Czy mógłby ktoś rozwinać ten temat? Rozumię że chodzi o substancje z lepików które woda wyłapuje?katttie pisze:Co ważne - nie zbieramy deszczówki z dachów krytych papą, a już zdecydowanie nie do podlewania roślin jadalnych.
Deszczówka, instalacja,odprowadzenie,zbiorniki,łańcuchy itp. rozwiązania
- Hekate
- 200p
- Od: 23 lip 2009, o 16:15
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Gromadzenie deszczówki
Ania
-
- 200p
- Od: 13 kwie 2012, o 08:23
z jakiej powierzchni zbieracie deszczówkę?
zastanawiam się nad kupnem zbieracza,ale wydaje mi się że z jednej rynny wody będzie mało.jestem w tym zielony może ktoś mi orientacyjnie powiedzieć jaka powierzchnia dachu jest wystarczająca
zastanawiam się nad kupnem zbieracza,ale wydaje mi się że z jednej rynny wody będzie mało.jestem w tym zielony może ktoś mi orientacyjnie powiedzieć jaka powierzchnia dachu jest wystarczająca
- mr25ur
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 lis 2011, o 19:53
Ciężko stwierdzić, ja zbieram z 18 m, wczoraj nazbierało się z 80 l. co jest kroplą w morzu potrzeb.
Opryski pod wieczór, i nigdy gdy kwitnie!!!
- ewa2019
- 1000p
- Od: 6 sty 2012, o 21:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja zbieram deszczówke z dachu szklarenki. Dach jest szklany,M przymocował plastikową rynnę. Z rynny wyprowadziłam plastikowy łańcuch(metalowe rdzewiały,chociaż zapewniono, nierdzewne.) do beczki, po którym spływa woda.
Pozdrawiam Ewa
- kairu
- 100p
- Od: 12 lut 2009, o 16:37
- Kontakt:
Ja zbieram deszczówkę do byłego szamba. Znaczy szambo to było wiele lat temu, teraz jest już wyczyszczone i nikt by nawet nie pomyślał, że to było szambo.
Jednak mój problem polega na tym, że jest dosyć małe. Wymyśliłem żeby wkopać obok drugie i tutaj pojawia się problem oba szama to konstrukcje betonowe i nie mam pomysłu jak je połączyć. Czy wykucie dwóch otworów i połączenie ich rurą oraz uszczelnienie betonem zdałoby egzamin?
Jednak mój problem polega na tym, że jest dosyć małe. Wymyśliłem żeby wkopać obok drugie i tutaj pojawia się problem oba szama to konstrukcje betonowe i nie mam pomysłu jak je połączyć. Czy wykucie dwóch otworów i połączenie ich rurą oraz uszczelnienie betonem zdałoby egzamin?
- mr25ur
- Od: 10 lis 2011, o 19:53
W tym przypadku pewnie zda egzamin, rura może być w górnej części, jako przelewowa, to nie piwnica, nie musi być idealnie szczelne,
Opryski pod wieczór, i nigdy gdy kwitnie!!!
Ja robię przymiarkę nad ustawieniem wanny 170cm, tylko to zajmuje trochę miejsca i niezbyt się prezentuje chyba że bym wannę czymś obudował, w tej chwili jestem podłączony do kanału, ale przecież działkę trzeba podlewać, a darmowa woda idzie w ściek.
Kairu to ma być na zasadzie naczyń połączonych, ale ty masz z kręgów studziennych ? murowane ? czy inne.
Kairu to ma być na zasadzie naczyń połączonych, ale ty masz z kręgów studziennych ? murowane ? czy inne.
Uszczelnienie zbiornika na wodę
Witam.
Posiadam zbiornik na wodę, który jest ze stali i obmurowany kamieniem polnym. Wczoraj postanowiłem zająć się czyszczeniem go i z przykrością stwierdziłem, że dno na długości około metra odwarstwiło się od ściany. Spawanie raczej w grę nie wchodzi. Czym mógłbym skutecznie uszczelnić zbiornik? Folia?
Pozdrawiam.
Norbert.
Posiadam zbiornik na wodę, który jest ze stali i obmurowany kamieniem polnym. Wczoraj postanowiłem zająć się czyszczeniem go i z przykrością stwierdziłem, że dno na długości około metra odwarstwiło się od ściany. Spawanie raczej w grę nie wchodzi. Czym mógłbym skutecznie uszczelnić zbiornik? Folia?
Pozdrawiam.
Norbert.
- PiotrekP
- Od: 18 wrz 2011, o 08:42
Re: Uszczelnienie zbiornika na wodę
Folia PVC lub EPDM.
Dzięki. Tak też myślałem, ale chciałem się upewnić.
Pozdrawiam. n.
Pozdrawiam. n.
Niestety. Próbowałem wyłożyć zbiornik folią, ale nijak nie można jej dopasować, aby wyglądała estetycznie i przylegała tak jak powinna. Miejsce pęknięcia jest dość nieporęcznie umiejscowione i prawdę mówiąc najlepszym rozwiązaniem byłoby "zaklejenie"
szczeliny.
Zrobiłem taki a'la schemat dla lepszego wyłożenia problemu...
Może jest dostępny jakiś silikon bądź pianka na taką okazję. Jestem 100% laikiem w tym temacie, więc proszę o wyrozumiałość i pomoc
szczeliny.
Zrobiłem taki a'la schemat dla lepszego wyłożenia problemu...
Może jest dostępny jakiś silikon bądź pianka na taką okazję. Jestem 100% laikiem w tym temacie, więc proszę o wyrozumiałość i pomoc
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Koleżanka włożyła do pękniętego baniaka wielki worek budowlany, brzegi wywinęła, obwiązała, nalała wody i zdaje egzamin.