Bazylia (Ocimum basilicum) wysiew nasion
Re: Bazylia - wysiew nasion
Właśnie gdzieś czytałam żeby nie przesypywać ale ziemie mam pomieszaną z piaskiem to są całkkem na wierzchu,ziemia wygląda jak ubita więc troszkę popruszyłam ziemią.Zobaczymy za kilka dni,może coś wykiełkuje.Dziś minęły 4dni.
Pozdrawiam,Basia
To pięknie wyrosły, mi się nie udała bazylia z kółka pewnie przez to że to był styczeń - mało słońca
Pozdrawiam,Basia
- anka22639
- 200p
- Od: 8 sty 2012, o 15:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jestem zrozpaczona mam popikowane bazylie w dwie duże donice pielęgnacja ta sama ale w jednej zaczynają jakby więdnąć liście na łodyżkach opadają w dół. Jaka może być przyczyna?
Pozdrawiam Anka
Polecam coś na i o grillu http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Polecam coś na i o grillu http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Bazylia w mieszkaniu na własny użytek - wskazówki.
danaa a jak ukorzeniasz? Tylko w wodzie, czy w ziemi? Pod przykryciem? Jak długo czeka się na korzonki? Napisz coś więcej, bo chciałabym w ten sposób spróbować rozmnożyć
Wcześniej ktoś pisał, że same listki w wodzie ukorzeniał a potem do ziemi.
Ja osobiście zawsze z nasion rozmnażam, ale wypróbuję też tą metodę, tylko niech mi moje maleństwa trochę podrosną bo dopiero z 1cm mają .
Ale mam z bazylia taki problem, że latem na działce pod chmurką czy to w szklarni rośnie pięknie a jak ją jesienią na parapet (okno południowe) przestawię to zawsze po ok kilku tyg. zaczyna jej się dziać coś z listkami, obsychają, robią się plamki. I takim sposobem zimą nie mam bazylii. Nawet jak kupię w markecie to też po jakimś czasie zaczyna jej coś dolegać.
Ja osobiście zawsze z nasion rozmnażam, ale wypróbuję też tą metodę, tylko niech mi moje maleństwa trochę podrosną bo dopiero z 1cm mają .
Ale mam z bazylia taki problem, że latem na działce pod chmurką czy to w szklarni rośnie pięknie a jak ją jesienią na parapet (okno południowe) przestawię to zawsze po ok kilku tyg. zaczyna jej się dziać coś z listkami, obsychają, robią się plamki. I takim sposobem zimą nie mam bazylii. Nawet jak kupię w markecie to też po jakimś czasie zaczyna jej coś dolegać.
Jakiś czas temu posiałem bazylię, wyrosła jak brzoza, co dalej z nią?
Czy należy teraz zasypać ją aż po listki????
Czy należy teraz zasypać ją aż po listki????
[b]Pobyt na działce to nie tylko kontakt z przyrodą. To również okazja do poznania innych ludzi[/b]
-
- 10p - Początkujący
- Od: 10 mar 2012, o 22:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witaj Zacisze1 moja bazylia też się wyciągnęła jak szalona, ja ją wzięłam i poddałam głębszemu pikowaniu :)zostawiłam jej miejsca tak ze 2cm pomiędzy ziemią a liśćmi, soczyście podlałam i doglądam codziennie, no cóż wspaniale sobie rośnie póki co, odpukać
Pozdrawiam Bea
-
- 100p
- Od: 29 sty 2012, o 19:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witamy na forum nowego ! Bazylię uszczknij to ci powinna się rozkrzewić .
- edi13
- 1000p
- Od: 14 maja 2007, o 13:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Moja bazylka już spora, a już czerwonej siać nie będę licha strasznie , i nie ma takiego aromatu
- sylwia75
- 100p
- Od: 19 lut 2012, o 22:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lusi może ma za gorąco,w domu kaloryfery dają,jeszcze południowe okno...a jakby spróbować przenieść do jakiegoś chłodniejszego pokoju??
Pozdrawiam Sylwia
Też mam problem z bazylią - ile razy kupiłam, to po jakimś czasie zżerały mi ją jakieś małe zielone robale
Mi prawie wszystkie zdechły,okno południowe u mnie to chyba za ciepło bo jeszcze od blachy odbija i strasznie grzało a i ziemia nie najlepsza bo szybko wysychała na proch a jak podlałam i przykryłam to rano była pleśń.Z 20 może 3 uratuje.Trudno teraz wysiałam do doniczki z lepnicą bo ładnie wschodzi i pomidorom też pare nasionek dorzuciłam .Plantacji nie muszę mieć, będę próbowała aż się uda.Teraz widzę że za mokro bazylia tez nie musi mieć.
Pozdrawiam,Basia