Róże kanadyjskie

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Róże "terminatorki" do strefy 2-5 + info, gdzie je kupić

Post »

Louis Odier u mnie tez zielona po same czubki do dzisiaj i już ma czubki listeczków rozwinięte pomimo przymrozków.
To samo New Down i Rene des Violettes.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
camellia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 16:00
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A u mnie LO będzie cięta na wysokości 30 cm.
Awatar użytkownika
Safoya
500p
500p
Od: 3 sie 2010, o 16:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Camellia ale umarzła Ci czy tniesz ja w celu zagęszczenia? Moja wypusciła tak długie pędy, że zastanawiam się czy ich nie skrócić w celu zagęszczenia. Druga opcja to owinąć wokoło pergoli by wypuściły pędy boczne. Sama nie wiem.
Awatar użytkownika
camellia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 16:00

Post »

Zmarzła mi, pędy miała już około 1m. Właściwie to załatwiły ją chyba te wahania pogodowe, bo długo była cała żywa.
Awatar użytkownika
Reniak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 cze 2009, o 13:53

Post »

Safoya,zazdroszczę,ja wszystkie muszę ciąć do kopczyka,mimo iż były niektóre porządnie okryte.Ale też zima w tym roku była wyjątkowa.Heritage wszystkie -do kopczyka.Najbardziej mi żal że muszę ciachać wszystkie pnące. ;:223
Awatar użytkownika
Safoya
500p
500p
Od: 3 sie 2010, o 16:06

Post »

Reniak Faktycznie szkoda, ale za to będziesz miała w tym roku gęste krzaczki. Ja cześć i tak muszę skrócić, bo co mi po długich badylach z 3 rózami na kóńcu.
Awatar użytkownika
Reniak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 cze 2009, o 13:53

Post »

No tak one są dosyć gęste później ,ale zauważyłam że maja tendencje do wyrastania jednego lub dwu pędów na 2 m, i trochę mi to się nie podoba.
Awatar użytkownika
JSZFRED
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 18:02

Post »

Ja też posiadam Compession mam ją czwarty rok miała już kilka pędów z tego dwa ponad 2 m i wczoraj ścięłam prawie do zera wszystko, widać przy ziemi dwa pączusie tzn. że żyje, to samo z New Dawn i całą resztą, natomiast pięknie przezimowały bez okrywania i kopczyka i mają pączki lub malutkie listeczki Centifolia Muscosa, Petite de Holande, Agnes,Ritausma,Blanc Dable Camenber,Pink Grotendorst, Moja Hammarberg, Roxburgii, Martha i 3 terminatorki Boniki (ciachnęłam je bo miały po 1,5m) i jedna w doniczce (ta trochę wymarzła ale żyje), a i oczywiście Flammantazn
Pozdrawiam Asiorek

Asiorlinki
Awatar użytkownika
kamma
500p
500p
Od: 25 gru 2010, o 18:32

Post »

Ludkowie mili dostałam przesyłkę z różą od Kamili ,ale nie wiem jak przelać pieniądze .Kamila nie odpowiada na pw i cóż ja mam robić ......czekać?
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

Kamma dane do przelewu Kamila umieściła w swoim wątku sprzedażowym, tu masz link http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=140. Jak wiesz ile masz wpłacić to masz tam konto i zrób przelew. :D
Awatar użytkownika
Helios
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 cze 2010, o 18:56

Post »

;:3
Trochę mi lżej jak czytam, że nawet u doświadczonych ogrodniczek róże wymarzają :cry:
Słabe to pocieszenie, ale przynajmniej tak bardzo nie winię siebie o wszelkie możliwe zaniedbania :?
Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
Awatar użytkownika
Pani Szlązkiewicz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sty 2006, o 18:51
Kontakt:

Post »

Dziewczyny rozchorowałam się i stąd braki w odpowiedziach ;:147 Ale już jest lepiej, wieczorem postaram się odpisać wszystkim którym nie zdążyłam do tej pory :)
Wilga2006
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 19 lip 2011, o 16:01

Re: Róże "terminatorki" do strefy 2-5 + info, gdzie je kupić?

Post »

[quote="Rozanka"]Monia, super pomysł i bardzo potrzebny, choćby początkującym. I nie trzeba przeczytać całeeeeego :D Forum, żeby znaleść te najlepsze do naszych ogrodów.

Mój numer 1 to - Louisa Odier, inne nazwy Madame Louise Odier, Madame de Stella, róża burbońska, wyhodowana przez Margottina w 1851 roku
Wytrzymuje do -34 st, bez okrycia i kopca.
U mnie od wiosny 2009r. Kupiona w Rosarium. Rośnie w miejscu zacienionym drzewami, wytrzymuje suszę, nie jest regularnie podlewana.
Bezproblemowa i piękna. Cięcie tylko korekcyjne, dla utrzymania pokroju. Kwitnie od czerwca, później powtarza, ale mniej obficie.

Numer 2 - Madame Plantier, inaczej The Bride's Rose, Rosa x alba, róża biała. Wyhodowana przez Plantiera w 1835r.
Wytrzymuje do -34 st, bez okrycia i kopca.
U mnie od wiosny 2009r. Kupiona w Rosarium. Rośnie w miejscu zacienionym drzewami, wytrzymuje suszę, nie jest regularnie podlewana.
Bezproblemowa, ma pędy zwieszające się pod ciężarem kwiatów. Wymaga podpór. Cięcie tylko korekcyjne, dla utrzymania pokroju. Kwitnie od czerwca, niestety nie powtarza.

Wielkie dzięki założycielce tego wątku. Pomysł był świetny (strzał w dziesiątkę). Rozance dzięki za ten post. Strefy czy nazwy odmian do mnie nie docierają. Ja w temacie jestem laikiem, ale szukam pomocy jak urządzić u siebie ten kawałek wokół domku, aby było cudownie, cieszyło, nie wymagało za wiele nakładów pracy (siła wyższa) i funduszy bo ciągłe wypadanie roślin i kupowanie nowych to mnie przerasta. Wątek byłby wspaniałą pomocą dla takich jak ja, gdyby cały był w tym duchu. Widzę różę.
wiem jakie ma wymagania, czy u mnie potrafię jej takie warunki stworzyć, jak ją pielęgnować, jak będzie długo cieszyć kwieciem i co najistotniejsze czy wytrzyma tak niskie temperatury zimą jakie u nas występują Przekopać się przez całość, żeby jeszcze coś znaleźć takiego, lub sprawdzanie tych wszystkich informacji szukając w necie to zajmuje dużo czasu.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Róże”