Trawnik po zimie cz. 1

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
Zablokowany
ArturW
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 15 kwie 2012, o 08:32
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Trawnik po zimie

Post »

Bardzo dziękuję Wam za pomoc.
Czyli jak rozumiem po wstępnym zagrabieniu powinienem rozsypać polifoskę i azofoskę. Z tego co patrzyłem są różne rodzaje, więc jeszcze zapytam- jakie konkretnie nawozy kupić i w jakich proporcjach to mieszać i ile sypać? Wiem, że moje pytania są oczywiste dla większości z Was, ale jak pisałem to moje początki i moje doświadczenie i wiedza na tematy ogrodnictwa są zerowe, dlatego z góry przepraszam i dziękuję za cierpliwość :)
dzierga
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 3 kwie 2012, o 06:51

Post »

Czy jest mi stanie ktoś odpowiedzieć na pytania ze strony 32:)
szkutnik
100p
100p
Od: 6 kwie 2012, o 14:32
Kontakt:

Post »

dzierga pisze:Czy jest mi stanie ktoś odpowiedzieć na pytania ze strony 32:)
ja na twoim miejscu bym dosiewał
dzierga
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Dosiewać po koszeniu jak rozumiem:)
dzierga
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Jak często można stosować oprysk z "mocznika" i w jakim stężeniu, żeby nie było problemu:P?
szkutnik
100p
100p
Od: 6 kwie 2012, o 14:32
Kontakt:

Post »

dzierga pisze:Dosiewać po koszeniu jak rozumiem:)
Tak
x - o -0
---
Od: 1 wrz 2010, o 00:07

Post »

dzierga pisze:Jak często można stosować oprysk z "mocznika" i w jakim stężeniu, żeby nie było problemu:P?
3 - 4 razy w odstępach 4-7 dniowych lub po każdym koszeniu.
Sposób wykonania cieczy roboczej podany jest na opakowaniu.
Można już do mocznika dodawać Nitromag.
dzierga
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Mimo wszystko prosiłbym o pomoc z tym stężeniem, bo na opakowaniu mocznika 46% Azoty puławy nie pisze nic:P no i ten Nitromag- przeglądałem ulotke i są buraki, kuykurydza,,, a trawy niet..;) ile więc tego dawkować i czy można tak samo często jak mocznik?
No i czy do mocznika za każdym razem dodawać Fastera?
O ile się n ie mylę to na 1ha wychodzi 300l cieczy użytkowej. Więc na 100m2 3 litry?
Wcześniej w postach bylo pisane o stężeniu cieczy na poziomie 5%, 10%(5kg-10kg na 100l), Więc jeżeli mam "pryskać dajmy na to co 7 dni
ogrod2000 pisze:3 - 4 razy w odstępach 4-7 dniowych lub po każdym koszeniu.
Sposób wykonania cieczy roboczej podany jest na opakowaniu.
Można już do mocznika dodawać Nitromag.
to jakim stężeniem, zeby krzywdy nie zrobić?
x - o -0
---

Post »

Mocznik - 1 szklana na 10L wody, oprysk 5L na 70-100m2
Mocznik pędzi tylko! trawę w górę.

Nitromag+Alkalin PK to kompletny nawóz w płynie lub w "proszku" do robienia koncentratów,
dawkujemy 1 szklanka(silna dawka) na 10L wody. 5L na 70-100m2
Zastosowanie samego ALKALINa PK wzmacnia i wybarwia trawę, ogranicza wzrost. Czyli ładna trawa bez częstego koszenia. Można też wówczas dodać Chelat Cu-14

Faster(Adiuwant) to nie nawóz - preparat zapobiegający odparowaniu nawozów w płynie, pozwala dłużej wchłaniać nawóz co poprawia skuteczność oprysków, można stosować do wszystkich preparatów i nawozów w płynie (herbicydy, nawozy, preparaty owadobujcze etc...). Zapobiega wytwarzaniu się piany na dyszach opryskiwacza co skutkuje precyzyjnym zasilaniem roślin. Tworzy lepką zabezpieczającą powłokę na liściu rośliny. Nie musi być to Faster, można stosować preparat każdej innej firmy. Faster to nazwa handlowa preparatu firmy Intermag. Dawkowanie moje wypraktykowane inne niż zaleca producent to 100ml na 1L cieczy roboczej.
Poprawia szybkość działania np Roundup'u, Starane lub podobnych, siłę działania można też wzmocnić przez dodanie siarczanu amonu.
http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=110
dzierga
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Czyli np: co 7 dni takim zestawem można pryskać:) Jak rozumiem można połaczyć w jeden oprysk Mocznik+nitromag+Alkalin+ jakiś adiuwant,Dobrze myślę?
x - o -0
---

Post »

Mocznik to czysty azot, Nitromag tez Azotowy.
Wiec, albo Mocznik Albo Nitromag i zawsze adiuwant

Mocznik ma prawie 2x większe stężenie od Nitromagu.
Zatem Mocznika używamy interwencyjnie.

Fertygacja - nawożenie od korzenia lub dolistnie to najmłodsza metoda zasilania roślin.
Uczymy się jej. Stosowanie owych metod w trawnikach jest na etapie poznawania przez
wielu ludzi z branży. Pojawiają się już pierwsze nawozy specjalistyczne do tej metody,
dedykowane do trawników. Mają je w ofercie takie firmy jak Agrekol, Substral, Intermag, Yara i inni
Nawozy (fertygacyjne) stosuje się teoretycznie co 14-21 dni, lub po każdym koszeniu.
Stosowanie własnych kompozycji wymaga doświadczenia i daje lepsze efekty na konkretnym
trawniku niż, gotowe uniwersalne "ciecze". Rewelacyjne efekty uzyskuje się przy stosowaniu
nawozów PK w trawnikach gliniastych. Wiosną do trawników na glinie wskazane jest podawanie Tytanit'u ogranicza to stres termiczny mieszanek sportowych (życica trwała), nie będzie tyle suchych martwych źdźbeł i utrzyma znacznie lepiej zieleń przy wiosennych przymrozkach.
Od 2 lat w fazie testów prowadzę, integrację automatycznych systemów nawadniających z jednoczesnym nawożeniem. Wymaga to drobnych modyfikacji samego systemu nawadniającego oraz elektroniki sterującej. Efekty są bardzo obiecujące. Obsługa polega wyłącznie na uzupełnianiu zbiorniczków w odpowiednie nawozy i preparaty. Resztą zajmuje się specjalistyczny sterownik, podający nawozy we właściwych proporcjach dla konkretnego trawnika.
dzierga
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

ogrod2000 pisze:Mocznik to czysty azot, Nitromag też Azotowy.
Wiec, albo Mocznik Albo Nitromag i zawsze adiuwant

Mocznik ma prawie 2x większe stężenie od Nitromagu.
Zatem Mocznika używamy interwencyjnie.

Fertygacja - nawożenie od korzenia lub dolistnie to najmłodsza metoda zasilania roślin.
Uczymy się jej. Stosowanie owych metod w trawnikach jest na etapie poznawania przez
wielu ludzi z branży. Pojawiają się już pierwsze nawozy specjalistyczne do tej metody,
dedykowane do trawników. Mają je w ofercie takie firmy jak Agrekol, Substral, Intermag, Yara i inni
Nawozy (fertygacyjne) stosuje się teoretycznie co 14-21 dni, lub po każdym koszeniu.
Stosowanie własnych kompozycji wymaga doświadczenia i daje lepsze efekty na konkretnym
trawniku niż, gotowe uniwersalne "ciecze". Rewelacyjne efekty uzyskuje się przy stosowaniu
nawozów PK w trawnikach gliniastych. Wiosną do trawników na glinie wskazane jest podawanie Tytanit'u ogranicza to stres termiczny mieszanek sportowych (życica trwała), nie będzie tyle suchych martwych źdźbeł i utrzyma znacznie lepiej zieleń przy wiosennych przymrozkach.
OK. Mając na uwadze, że po pierwszym koszeniu(ok 2 tyg) chce przeorać trawnik(wertykulacja, to teraz cykne mocznik w oprysku i po koszeniu również a za około miesiąc Podam nitromag i alkalin PK. Chyba takie rozwiązanie będzie sensowne.
Największy problem jest z moją...cierpliwością;/ bo człowiek chciałby mieć już trawnik jak lala, a na to trzeba czasu...
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Co daje wapno rozsypane na trawnik?
Zablokowany

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”