdrawiam
ida74
---
Od: 10 kwie 2008, o 17:03

Post »

No i to zrób :!:
Wiem ,że w kupie raźniej i kupy nikt nie ruszy ,ale rozstaw sadzonki :!: Niech one nie stoją tak blisko ściany folii .Daj je bardziej do środka .
W tej małej podstawce powinny być 2 rzędy ...
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2010, o 22:55

Post »

forumowicz pisze:
chudziak pisze: tego nawozu polecanego przez forumowicz nie udało mi się namierzyć :(
Tu podałem zamienniki http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=252 Pozdrawiam
Dziękuję w swoim imieniu oraz innych zainteresowanych :D
Awatar użytkownika
Slawgos
500p
500p
Od: 14 kwie 2010, o 19:55

Post »

MENA515- Warto, warto. :D
Posiałem nasiona papryki 10 kwietnia, więc nawet jeszcze nie skiełkowały, ale jestem dobrej myśli, bo co roku tak robię i wszystko jest OK. A Ty już masz sadzonki papryki do pikowania, więc je pikuj. Będzie dobrze. :wink:
Megagroniasty akurat dobrze, że Ci się spóźnił, bo gdy zaczyna rosnąć za szybko, to robi to bardzo szybko i ma dość cienką łodyżkę przy tym. Z pewnością nadrobi opóźnienie i dogoni, a nawet przegoni swoich braci.
Jutro wklej zdjęcia, to będzie można powiedzieć coś więcej, ale na razie z Twojego opisu wynika, że nic złego się nie dzieje.
Pozdrawiam. :wit
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2012, o 17:00

Post »

forumowicz pisze: podałem zamienniki
forumowicz, jak szukałam Bioflorinu (a nie było łatwo go dorwać, ale ostatecznie namierzyłam w zwykłej kwiaciarni...), to Pani w Agrocentrum poleciła mi "Floramix Start + Witamina B" o składzie: N - 5, N-NH - 5, pięciotlenek fosforu - 25, tlenek potasu - 5, bor - 0,010, miedź - 0,004, żelazo - 0,030, mangan - 0,010, molibden - 0,001, cynk - 0,005. Cu, Fe, Mn, Zn schelatowane przez EDTA.
W obawie, że nie uda mi się kupić Bioflorinu, zanabyłam ten nawóz, a ponieważ używam Bioflorinu, ten na razie stoi i czeka. Do czego mogę go ewentualnie wykorzystać?
Pozdrawiam, Dorota
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Będzie świetny jako nawóz startowy do pomidorów. Podlejesz tym nawozem w podanym przez producenta stężeniu krzaczki pomidorów bezpośrednio po wysadzeniu do gruntu. Zawartość fosforu niech nikogo nie przestraszy ale fosforem niezmiernie trudno zasolić glebę i rośliny nie pobierają go na zapas jak azotu czy potasu.

Pozdrawiam

PS Podobnie można podlać rozsadę ogórków sadzonych do gruntu
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2012, o 17:00

Post »

Właśnie ten fosfor mnie zastanowił, wydało mi się go masakrycznie dużo :D
Super, dzięki za info ;:180
Pozdrawiam, Dorota
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Jestem przekonany, że efekty zastosowania tego nawozu startowego mile Cie zaskoczą.

:wit :wit
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”