Tajemniczy ogród

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
zeberka4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 17:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Tajemniczy ogród

Post »

Zgadzam sie z tym co napisała poprzedniczka bo zazdroszczę miejsca ;:173
Awatar użytkownika
Alidka
50p
50p
Od: 21 mar 2012, o 10:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dziękuję za odwiedziny! ;:3

Annes cieszę się, że do mnie zaglądasz :D

Robaczku, kocham tulipany podobnie jak róże :D Ta odkryta róża też mnie bardzo intryguje..cierpliwie poczekam, może zakwitnie i uda się rozszyfrować jej imię ;)) Zresztą mam kilka starych róż w ogrodzie, niektóre posadzone w dziwnych miejscach :roll: nie wiem czy z nich coś będzie, na razie przycięłam i czekam na ciąg dalszy wydarzeń ;)
Tak, drzewa mamy piękne i u sąsiadów też stare klony graniczą z naszym ogrodem, mniej więcej po środku działki w rzędzie 5 wysokich olch, był tez stary sad..ale ktoś nie dbał o te jabłonie, były źle przycinane i nawet ogławiane, korony miały w strasznym stanie...za to jabłek zatrzęsienie, masę spadów wyrzuciłam na kompostownik, nie byliśmy w stanie tego przerobić. Trzy wycięliśmy, nie było innego sposobu. I tak zostały jeszcze trzy jabłonie i dwie grusze.

Obrazek
IMGP0977

Obrazek
IMGP0980

Te jabłka są z jabłonki samosiejki podobno, przynajmniej tak twierdzi była właścicielka domu...w dodatku wyrasta prawie spod ściany garażu :shock:

Obrazek
IMGP1707

Obrazek
IMGP2370

Małgocho i Zeberko, jakby coś to mam w zapasie 1000 metrów...wypowiem rolnikowi dzierżawę :;230

Przypadkiem znalazłam zdjęcie mojej juki, kwiaty były wysokości ponad 2 metry, ciekawe czy w tym roku też tak zakwitnie. Za nią, po prawej jest pigwowiec o czym się przekonałam dopiero jesienią po tym jak znalazłam owoce pod nim :D Nie wytrzymałam i go radykalnie przycięłam w marcu, bałam się że nie zakwitnie ale mam chyba szczęście bo wypuścił piękne pąki :tan po lewej za juka rośnie kalina koralowa - też ją przycinaliśmy w marcu. Mam nadzieję, że nie zaszkodziłam tym krzewom..ale nie mogłam patrzeć jak były zarośnięte, musiałam im ulzyć :roll:

Obrazek
IMGP0960
Pozdrawiam
Aga
Mój tajemniczy ogród
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aga, jakie piękne zbiory ;:138 Wow, marzy mi się owocowy zagajnik koło domu...i na takie 1000 metrów w zapasie też bym się nie obraziła.. ;:224
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Aga, wspaniałe drzewa owocowe i jakie obfite zbiory! Przypominam sobie dom rodzinny z ogrodem, oglądając Twoje zdjęcia...
Ciesz się tym, co masz :)
Awatar użytkownika
lojka 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 wrz 2011, o 20:11
Kontakt:

Post »

Będzie kiedyś piękna posesja i ogród ,takie drzewa to na dzisiejsze czasy majątek możesz odkryć rąbek tajemnicy co was tam zaniosło?
Awatar użytkownika
Alidka
50p
50p

Post »

Robaczku sad to cudowna sprawa, owoc prosto z drzewa smakuje niebiańsko!

Aguniada dziękuję za odwiedziny! Mnie wiele do szczęścia nie potrzeba, rodzina, dom i kawałek ogrodu :D Codziennie dziękuję za to co mamy :)

Lojka świetnie, że wpadłaś do mojego wątku :)) Co nas tutaj zaniosło? Chęć posiadania domu i choćby najmniejszego kawałka warzywnika. Dusiliśmy się w bloku, na olbrzymim osiedlu, gdzie zamiast trawników był beton i popsute place zabaw. W Polce budowa czy zakup domu bez kredytu była dla nas nieosiągalna. Sprzedaliśmy mieszkanie, kopiliśmy dom i żyjemy wolni od długów, bez stresu. Dzieci są szczęśliwe, mają swobodę, uczą się języka. Mieszkamy w małej wiosce, ludzie są mili choć na dystans i to nam pasuje ;:215 Cisza, spokój, śpiew ptaków i kawa na schodach przed domem :) Brak wiecznego pośpiechu, więcej uwagi dla dzieci, warzywa i owoce z własnego ogrodu. Same plusy :heja

Dzisiaj pan rolnik uczynił mnie jeszcze szczęśliwszą :tan w sumie to było trzech panów ;:215 mam nieziemsko równą ziemię pod warzywnik!! ale i tak czeka mnie oczyszczenie gleby z korzeni chwastów i trawy ;:138 Teraz całą noc spędzę na planowaniu co gdzie i jak.
Pozdrawiam
Aga
Mój tajemniczy ogród
Awatar użytkownika
renik_g
50p
50p
Od: 9 mar 2011, o 13:00

Post »

Bardzo duży teren, a do tego widać, że ziemia dobra:-) Na pewno będziesz miała wiele radości przy tworzeniu ogrodu i jeszcze więcej przy jego podziwianiu. Będę zaglądała, powodzenia:-)
Awatar użytkownika
Alidka
50p
50p

Post »

Renik dziękuję za odwiedziny i za miłe słowa!
Pozdrawiam
Aga
Mój tajemniczy ogród
Awatar użytkownika
Alidka
50p
50p

Post »

Zrobione, teraz moja kolej ..będe ostro walczyć z chwastami ;:134
Obrazek
PICT0339

mam nadzieję, że pogoda dopisze i uda mi się wysiać to co mam zaplanowane. Z części mam rozsady, a sporej części to nawet na zdjęciu nie ma :;230 to jest gorsze niż moja druga pasja.

Obrazek
IMGP4307
Pozdrawiam
Aga
Mój tajemniczy ogród
Awatar użytkownika
renik_g
50p
50p
Od: 9 mar 2011, o 13:00

Post »

Agnieszko ;:196 jak ja się cieszę, że nie tylko mnie dopadło nasionkowe szaleństwo:-D Też już mam sporo wysiane, ale niestety mogę wykorzystać tylko parapety, a na tych miejsca już brak;-)
Awatar użytkownika
Alidka
50p
50p

Post »

Renik, myślałam że już nic nie będę kupować ;:oj ale rodzinka zażyczyła sobie jeszcze melony, zapomnieli tylko że mnie nie wolno puszczać samej do sklepu ogrodniczego, wyszłam z sadzonkami truskawek Senga Sengana, kwiatami jednorocznymi, groszkiem cukrowym, sałatą i melisą :;230 u mnie ten rok będzie pełen eksperymentów ;:224

Przez ostatnie dni, pogoda była po prostu fantastyczna, udało mi się wszystko posiać i akurat deszczyk spadł :heja Maliny i jeżyny też już w ziemi, winogrono również. Wczoraj dostałam od sąsiadów dwa kosze dalii, "babcia sąsiadka" kazała od razu posadzić, to tak zrobiłam , będą rosły w sąsiedztwie warzyw. Posadziłam też kapustkę ozdobną i kalarepę. Z pozostałych planowanych kapust muszę kupić rozsady, niestety moje mi się nie udały.
Mój M okazał się bohaterem w naszym ogrodzie ;:167 karczowanie mogę uznać za zakończone ;:138 a skoro karczowanie zakończone to udało nam się uwolnić wcześniej wspominaną różę. Nie mam pojęcia czy powinnam ten długi pęd przyciąć? Róża była wrośnięta w siatę i niestety dwa pędy i tak musiałam skrócić ;:218 doradzicie?

Obrazek
IMGP4503

Obrazek
IMGP4504

I kilka migawek z ogrodu, zrobionych w zeszłym tygodniu:

łubin już jest na wierzchu
Obrazek
IMGP4512

ukochane piwonie:
Obrazek
IMGP4498

Pigwowiec:
Obrazek
IMGP4496

jabłoń, wczoraj już zauważyłam że pąki pękają ;:138
Obrazek
IMGP4510

rabarbar..rośnie pod drzewami w głębokim cieniu, muszę mu inne miejsce znaleźć

Obrazek
IMGP4509

warzywnik przed podziałem i siewem ;)
Obrazek
IMGP4501

Dzisiaj u mnie jest pochmurno, w nocy padało...ale deszcz akurat jest bardzo potrzebny w tym momencie, no i nie muszę biegać z konewką ;:108
Pozdrawiam
Aga
Mój tajemniczy ogród
Awatar użytkownika
bina12
1000p
1000p
Od: 17 mar 2011, o 13:15

Post »

:wit Warzywnik super ;:63 ale bedzie się działo z sianiem a jaka radocha jak wszystko zacznie wschodzić :tan
- Motyle wymyślają cudowne bajki, by je podszeptywać kwiatom.- Pozdrawiam Ewa

Na końcu tęczy - Na końcu tęczy cz.2
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aga, witaj :wit
Zanosi się na udane pony w tym roku ;:215 A róża przy płocie olbrzymia ;:oj Wytnij tylko pęd, który jest brązowy i te które są zbyt wybujałe. To dorosły krzak, jak widać, więc cięcie uzależniłabym od tego jaki ma mieć pokrój - jeśli ma się rozkrzewić to przytnij więcej pędów. Ale zanim zaczniesz działać, nich wykopie wie się jeszcze ktoś, kto zna się na różach ;:131 Ja tylko intuicyjnie bym tak ciachała. Pozdrowionka :wit
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”