Dzwonek (Campanula)gatunki,prezentacje kwitnień
- oliwka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 mar 2008, o 13:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Dzwonek (Campanula) - BAZA
Owszem, na kwitnienie nie narzekam
Co do nawozu, to ja wiosną rozrzucam po całym ogrodzie kompost na rabatach, a potem sypnę trochę jakimś nawozem mineralnym.
Co do nawozu, to ja wiosną rozrzucam po całym ogrodzie kompost na rabatach, a potem sypnę trochę jakimś nawozem mineralnym.
Hm - z tego co zauważyłam to większość z was ma dzwonek dalmatyński raczej w ogrodach albo na balkonach, a ja kupiłam swój w ikei z zamiarem trzymania w domu - da radę? czy lepiej wysadzić mamie na rabatkę jak przekwitnie?
pozdrawiam
Karolina
Karolina
Mój dzwonek na balkonie w tym roku niestety nie przeżył, ale te w ogrodzie maja się bardzo dobrze ;) więc przesadzony jeden już stoi na balkonie i czeka na kwitnienie ;)
+ z niecierpliwości zakupiony malutki okaz kwitnący cieszy już me oko, mam nadzieje że będą sie wymieniać okresami kwitnienia i że przez całe lato będę mieć dzwonki
+ z niecierpliwości zakupiony malutki okaz kwitnący cieszy już me oko, mam nadzieje że będą sie wymieniać okresami kwitnienia i że przez całe lato będę mieć dzwonki
Fredek
Pomidory i bazylia Fredkowej
- kawa-saki
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 24 lip 2011, o 22:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
No u mnie również klapa... Mój dzwonek kwitł od lutego do późnej jesieni, ale zima go pokonała. Czas na następny egzemplarz. Może za rok uda się go przezimować. Na razie czekam na piękne kwiatki w sklepach
Pozdrawiam, Aga
"Szczęścia pragnie cały świat, każdy, kogo znam,
lecz dać sobie szczęścia kwiat, nikt nie może sam. Lothar Zenetti "
"Szczęścia pragnie cały świat, każdy, kogo znam,
lecz dać sobie szczęścia kwiat, nikt nie może sam. Lothar Zenetti "
Ehh...niestety w tym roku zima nagle przyszła...długo, długo nic i jednej nocy
Ale cóż za radość z zakupu nowych egzemplarzy :P
Choć szkoda starych
Ale cóż za radość z zakupu nowych egzemplarzy :P
Choć szkoda starych
Fredek
- Graszka
- 1000p
- Od: 1 gru 2007, o 15:19
Dzwonek równolistny (campanula isophylla) zwana "welon panny młodej"
To roślina domowo balkonowa ma piękne białe kwiatki w kształcie gwiazdek, którymi cieszy oczy od lipca do września. U mnie najobficiej kwitnie w sierpniu. Kwiatki które przekwitły jak i suche listki ścinam zimą jest zielona. Podlewam co 2-3 dni. U mnie dobrze czuje się na oknie zachodnio-północnym.
To roślina domowo balkonowa ma piękne białe kwiatki w kształcie gwiazdek, którymi cieszy oczy od lipca do września. U mnie najobficiej kwitnie w sierpniu. Kwiatki które przekwitły jak i suche listki ścinam zimą jest zielona. Podlewam co 2-3 dni. U mnie dobrze czuje się na oknie zachodnio-północnym.
-
- 200p
- Od: 11 maja 2008, o 15:31
Ja chciałabym się tylko upewnić czy to co mam to dzwonek dalmatyński (campanula portenschlagiana) ?
Z góry dziękuję za odpowiedź
Z góry dziękuję za odpowiedź
Pozdrawiam, baiana
balkony baiany
balkony baiany
- MENA515
- 500p
- Od: 9 mar 2010, o 09:14
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja w zeszłym roku, wiosną zasiałam dzwonek karpacki- kwitnie na niebiesko. Muszę jeszcze rozplanować, gdzie wsadzić sadzonki.
Pięknie przezimował.Mam aż 15 kępek
Pięknie przezimował.Mam aż 15 kępek
Tak baiana to jest dzwonek dalmatyński Długo go masz? Mój tak ładnie już nie wygląda... nie mam bladego pojęcia jak się go podlewa więc usychają mu co jakiś czas pączki... i liście zaczynają żółknąć
pozdrawiam
Karolina
Karolina
-
- 200p
- Od: 11 maja 2008, o 15:31
Hej Karolina
mam mojego dzwonka jakieś 3 tygodnie i na razie (tfu tfu) dobrze się trzyma. Podlewam jak ziemia lekko przeschnie i obrywam przekwitnięte kwiatki. Czytałam, że lubi stanowiska słoneczne i znosi lekkie przesuszenie. Może też rosnąć w lekkim półcieniu. Może Twój potrzebuje słoneczka?
Co do żółknięcia liści, to podobno wiele gatunków atakowanych jest przez rdzę - trzeba pryskać. Lubią je też ślimaki.
Mam nadzieję, że Twój dzwonek się ożywi
mam mojego dzwonka jakieś 3 tygodnie i na razie (tfu tfu) dobrze się trzyma. Podlewam jak ziemia lekko przeschnie i obrywam przekwitnięte kwiatki. Czytałam, że lubi stanowiska słoneczne i znosi lekkie przesuszenie. Może też rosnąć w lekkim półcieniu. Może Twój potrzebuje słoneczka?
Co do żółknięcia liści, to podobno wiele gatunków atakowanych jest przez rdzę - trzeba pryskać. Lubią je też ślimaki.
Mam nadzieję, że Twój dzwonek się ożywi
Pozdrawiam, baiana
balkony baiany
balkony baiany
Jak się na niego zdenerwuję to go wywalę mamie do ogródka - może tam się ogarnie stoi na wschodnim parapecie więc ma słońce od świtu do ok 11... hm spróbuję jakoś się wpasować z jego podlewaniem, bo mam wrażenie że albo go przelewam albo go za bardzo przesuszam. Jakoś nie potrafię mu dogodzić Dużo pączków mu wyschło po tym jak obskubałam przekwitnięte kwiatki, ale teraz widzę, że wychodzą nowe i kilka pędów nawet kwitnie, ale nie tak ładnie jak wcześniej...
pozdrawiam
Karolina
Karolina
-
- 10p - Początkujący
- Od: 3 maja 2012, o 11:01
Witam:)
Kupiłam piękny dzwonek, identyczny jak baiana tyle że kwiatków miał 3 razy tyle, po miesiącu usycha,listki wysuszone,pąki suche mimo ze regularnie obrywam:( jestem załamana bo tak mi się podoba...
Kupiłam piękny dzwonek, identyczny jak baiana tyle że kwiatków miał 3 razy tyle, po miesiącu usycha,listki wysuszone,pąki suche mimo ze regularnie obrywam:( jestem załamana bo tak mi się podoba...