Leśny ogród Moni68 cz.10

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Zyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 maja 2008, o 21:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Leśny ogród Moni68 cz.10

Post »

Monia68 pisze: ...Pierisy zaczynają budzić się do życia...
...puk,puk - Moniś - wiosna, wiosna... a Ty czym się jeszcze pochwalisz.
Pozdrawiam Cieplutko. Zyta. ;:196
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kochani, witam Was serdecznie :D
Dziękuję za odwiedziny i wszystkie wpisy ;:167 Mam nadzieję, że Wielkanoc upłynęła Wam w dobrym nastroju.
Wiosna bardzo kapryśna, ale i tak ogród nabrał już barw. Od wczorajszego popołudnia leje, liczę więc, że szybciej się zazieleni.

Trochę zdjęć z ostatniego okresu. Na początek krokusy :)
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Kokorycze- jeszcze jedna wiosenna powinna lada moment zakwitnąć.
Obrazek Obrazek

Dalszy ciąg jutro, bo chciałabym zajrzeć jeszcze do Waszych ogrodów :)
Kolorowych snów ;:167 :wit
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Fajnie, że jesteś ;:196 Kolorów masz już całe mnóstwo. U mnie w tym roku jakieś takie mizerne krokusy - chyba przez te huśtawki pogodowe. Kokorycze to moje zeszłoroczne odkrycie.
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Izuniu, dziękuję za życzenia- miło, że o mnie pamiętasz ;:196 ;:167
Rzeczywiście sporo już kwitnie mimo kiepskiej pogody. Krokusy dopisały, ale nie wiem, co zaprezentują narcyzy i tulipany :roll:
Bardzo lubię kokorycze, te późniejsze niebieściutkie również :)
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
Gencjana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sty 2010, o 22:14
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moniu, ;:167 też jestem ciekawa, jak Twoje cebulowe. U nas pogrom hiacyntów i narcyzów. Mam nadzieję, że Twoje rh ok.?
Pozdrawiam.Adrianna
Moje wątki Aktualny
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Wiosennie, kolorowo i jak wysprzątane na rabatach! :) Cała nasza Monika ;:196 Nie wiem, jak sobie radzisz z porządkowaniem tak duzego ogrodu, ale pięknie Ci się to udaje!
Jeszcze chwila, i będzie Komunia Pawełka, prawda?
Ściskam i pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
jarko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 17:26

Post »

Moniko. Chociaż u Ciebie jest normalnie i pięknie, jakby w ogóle nie było tych sporych mrozów bez śniegu. Dziwna ta zima była, taka chaotyczna, w jednych miejscach bardzo duże wymarznięcia i stan lokalnej klęski żywiołowej, w innych (często nieodległych) miejscach zaledwie muśnięcie skutkami tych mrozów. U mnie niestety ta pierwsza sytuacja, klęska w rolnictwie (np.całkowicie wymarzły poza żytem wszystkie pozostałe ozime zboża) i ogrodnictwie (płacz i rozpacz szkółkarzy). Rolnicy dostaną jakieś liche dopłaty od państwa, a my, skromni fascynaci ogrodowi będziemy lizać rany przez wiele lat (padły mi 10 letnie azalie japońskie, pierisy, inne kolekcjonerskie okazy, z cebulowych przetrwały praktycznie cebulice).
Pokazuj Moniko jak najwięcej swojej pięknej normalności, niech będzie to wsparciem dla tych, co mieli mniej pogodowego szczęścia.
Nie zapomniałem Moniko, muszę ukorzenić tylko tego obiecanego Rh, ten akurat ma się bardzo dobrze. Pozdrawiam. :wit
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kochani, witam Was serdecznie :D
Bardzo dziękuję za odwiedziny i wszystkie wpisy ;:167 Nareszcie przestało padać, od rana świeci piękne słońce, ale chłodno- rano było +1, teraz dochodzi do +7. Dopijam kolejną kawę i lecę działać w ogrodzie :lol:

Adrianno ;:167 , u mnie tak naprawdę na razie dopisały tylko krokusy i kokorycze. Narcyzy i hiacynty na zdjęciach sadziłam niedawno- kupiłam pędzone w ogrodniczym, bo nie mogłam doczekać się tych z jesieni. Niemniej i te zakwitną, bo przynajmniej zdecydowana większość ma pąki. Z kilkunastu kęp narcyzów zakwitnie może 4-5. Z tulipanami jest jeszcze gorzej, bo prawie nie wyszły z ziemi. Myślę, że mogę liczyć najwyżej na 2-3 odmiany. W sierpniu czekają mnie duże zakupy cebulowe :roll: Smutny jest jednak ogród bez tych wiosennych kwiatów...
Rh całkiem dobrze przetrwały tę zimę :) Poza jednym, w tej chwili wyleciała mi odmiana z głowy- pomarańczowo-czerwony, któremu skróciłam pędy o dobre 30 cm do żywej tkanki. Liczę, że odbije ze śpiących pąków.

Aguś, dziękuję za miłe słowa ;:196 W tym roku jakoś kiepsko sobie radzę z tym sprzątaniem, a może robię to za dokładnie :roll: U mnie to trochę syzyfowa praca, bo na te czyściutkie rabaty zaraz znowu spadnie mnóstwo igliwia :twisted: Cóż, taki już urok lasu :lol:
Komunia 20 maja :)

Jarku, miło, że zajrzałeś ;:167 Bardzo przykro czyta się o takich stratach... Zwłaszcza żal takich pięknych azalii. U mnie wypadły dwie i chyba nawet nie będę czekać, czy odbiją, tylko posadzę nowe. Serce mi się ściska, jak na nie patrzę.
Ucierpiały też trzmieliny, zwłaszcza pędy pnące się po drzewach. Nie przypuszczałam, że może podmarznąć barwinek- całe jego połacie wyglądają u mnie fatalnie.
Nie wiem, co z liliami. Niedawno przy okazji prac porządkowych wykopałam zmarzniętą cebulę Garden Affaire. Jestem ciekawa, czy pokażą się inne. Miałam ich już kilkadziesiąt i do tej pory nic się z nimi nie działo. Na szczęście kupiłam trochę nowych odmian i przynajmniej te zakwitną.
AFRYKA
Mój ogród.
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ciemierniki, które bardzo lubię, na szczęście dobrze przetrwały zimę. Jedynie mój wielki już egzemplarz c. cuchnącego nadaje się wyłącznie na kompost. Jestem ciekawa, czy odbije od korzeni??? Dobrze, że mam sporo siewek, które jakoś się uchowały.

Na ostatnim zdjęciu mój ubiegłoroczny nabytek- pokazał tylko dwa kwiaty, ale za to sprawił mnóstwo radości :)
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Ten ma ok. 30 siewek. Na razie są mikroskopijne, ale najważniejsze, że żyją :lol: Potraktowałam je w ubiegłym tygodniu asahi, może szybciej urosną :wink:
Obrazek
Miłego dnia :wit
AFRYKA
Mój ogród.
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Moniko, piękna wiosna u Ciebie. ;:oj Kiedy Ty masz czas na takie wysprzątanie ogrodu przed Komunią. Te spotkania, próby, zakupy. Też mam w maju u chrześniaczki, ale siostra się zbuntowała i wynajęła knajpę. A Ty sama przygotowujesz?
Cudowne ciemierniki. Jak u Ciebie rosną to może i ja się odważę. ;:7
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jolu, dziękuję za miłe słowa :D Ciemierniki rosną doskonale, więc szczerze polecam! Pamiętaj, że nie lubią przesadzania, więc od razu znajdź im docelowa miejsce.
Komunia... :roll: Przyznam szczerze, że nie przejmuję się za bardzo :lol: Spotkania mamy już za sobą- ostatnie było w marcu, a w ubiegłą sobotę spowiedź. Czekają nas tylko próby- od 8 maja dwa razy w tygodniu po godzinie. Jakoś to przetrwam :lol: Jutro udaję się na poszukiwanie garnituru- nie chcę czarnego, a ostatnio tylko takie widziałam.
Po uroczystości organizuję przyjęcie we własnym ogrodzie- będzie najwyżej 17 osób, więc to żaden problem. Pewnie zaprosiłabym do knajpy, gdybym nie miała warunków w domu :)
AFRYKA
Mój ogród.
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

No tak, do takiego pięknego ogrodu można zaprosić gości. Ale się napracujesz. Siostra nie chciała robić u mnie bo dość daleko a w domu nie pomieściłaby tylu ludzi. Ja też nie lubię czarnych garniturów dla takich maleństw. Mój syn, dawno to było, miał taki ciemno szary, znalazłam w Sunset suit, czy jakoś tak się to pisze. Z tymi próbami to różnie bywa, zależy na kogo się trafi. U nas miało być mało a potem siostra zakonna tak dzieciaki męczyła że na samym święcie były totalnie wyczerpane.
Powodzenia zatem i trzymam kciuki. To ważne wydarzenie dla syna i dla Ciebie.
Awatar użytkownika
Zabeczka101059
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lis 2008, o 14:14

Post »

Moniś pięknie Ci zakwitły krokusy ;:oj u mnie takie jakieś marne :roll:
a ciemierniki istne cudo ;:138 widać , że im dobrze u Ciebie ;:333
pozdrawiam Cie serdecznie ;:196
Pozdrawiam -Dzidzia
aktualny,
spis wątków,
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jolu, wszystko musi się udać!! Siostra sympatyczna, to może tak źle nie będzie :)
Gości w sezonie przewija się u nas mnóstwo, więc mam wprawę :lol: Dlatego chętnie wyjeżdżam, bo mniej więcej w połowie czerwca zaczyna mnie to męczyć :lol:

Dzidziu, dziękuję ;:196 Dobrze, że chociaż krokusy nie zawiodły, bo uwielbiam wiosenne cebulowe :)

Zmykam do ogrodu, miłego popołudnia ;:167
AFRYKA
Mój ogród.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”