Kolczurka klapowana
Re: Jak zebrać nasiona kolczurki?
Dziękuję
Ja też raczem mam problemy żeby mi urosła niż, że mam nadmiar.
A czy dojrzałe nasiona są czarne/brązowe? czy zbiera się się białe a one ciemnieją na powietrzu?
Ps. Plumi ja bardzo chętnie zaopiekuję się Twoim nadmiarem
Ja też raczem mam problemy żeby mi urosła niż, że mam nadmiar.
A czy dojrzałe nasiona są czarne/brązowe? czy zbiera się się białe a one ciemnieją na powietrzu?
Ps. Plumi ja bardzo chętnie zaopiekuję się Twoim nadmiarem
Czy ktoś mógłby mi powiedzieć jak wyglądają nasiona kolczurki?
Czy jak się je zbiera to są białe a potem ciemnieją na powietrzu? Czy białe tzn. niedojrzałe i powinnam czekać tak długo aż będą ciemno brązowe?
Czy jak się je zbiera to są białe a potem ciemnieją na powietrzu? Czy białe tzn. niedojrzałe i powinnam czekać tak długo aż będą ciemno brązowe?
- Plumi
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 cze 2011, o 14:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Takie są jak całkiem dojrzeją:
A takie zbieram:
Zauważyłam też,że można zerwać całe owoce,gdy zaczynają żółknąć i położyć gdzieś,są na tyle mięsiste,że dojrzewają na paterze jako ozdoby stołu
A takie zbieram:
Zauważyłam też,że można zerwać całe owoce,gdy zaczynają żółknąć i położyć gdzieś,są na tyle mięsiste,że dojrzewają na paterze jako ozdoby stołu
Kwiaty to resztki Raju.
Plumi dziękuję Ci serdecznie za odpowiedź
Ja wyjęłam nasiona z owocu kiedy ten ledwo nadpękł. Były białe, a teraz wyglądają jat te na Twoim drugim zdjęciu.
Ja wyjęłam nasiona z owocu kiedy ten ledwo nadpękł. Były białe, a teraz wyglądają jat te na Twoim drugim zdjęciu.
- Ruda2011
- Od: 19 mar 2011, o 10:29
Re: Co to za pnącze?
Patrick - kolczurkowa skarbnico wiedzy - powiedz proszę, co zrobić z nasionami kolczurki, leżącymi [ odkąd przyjechały od Ciebie ( dzięki )] w lodówce. Siała będę wiosną na balkonie w skrzynkach ( dużych ).
- mateo
- Od: 12 kwie 2009, o 20:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wysiej je w kwietniu, a na razie przypilnuj żeby nie spleśniały (nie muszą być w lodówce)
- Ruda2011
- Od: 19 mar 2011, o 10:29
Dzięki Mateo
Znasz się może na kolczurkach ?
Chętnie pogadałabym z kimś kompetentnym, zanim coś skwaszę Mam 30 nasion i drugiej szansy nie dostanę.
Znasz się może na kolczurkach ?
Chętnie pogadałabym z kimś kompetentnym, zanim coś skwaszę Mam 30 nasion i drugiej szansy nie dostanę.
- mateo
- Od: 12 kwie 2009, o 20:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Z kolczurką raczej trudno coś skwasić
Chyba że w ten sposób, że raz wysiejesz a potem nie będziesz mogła się ich pozbyć. A nasiona łatwo zdobyć. Rośnie toto nad rzekami, w rowach, na wysypiskach, przy płotach...
Chyba że w ten sposób, że raz wysiejesz a potem nie będziesz mogła się ich pozbyć. A nasiona łatwo zdobyć. Rośnie toto nad rzekami, w rowach, na wysypiskach, przy płotach...
- patasko
- Od: 26 maja 2011, o 23:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Oczywiście, że można zdobyć takie nasionka poszukując przy rzekach i niekoniecznie, ale na to jest dość krótki okres:)
-
- 50p
- Od: 25 wrz 2008, o 09:27
A ja mam pytanie do posiadaczy kolczurki,czy ona,cały czas jest dekoracyjna?.Wiem,że jesienią już nie,ale w lecie.
Ewka
- patasko
ewka0207, ma średniej wielkości klapowane liście, a w połowie lata zaczyna kwitnąć białymi kwiatostanami.
-
- 50p
- Od: 25 wrz 2008, o 09:27
Patasko,dziękuję,że mi odpowiadasz czyli w lecie,będzie cały czas będzie zielona i cała w liściach.Kolczurkę,chcę posiać w widocznych częściach ogrodu,i nie bardzo bym chciała,żeby na przykład,na dole roślinka,była łysa albo pożółkła
Ewka
- patasko
ewka0207, cóż, każde dyniowate po jakimś czasie odrzuca dolne liście Ale jeśli słońca będzie dużo i podłoże będzie dobre to będziesz się cieszyła zieloną ścianą liści całe lato Poza tym siej jak najprędzej, przymrozki jej nic nie zrobią. Mi już powychodziły samosiejki