Trawnik po zimie cz. 1
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Trawnik po zimie
"Start" trawnika po zimie mam już za sobą .
Poniżej ,w tle, widoczny jest trawnik przed wiosenną REGENERACJĄ:
A dalej , już po wiosennych zabiegach : przede wszystkim WERTYKULACJA - trawa została niziutko ścięta , potem ponacinana wertykulatorem . Przy tej okazji wyczesane zostały suche resztki i śmieci , tzw. filcu( 6 worków z 400m.!). Następnie : dosianie trawy, dosypanie warstwy dobrej ziemi i przesianego kompostu, nawóz.Całość delikatnie przegrabiona i zwałowana . Na razie wygląda to paskudnie... Teraz trzeba uzbroić się w cierpliwość , podlewać i czekać spokojnie ok. dwu tygodni i ... powinno być dobrze
Poniżej ,w tle, widoczny jest trawnik przed wiosenną REGENERACJĄ:
A dalej , już po wiosennych zabiegach : przede wszystkim WERTYKULACJA - trawa została niziutko ścięta , potem ponacinana wertykulatorem . Przy tej okazji wyczesane zostały suche resztki i śmieci , tzw. filcu( 6 worków z 400m.!). Następnie : dosianie trawy, dosypanie warstwy dobrej ziemi i przesianego kompostu, nawóz.Całość delikatnie przegrabiona i zwałowana . Na razie wygląda to paskudnie... Teraz trzeba uzbroić się w cierpliwość , podlewać i czekać spokojnie ok. dwu tygodni i ... powinno być dobrze
-
- 100p
- Od: 6 kwie 2012, o 14:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
stosujesz takie zabiegi każdego roku?
- przemo83
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 30 kwie 2011, o 11:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
działka piękna ,pewnie trawa tez bedzie super. lać wode i patrzec jak rośnie
Witam.
Trawnik po wygrabienie grabiami wygląda jak na umieszczonych zdjęciach. Teraz zastanawiam się nad jego skoszeniem i przeprowadzeniem aeracji czy też wertykulacji (bo widać jeszcze wymartą trawę). Następnie bym nawiózł nawóz jak na zamieszczonym zdjęciu. Jak postępować. Proszę o radę.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/788 ... 2ddcd.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/4ae ... 07a7a.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/0fe ... ea69f.html
Trawnik po wygrabienie grabiami wygląda jak na umieszczonych zdjęciach. Teraz zastanawiam się nad jego skoszeniem i przeprowadzeniem aeracji czy też wertykulacji (bo widać jeszcze wymartą trawę). Następnie bym nawiózł nawóz jak na zamieszczonym zdjęciu. Jak postępować. Proszę o radę.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/788 ... 2ddcd.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/4ae ... 07a7a.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/0fe ... ea69f.html
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Kontakt:
- Mój trawnik rośnie wbrew wszelkim "regułom sztuki" : na kwaśnych piachach, w zacienionym ogrodzie, podżerają go też korzenie kilku wielkich sosen, obsikuje suczka... no , nie ma lekko. Żeby jako-tako wyglądał trzeba o niego każdej wiosny powalczyć . Za to już w maju jest taki :szkutnik pisze:stosujesz takie zabiegi każdego roku?
Potem wystarczy go regularnie kosić i podlewać ,i bez obaw można po nim chodzić boso , opalać się , biegać , grillować ... a to moje tygryski lubią najbardziej.
No więc leję... i parzę... ale jeszcze nie rośnie . Potrzeba ze dwóch tygodni ciepełka...przemo83 pisze:działka piękna ,pewnie trawa też bedzie super. lać wode i patrzec jak rośnie
ciapino - Twój trawnik potrzebuje wertykulacji . Pełno w nim sfilcowanych resztek, suchej trawy butwiejącej miedzy zdrowymi źdźbłami. Zrób , jak opisałam wyżej , a szybko go zregenerujesz.
-
- Od: 15 kwie 2012, o 08:32
Jako, że to mój pierwszy post, serdecznie witam wszystkich
W tym roku postanowiłem założyć od nowa trawnik na działce w ROD, ponieważ stary był strasznie zachwaszczony i zaniedbany. Jakieś dwa tygodnie temu spryskałem wszystko roundup'em, i tu pojawia się moje pytanie - czy teraz starą darń muszę usuwać motyką, czy mogę wszystko przekopać, zagrabić i siać nową trawę? Jestem początkującym ogrodnikiem dlatego chciałbym się doradzić, bo jeśli wystarczy to teraz przekopać to oszczędzę dobie działań motyczką ;)
W tym roku postanowiłem założyć od nowa trawnik na działce w ROD, ponieważ stary był strasznie zachwaszczony i zaniedbany. Jakieś dwa tygodnie temu spryskałem wszystko roundup'em, i tu pojawia się moje pytanie - czy teraz starą darń muszę usuwać motyką, czy mogę wszystko przekopać, zagrabić i siać nową trawę? Jestem początkującym ogrodnikiem dlatego chciałbym się doradzić, bo jeśli wystarczy to teraz przekopać to oszczędzę dobie działań motyczką ;)
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Witaj ARTURZE, nie musisz usuwać starej darni , motyką, wystarczy jak ją przekopując schowasz głęboko pod spodem ( na tak na 10 cm od góry ), zagrabisz i posiejesz nową trawę.
Skutecznym sposobem przekopania starej darni jest sposób podany przeze mnie przy kopaniu ziemi z obornikiem, z tym że zamiast obornika ( w tym przypadku), będzie darń ze starego trawnika;
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 11&start=0
Skutecznym sposobem przekopania starej darni jest sposób podany przeze mnie przy kopaniu ziemi z obornikiem, z tym że zamiast obornika ( w tym przypadku), będzie darń ze starego trawnika;
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 11&start=0
-
- Od: 15 kwie 2012, o 08:32
Dziękuję Tadeuszu za szybką odpowiedź. Mam jeszcze pytanie czy wraz z sianiem nowej trawy warto sypnąć / psiknąć jakimś nawozem itp? Czy daje to efekty praktyczne, czy są to może bardziej "marketingowe" produkty?
-
- 100p
- Od: 6 kwie 2012, o 14:32
- Kontakt:
Widać że walka przynosi efekty.Żeby jako-tako wyglądał trzeba o niego każdej wiosny powalczyć
Piękny trawnik i cały ogród
Witam
Na pierwszym zdjęciu jest kawałek trawnika który zwertykulowałem 27.03.12 posypałem azofoską i mocznikiem, Na dzień dzisiejszy tj 15.04.12 wszysrko wygąda jak na zdjęciach. Są tam widoczne gołe place więc moje pytanie- dosiewać czy czekać, aż odrośnie?
Natomiast na 3 pozostałych jest częsc trawnika, która została mechanicznie wygrabiona i następnie posypana polifoską 8 i mocznikiem- no i oczywiście podlana Było to 03.04.12. Postanowiełem więc że poczekam do pierwszego koszenia no i w związku z tym kolejne pytanie czy po pierwszym koszeniu zrobić wertykulację i dosiać, czy czekać aż odrośnie? Lub zadziałać od razu?
Proszę o jakieś sugestie. Stwierdziłem już, że ja albo on :P
Na pierwszym zdjęciu jest kawałek trawnika który zwertykulowałem 27.03.12 posypałem azofoską i mocznikiem, Na dzień dzisiejszy tj 15.04.12 wszysrko wygąda jak na zdjęciach. Są tam widoczne gołe place więc moje pytanie- dosiewać czy czekać, aż odrośnie?
Natomiast na 3 pozostałych jest częsc trawnika, która została mechanicznie wygrabiona i następnie posypana polifoską 8 i mocznikiem- no i oczywiście podlana Było to 03.04.12. Postanowiełem więc że poczekam do pierwszego koszenia no i w związku z tym kolejne pytanie czy po pierwszym koszeniu zrobić wertykulację i dosiać, czy czekać aż odrośnie? Lub zadziałać od razu?
Proszę o jakieś sugestie. Stwierdziłem już, że ja albo on :P
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Jeżeli masz niezbyt żyzną ziemię, to możesz w trakcie przygotowania gleby ( szczególnie podczas wyrównania ziemi metalowymi grabkami), rozrzucić i wymieszać ziemią nawozy (polifoska , azofoska) jako pokarm na pierwsze miesiące życia trawy.ArturW pisze:Dziękuję Tadeuszu za szybką odpowiedź. Mam jeszcze pytanie czy wraz z sianiem nowej trawy warto sypnąć / psiknąć jakimś nawozem itp? Czy daje to efekty praktyczne, czy są to może bardziej "marketingowe" produkty?
Zakładane w danym roku trawniki nie powinny być zasilane nawozem , na wyjątkowo słabych glebach ,wyjątkowo można ( nie później niż do końca czerwca , góra 15 lipca), zasilić trawnik nawozem w płynie.
W Twoim przypadku jak już masz ziemię przekopaną i jest ona gliniasta, obligatoryjnie stosuje się nawóz fosforowy. Fosfor ma to do siebie, że bardzo słabo rozchodzi się w ziemi i zalega tylko tam gdzie go "wysiejesz". Ważnym jest też, by w początkowym okresie zastosować azot co pozwoli szybko uzyskać masą zieloną i cieszyć będzie twoje oko. Kolejny etap to dbałość o system korzeniowy, bo to pozwala trawie przetrwać zimę i pięknie wyglądać na wiosną. Można to uzyskać podając nawóz wysoko potasowy z magnezem. Nawozy azotowe podajemy do końca lipca, do przymrozków można stosować nawozy granulowane potasowo-magnezowe. Późną jesienią na glebie kwaśnej podajemy wapno-magnezowe, aby uniknąć wiosną mchu w trawniku. Do prostowania ziemi lepszy od grabi jest skaryfikator(wertykulator) ręczny wymaga mniej siły i wybiera drobne kamienie resztki roślin. Wiosną jeśli to nieduży trawnik przyda się do wyczesania obumarłej trawy, nie niszczy to trawnika jak czynią to wertykulatory mechaniczne.ArturW pisze:Mam jeszcze pytanie czy wraz z sianiem nowej trawy warto sypnąć / psiknąć jakimś nawozem itp? Czy daje to efekty praktyczne, czy są to może bardziej "marketingowe" produkty?
Skaryfikator to wyraz pochodzenia obcego, dokładnie z angielskiego (scarification - wertykulacja)
Często mylony z aeratorem, który służy do innego celu. Wielu ludzi daje się nabrać i kupuje tanie
wątpliwej jakości werykulatory jak ten poniżej, który też posiadam i wykorzystuję go do rozluźniania ziemi przed wysiewem, tylko do tego on się nadaje (po lekkiej modyfikacji noży).
W przypadku wertykulacji trawnika bez względu na rodzaj wałka rozszarpuje trawę na szczepy,
zamiast wyciągać resztki. Trawnik po takim zabiegu w wykonaniu tej maszyny wygląda jak po wybuchu bomby atomowej.