Tulipany - nasze zdjęcia i identyfikacja odmian
Re: Tulipany
Ja też przyłączam się do podziwiania waszych kolorowych piękności, bo moje jeszcze w powijakach...
PS. Zdjęcie sprzed kilku dni
PS. Zdjęcie sprzed kilku dni
"W naturze człowieka leży rozsądne myślenie i nierozsądne działanie."
- igielka78
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 mar 2008, o 10:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Tulipan turkiestański - bardzo je lubię i żałuję, że tak słabo się rozmnażają.
A o nasionkach nie pomyślałaś bardzo ładnie zawiązują, ja mam już dwuletnie siewki
- renzal
- Od: 13 maja 2011, o 12:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jagoda! Teraz możesz je odżywić, po zaschnięciu liści ok. czerwca wykopać i we wrześniu wsadzić na wybrane miejsce (możesz wtedy namoczyć w preparacie grzybobójczym (czasami odstrasza nornice, ale koszyczki są chyba pewniejsze).
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja )Nadzieja umiera ostatnia...
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja )Nadzieja umiera ostatnia...
- Francesca
- Od: 25 maja 2010, o 13:16
Wiem, że jutro Rok w ogrodzie będzie poświęcony tulipanom - będzie relacja z wystawy w Wilanowie.
- Agrokasia
- 200p
- Od: 14 kwie 2010, o 15:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ładny ten łososiowy tulipan - mam słabość do pastelowych kolorów.
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Tusia1986
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 11 mar 2011, o 21:18
Kochani, nie chcę zakładać nowego tematu o tulipanach, a mam ważne (dla mnie) pytanie. Czy jak wykopię cebulki tulipanów zanim liście zżółkną i posadzę na jesieni gdzie indziej to coś z nich będzie za rok? Czy się "nie naładują" jak trzeba i mogą się zmarnować? Pozdrawiam!
Zmarnować się nie zmarnują w najgorszym wypadku nie zakwitną , ale jeśli możesz to jak najpóźniej staraj się wykopywać i jeśli liście zielone to nie łam ich, ale wsadź po wykopaniu a nie na jesieni.
- Tusia1986
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 11 mar 2011, o 21:18
Dziękuję za odpowiedź. Niestety mam tulipany przy samym murze domu, a trzeba odkopać fundamenty aby je oizolować (czy coś takiego) no i szkoda mi tych tulipanów. Poczekam jak zakwitną, zetnę do wazonu a cebulki z liśćmi przesadzę od razu.
- renzal
- Od: 13 maja 2011, o 12:33
Wykop z dużą bryłą ziemi, powinno się udać, bo już to praktykowałam z konieczności.Tusia1986 pisze:Dziękuję za odpowiedź. Niestety mam tulipany przy samym murze domu, a trzeba odkopać fundamenty aby je oizolować (czy coś takiego) no i szkoda mi tych tulipanów. Poczekam jak zakwitną, zetnę do wazonu a cebulki z liśćmi przesadzę od razu.
pozdrawiam
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!