Torty w stylu angielskim... i nie tylko

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
lusia74
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 30 maja 2011, o 19:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Torty w stylu angielskim... i nie tylko

Post »

All jak pięknie wiosennie zaczęłaś :) jak zawsze wszystko śliczne.
Awatar użytkownika
olenkam84
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 1 kwie 2012, o 21:58

Post »

Witam,
moja córka ma za 2 tygodnie 4 urodziny... Postanowiłam sama zrobić 2 torty... wynalazłam mnóstwo przepisów... pomysły mam... tylko moją amatorską głowę nękają pytania... Wy Panie jesteście niesamowite - oglądam zdjęcia i dech mi zapiera:)
Dlatego chciałam się poradzić w kilku kwestiach...
Czy lepiej (jeśli sama robię) zrobić masę marcepanową czy cukrową na pokrycie tortu?
Barwić masę dla poszczególnych elementów czy lepiej pomalować (w moim wypadku lepiej pewnie pomalować - ma być Mała Syrenka;) - choć cały czas się zastanawiam)?
I jak uzyskać cielisty kolor?
Wyczytałam, że do barwienia masy najlepiej używać barwników w proszku... Ale nie wiem w jakich proporcjach dodawać... I jak można z nich zrobić "farbę" do pomalowania, tak by nie rozpuścić/rozrzedzić masy?
Wiem, mnóstwo pytań. Z góry dziękuję za podpowiedzi:)

Pozdrawiam serdecznie i życzę miłego wieczoru:)
Ola
magnez2003
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 20 mar 2012, o 14:48

Post »

Oto co sądzę:
1. Czy lepiej (jeśli sama robię) zrobić masę marcepanową czy cukrową na pokrycie tortu?
Robiłam masę marcepanową i masę cukrową. Szczerze mówiąc ja wolę masę cukrową. Przy dobrym przepisie wszystko wyjdzie jak należy :)
2. Barwić masę dla poszczególnych elementów czy lepiej pomalować (w moim wypadku lepiej pewnie pomalować - ma być Mała Syrenka;) - choć cały czas się zastanawiam)?
Ja zarówno maluję jak i barwię masę barwnikami. Sądzę, że przy drobnych szczegółach lepiej jest pomalować, natomiast przy większych kawałkach można zabarwić masę.
3. I jak uzyskać cielisty kolor?
Aby uzyskać cielisty kolor można kupić przez Internet barwnik w kolorze cielistym. Wpisując w przeglądarce z pewnością odnajdzie się to czego się chce, a poza tym nie trzeba wychodzić z domu, gdyż przesyłka przychodzi prosto do domu :)
4. Wyczytałam, że do barwienia masy najlepiej używać barwników w proszku... Ale nie wiem w jakich proporcjach dodawać...
Można użyć barwnika jakiego się chce. Barwniki w płynie rozrzedzają masę, dlatego żeby nie było papki i aby masa była rzeczywiście plastyczna należy, po dodaniu barwnika, dodać cukru pudru. Jeśli chce się uzyskać jaśniejsze kolory, należy użyć małej ilości barwnika, a przy ciemniejszych więcej. Małe 5g pojemniczki starczają na zabarwienie od 25kg do 50kg, dlatego starczy niewielka ilość jego. Sądzę, że metodą prób i błędów można dokładnie "wyrobić" sobie swoją miarkę.
5.I jak można z nich zrobić "farbę" do pomalowania, tak by nie rozpuścić/rozrzedzić masy?
Bardzo prosto się robi farbkę do malowania. Ja do małej nakrętki od barwnika wlewam dwie czy trzy krople wody, następnie odmierzając wykałaczką barwnik wsypuję go do nalanej wody. Mieszam i gotowe :)
Mam nadzieję, że chociaż trochę pomogłam :)
Awatar użytkownika
Alll
500p
500p
Od: 8 mar 2009, o 20:08

Post »

Martika68, Magnez2003, Lusia74- bardzo dziękuję za miłe słowa.

Olenkam84
- takie pytania jak Twoje powtarzają się. Wystarczy przeczytać wątek od początku a znajdziesz odpowiedzi na nurtujące Cię pytania.
Magnez wprowadziła Ciebie( pewnie niechcący) w błąd. Nie barwi się mas cukrowych barwnikami w proszku tylko żelowymi.
Wsypanie proszkowego barwnika powoduje powstawanie brzydkich kropek, które nie rozpuszczają się całkowicie.
Kolor cielisty uzyskasz mieszając barwnik ecru i różowy. Dodam jeszcze, że barwniki żelowe są bardzo wydajne. Wystarczy odrobina na wykałaczce i masa pięknie się zabarwi nie zmieniając konsystencji.
Najtrudniej uzyskać kolor czerwony, czarny czy brązowy. Wtedy musisz dać go dużo więcej. Sama kupuję takie masy gotowe.
Pozdrawiam serdecznie Alina
Ze śmietniska do rajskiego ogrodu
magnez2003
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Na pytania odpowiedziałam zgodnie z tym co wiem. Nikogo nie chciałam wprowadzać w błąd, za co przepraszam.
lusia74
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 30 maja 2011, o 19:06

Post »

Ja barwię barwinikami w proszku i kolory są dobre nie ma kropek bo daję do papki przed wgnieceniem cukru lub też rozpuszczam barwnik w odrobinie wody i wgniatam w masę, po prostu trzeba wyrabiać dłużej masę i tyle. I z proszkowych uzyskuję kolor bordo,czerwony czy czarny bez problemu a z żelowych nie mogłam.
Awatar użytkownika
olenkam84
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Dobry wieczór:)

Magnez2003 - baaardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedz:)

Alll, Lusia74 - Wam również bardzo dziękuję:)

Bardzo mi pomogłyście:) Strasznie dużo wątpliwości człowiek ma jak pierwszy raz się za coś bierze:)
Jak już zrobię tort, to wkleję fotki:) Oby się udało:)

Pozdrawiam serdecznie:)
i raz jeszcze dziękuję za pomoc:)
Awatar użytkownika
Martika68
200p
200p
Od: 7 gru 2011, o 09:14

Post »

No tak, to było tylko kwestią czasu.Oglądając Wasze dzieła zaraziłam się :wink:
Postanowiłam popróbować swoich sił w tej zabawie.Sama zrobiłam lukier korzystając z przepisu
Anusski,tego na pierwszej stronie (dzięki :) )Ciężka robota,trzeba się nawygniatać :wink: Sam tort nie jest szczególnie wyszukany - prosty biszkopt przełożony masą cytrynową,nie chciałam za bardzo komplikować na pierwszy raz.Nie wiedziałam jak zachowa się całość,gdy zacznę obkładać lukrem.Dekoracja też skromna kolorystycznie nawiązująca do smaku masy,gwiazdki są bladożółte i zielone.
Rozmieszczenie gwiazdek nie jest przypadkowe,przykleiłam je tam gdzie lukier popękał :? -no cóż,muszę jeszcze dużo poćwiczyć,żeby nabrać wprawy.
Oto moje dzieło :lol:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/231 ... 9d232.html
Liczę na Waszą wyrozumiałość,to mój debiut ;:218
Martika
magnez2003
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Marika 68 moim zdaniem wyszło Ci rewelacyjnie. To normalne,że za pierwszym razem lukier pęka :) Zobaczysz, że z czasem nabierzesz wprawy :)
Awatar użytkownika
Martika68
200p
200p

Post »

Mówiłam,że mnie wzięło...
Oto kolejny "twór" moich rąk

[URL=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/de0 ... 97828.html]Obrazek[/URL

Pomysł jak widać skopiowany.Mam nadzieję Alll,że nie weźmiesz mi tego za złe.Jeszcze długo nie będę stanowić dla Ciebie konkurencji.Tort zrobiony na 20-te urodziny pewnego młodzieńca,pojechał do akademika.Mam nadzieję,że rozbawi studencką brać :D
Jak mnie ktoś pyta to mówię,że zrobiłam tort w kształcie serca ;:170 ,czyż nie?

Pozdrawiam
Martika
magnez2003
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Dodaję kolejne twory jakie udało mi się wykonać. Obrazek Obrazek Obrazek
Lilia potrzebuje dopracowania ze strony technicznej :)
Awatar użytkownika
Martika68
200p
200p

Post »

;:131 ...że co?Lilia potrzebuje dopracowania???Chyba żartujesz,lilia jest rewelacyjna! :)
Martika
magnez2003
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Drucik, na którym osadziłam płatki lilii niestety się ruszały, ale poprawiłam już ten błąd techniczny :)
Awatar użytkownika
olenkam84
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Witam:)

Magnez - ta lilia jest przepiękna:)

A oto i moje dzieło debiutanckie:) (drugi tort w życiu; pierwszy w tym stylu;))
Miała być syrenka - ale się nie odważyłam - wybrałam coś prostszego:)

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Trochę nierówno rozmieściłam kokardy, ale cooooo tam... Wyszedł na prawdę smaczny...
magnez2003
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

olenkam84 bardzo ładny torcik :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”