Trawnik po zimie cz. 1

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Trawnik po zimie

Post »

"Start" trawnika po zimie mam już za sobą .

Poniżej ,w tle, widoczny jest trawnik przed wiosenną REGENERACJĄ:

Obrazek

A dalej , już po wiosennych zabiegach : przede wszystkim WERTYKULACJA - trawa została niziutko ścięta , potem ponacinana wertykulatorem . Przy tej okazji wyczesane zostały suche resztki i śmieci , tzw. filcu( 6 worków z 400m.!). Następnie : dosianie trawy, dosypanie warstwy dobrej ziemi i przesianego kompostu, nawóz.Całość delikatnie przegrabiona i zwałowana . Na razie wygląda to paskudnie... Teraz trzeba uzbroić się w cierpliwość , podlewać i czekać spokojnie ok. dwu tygodni i ... powinno być dobrze :)

Obrazek Obrazek
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
szkutnik
100p
100p
Od: 6 kwie 2012, o 14:32
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

stosujesz takie zabiegi każdego roku?
Awatar użytkownika
przemo83
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 30 kwie 2011, o 11:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

działka piękna ,pewnie trawa tez bedzie super. lać wode i patrzec jak rośnie ;:108
ciapino
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 6 kwie 2012, o 22:22

Post »

Witam.

Trawnik po wygrabienie grabiami wygląda jak na umieszczonych zdjęciach. Teraz zastanawiam się nad jego skoszeniem i przeprowadzeniem aeracji czy też wertykulacji (bo widać jeszcze wymartą trawę). Następnie bym nawiózł nawóz jak na zamieszczonym zdjęciu. Jak postępować. Proszę o radę.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/788 ... 2ddcd.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/4ae ... 07a7a.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/0fe ... ea69f.html
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Kontakt:

Post »

szkutnik pisze:stosujesz takie zabiegi każdego roku?
- ;:108 Mój trawnik rośnie wbrew wszelkim "regułom sztuki" : na kwaśnych piachach, w zacienionym ogrodzie, podżerają go też korzenie kilku wielkich sosen, obsikuje suczka... no , nie ma lekko. Żeby jako-tako wyglądał trzeba o niego każdej wiosny powalczyć . Za to już w maju jest taki :

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Potem wystarczy go regularnie kosić i podlewać ,i bez obaw można po nim chodzić boso :), opalać się , biegać , grillować ... a to moje tygryski lubią najbardziej.
przemo83 pisze:działka piękna ,pewnie trawa też bedzie super. lać wode i patrzec jak rośnie ;:108
No więc leję... i parzę... ale jeszcze nie rośnie . Potrzeba ze dwóch tygodni ciepełka...

ciapino - Twój trawnik potrzebuje wertykulacji . Pełno w nim sfilcowanych resztek, suchej trawy butwiejącej miedzy zdrowymi źdźbłami. Zrób , jak opisałam wyżej , a szybko go zregenerujesz.
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
ArturW
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 15 kwie 2012, o 08:32

Post »

Jako, że to mój pierwszy post, serdecznie witam wszystkich :)

W tym roku postanowiłem założyć od nowa trawnik na działce w ROD, ponieważ stary był strasznie zachwaszczony i zaniedbany. Jakieś dwa tygodnie temu spryskałem wszystko roundup'em, i tu pojawia się moje pytanie - czy teraz starą darń muszę usuwać motyką, czy mogę wszystko przekopać, zagrabić i siać nową trawę? Jestem początkującym ogrodnikiem dlatego chciałbym się doradzić, bo jeśli wystarczy to teraz przekopać to oszczędzę dobie działań motyczką ;)
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20

Post »

Witaj ARTURZE, nie musisz usuwać starej darni , motyką, wystarczy jak ją przekopując schowasz głęboko pod spodem ( na tak na 10 cm od góry ), zagrabisz i posiejesz nową trawę.

Skutecznym sposobem przekopania starej darni jest sposób podany przeze mnie przy kopaniu ziemi z obornikiem, z tym że zamiast obornika ( w tym przypadku), będzie darń ze starego trawnika;
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 11&start=0
ArturW
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 15 kwie 2012, o 08:32

Post »

Dziękuję Tadeuszu za szybką odpowiedź. Mam jeszcze pytanie czy wraz z sianiem nowej trawy warto sypnąć / psiknąć jakimś nawozem itp? Czy daje to efekty praktyczne, czy są to może bardziej "marketingowe" produkty?
szkutnik
100p
100p
Od: 6 kwie 2012, o 14:32
Kontakt:

Post »

Żeby jako-tako wyglądał trzeba o niego każdej wiosny powalczyć
Widać że walka przynosi efekty.
Piękny trawnik i cały ogród :!:
dzierga
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 3 kwie 2012, o 06:51

Post »

Witam

Na pierwszym zdjęciu jest kawałek trawnika który zwertykulowałem 27.03.12 posypałem azofoską i mocznikiem, Na dzień dzisiejszy tj 15.04.12 wszysrko wygąda jak na zdjęciach. Są tam widoczne gołe place więc moje pytanie- dosiewać czy czekać, aż odrośnie?

Natomiast na 3 pozostałych jest częsc trawnika, która została mechanicznie wygrabiona i następnie posypana polifoską 8 i mocznikiem- no i oczywiście podlana Było to 03.04.12. Postanowiełem więc że poczekam do pierwszego koszenia no i w związku z tym kolejne pytanie czy po pierwszym koszeniu zrobić wertykulację i dosiać, czy czekać aż odrośnie? Lub zadziałać od razu?
Proszę o jakieś sugestie. Stwierdziłem już, że ja albo on :P
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
dzierga
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 3 kwie 2012, o 06:51

Post »

i jeszcze jedno z 27.03
Obrazek

i zdjęcie trawnika robionego 03.04
Obrazek
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20

Post »

ArturW pisze:Dziękuję Tadeuszu za szybką odpowiedź. Mam jeszcze pytanie czy wraz z sianiem nowej trawy warto sypnąć / psiknąć jakimś nawozem itp? Czy daje to efekty praktyczne, czy są to może bardziej "marketingowe" produkty?
Jeżeli masz niezbyt żyzną ziemię, to możesz w trakcie przygotowania gleby ( szczególnie podczas wyrównania ziemi metalowymi grabkami), rozrzucić i wymieszać ziemią nawozy (polifoska , azofoska) jako pokarm na pierwsze miesiące życia trawy.

Zakładane w danym roku trawniki nie powinny być zasilane nawozem , na wyjątkowo słabych glebach ,wyjątkowo można ( nie później niż do końca czerwca , góra 15 lipca), zasilić trawnik nawozem w płynie.
x - o -0
---
Od: 1 wrz 2010, o 00:07

Post »

ArturW pisze:Mam jeszcze pytanie czy wraz z sianiem nowej trawy warto sypnąć / psiknąć jakimś nawozem itp? Czy daje to efekty praktyczne, czy są to może bardziej "marketingowe" produkty?
W Twoim przypadku jak już masz ziemię przekopaną i jest ona gliniasta, obligatoryjnie stosuje się nawóz fosforowy. Fosfor ma to do siebie, że bardzo słabo rozchodzi się w ziemi i zalega tylko tam gdzie go "wysiejesz". Ważnym jest też, by w początkowym okresie zastosować azot co pozwoli szybko uzyskać masą zieloną i cieszyć będzie twoje oko. Kolejny etap to dbałość o system korzeniowy, bo to pozwala trawie przetrwać zimę i pięknie wyglądać na wiosną. Można to uzyskać podając nawóz wysoko potasowy z magnezem. Nawozy azotowe podajemy do końca lipca, do przymrozków można stosować nawozy granulowane potasowo-magnezowe. Późną jesienią na glebie kwaśnej podajemy wapno-magnezowe, aby uniknąć wiosną mchu w trawniku. Do prostowania ziemi lepszy od grabi jest skaryfikator(wertykulator) ręczny wymaga mniej siły i wybiera drobne kamienie resztki roślin. Wiosną jeśli to nieduży trawnik przyda się do wyczesania obumarłej trawy, nie niszczy to trawnika jak czynią to wertykulatory mechaniczne.

Skaryfikator to wyraz pochodzenia obcego, dokładnie z angielskiego (scarification - wertykulacja)
Często mylony z aeratorem, który służy do innego celu. Wielu ludzi daje się nabrać i kupuje tanie
wątpliwej jakości werykulatory jak ten poniżej, który też posiadam i wykorzystuję go do rozluźniania ziemi przed wysiewem, tylko do tego on się nadaje (po lekkiej modyfikacji noży).
W przypadku wertykulacji trawnika bez względu na rodzaj wałka rozszarpuje trawę na szczepy,
zamiast wyciągać resztki. Trawnik po takim zabiegu w wykonaniu tej maszyny wygląda jak po wybuchu bomby atomowej.

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”