Ogródek Robaczka cz. 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
asia2
1000p
1000p
Od: 2 maja 2006, o 19:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródek Robaczka cz. 2

Post »

Witaj Kasiu! Moja hortensja pnąca od prawie 5 lat nie zakwitła ani razu. Może one tak mają...
Chciałam zapytać, kiedy strzyżesz bukszpany, teraz?

Darku! nie wiem gdzie Kasia kupuje swoje cudeńka, ale ostatnio fajne ogrodowe utensylia widziałam w TKmaxx (Galeria Malta, ul. Arcybiskupa A. Baraniaka 8) i nieodmiennie w PrimaFlorze w Owińskach (wyjazd z Poznania w kierunku Wągrowca).
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dzien dobry wszystkim :wit
Dzisiaj zupełnie inaczej się wstawalo, slonko za oknem, choć rześko na zewnątrz :D
Elu - dziękuje za info dotyczące hortensji, jest ozdobna z liści i pędów, a teraz juz wiem, ze na kwiaty nie warto czekać ;:131 Trawnik miejscami jest ładny, ale mam mnóstwo wydeptanych ścieżek po robotnikach i brązowych placków, nie jest jeszcze tak, jak powinno, ale zieleni się ;:138 liczę, ze koszenie pomoże, miejscami muszę dosiać i zastosować ratunek magiczną siłą do trawnika :lol:
Alidko, dziękuje, to nic wielkiego, ale miło mi, że Ci się podoba ;:131
Kasiu, Mój ma purpurowo-fioletowe pączki - jak rozkwitnie, porównamy kolorki - tymczasem dzisiaj zakwitl mi na oknie Lasurstern! Miałam go wsadzić do ziemii, ale szukałam odpowiedniego miejsca i widać znudziło mu się pączkowanie na parapecie.. :uszy
Jule - chyba jednak azalie, dzięki za pomoc ;:138 powojniki tez dosadzę, to zawsze dobry pomysł na wypełnienie rabaty latem ;:136 Hortensja w głębokim cieniu, ale jakoś po Waszych opiniach przestałam czekać m kwiaty...
Darek, witaj! Ja moje ogrodowe graty(metalowe) sama projektuje i zamawiam u kowala,
ale latarenki np. kupiłam w belldeco.pl Polecam tez zajrzeć na Wielkopolska Gildie - bilet 5 zł czynne od wczesnych godzin porannych do 11, jest na Franowie - 2 hale z kwiatami oraz takimi gadżetami do domu i ogrodu, polecam ;:108
Tamaryszku - dziękuje za miłe słowa, odwiedziny i czas spędzony na spacerze w moim ogrodzie, zapraszam częściej ;:196 rabata tulipanowa na froncie jest skomponowana z 3 odmian tulipanów, kwitnie do połowy maja, potem jednoroczne. Jest tam sporo cienia, ale w ubiegłym roku wysialam smagliczkę i radziła sobie bardzo dobrze - kwitla obficie wielkimi, białymi kępami do jesieni. W tym roku też ją posieje. Koło swierka srebrnego, gdzie rosną czerwone Red Riding Hood - posadzone są cyklameny neapolitanske -dobrze sobie radzą w cieniu.
Ewelinko, bardzo proszę ;:173 efekty zimowania przedstawię wkrótce, gdy wyniosę bugenwille na zewnątrz ;:65
Comciu - moje tulipanki tez skarlowaciały i zmarnialy przez silne mrozy w czasie fazy wzrostu liści i wykształcania łodygi - wyglądają znacznie słabiej niż w ubiegłym roku.. ;:218 to też częściowo moja wina - zbyt wcześnie usunęlam w ubiegłym roku liście, więc cebulki nie zdążyły się wzmocnić, oraz nie okrylam ich korą na zimę... ;:124 Wiedziałam, ze kwiaty hortensji pnącej nie są tak imponujące jak innych odmian, ale liczylam ze drobne białe kwiatuszki w baldachimach bedą ozdobą na ścianie z cegły, na tle zielonych liści i pędów.. Nic to, nie będę specjalnie nad tym ubolewać...jest tyle innych kwitnących cudeniek ;:173
Ewa, mój ma już kilka pączków ;:oj liczę po cichu na burzę kwiatów! Dziękuje za miłe słowo, od razu serce rośnie ;:167
Asiu, u mnie bukszpany juz po strzyzeniu - zobacz u Andrzejka jak jemu sprawnie poszło ;:63

Miłego dnia :wit
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
reniuniek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 08:01

Post »

Kasiu, jak masz chwilkę, to zerknij do mnie i doradz jaką róże mam wybrać :roll:
Pytałam Majki co do bioseptu, oprysk zaczyna robić od maja, jak róże mają pierwsze listki, raz w tygodniu :D
Mój zielony kwadrat cz.5-aktualna
Zapraszam :-) Renata
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 22:03

Post »

Kasiu...powiedz , proszę ile kosztuje u Ciebie Bugenwilla w szkółce i ile ma w cm , czy będzie kwitła w tym roku - proszę , sprawdź , aha i jakie ma kolory ?
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27

Post »

Kasiu ;:167 popodziwiałam Twój ogród :wit Fotki śliczne, dziękuję ;:196
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Witaj Kasik, przyszłam z rewizytą i bardzo mi się spodobały te śródziemnomorskie klimaty. uwielbiam metaloplastykę a parasolka mistrzostwo ;:138
Piękną ścieżkę zrobiłaś i ciekawie wpisałaś w nią rabatki. Z jakiego jest kamienia? Urzekające węże sasankowo-tulipanowe. Chyba jak zobaczę bugenwille to zaryzykuję zakup, bo pięknie wygląda.
Przejrzałam bieżący wątek i stwierdzam z całą stanowczością że mi mało. Wieczorem zapoznam się z archiwum. Jestem pod wrażeniem całości ;:7
mm-complex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2010, o 18:09

Post »

Moja pnąca hortensja zakwitła w pierwszym roku mnóstwem kwiatów ,rośnie w pół cieniu a raczej w słonku ...czego podobno nie lubi :roll:
Teraz znów ma paki ...tak mi się zdaje ;:215
Cudowne miejsce na świecie !!Podziwiam ;:180
;:196
marzenia się spełniają! Dana
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Moja hortensja pnąca z sadzonki od znajomej rośnie sobie powolutku. Nie mam pojęcia, kiedy doczekam się kwiatów, ale niech sobie rośnie :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Grzesiu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 13:31

Post »

A moja pnąca kwitnie bardzo ładnie...mnie się podoba....
I jakoś za bardzo nie jest pnącą hortensją...jakaś dziwna zwarta taka jest
Oj robaczku te Twoje piękne metalowe elementy mnie urzekają ;:167
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Kasiu, :wink: chyba jednak z hortensjami jest tak, że potrzebują trochę słonka. ;:108 Kiedy moja annabelle rosła w cieniu, to marnie wyglądała. Teraz ma więcej słońca i nawet specjalnie susza jej nie przeszkadza zawiązywać kwiaty.
Pnąca rośnie na siatce i ma słońca dośc dużo . Kwitnąć zaczęła mi po roku po posadzeniu.
Może Twoja musi jeszcze trochę podrosnąć ? A może już w tym roku zakwitnie ? :lol:
:wit
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Kasia, myslę, że musisz coś oprócz azalii posadzić, bo przecież one kwitną tylko wiosną.
To będzie tylko taki wąski pasek?
A możę mini hortensję bukietową np Bobo?
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53

Post »

U mnie rosnie 5 Annabellek w rzedzie - 2 pierwsze maja slonce od poludnia do wieczora - kwiatow maja duzo ale kwiaty sa mniejsze - 3-cia jest w slonecznym cieniu od poludnia do wieczora - ta ma kwiatow mniej ale ogromne - 2 ostatne rosnal w pelnym cieniu i te kwiatow maja mniej i drobne do tego.... no i pedy im sie bardziej wija i pokladaja.
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Reniu,napisałam a biosept - zapisałam ;:108 będę witalizować różyczki :tan
Jagódko, już wszystko wiesz, jakby co - pisz ;:196
Halinko, dziękuję, zapraszam zawsze ;:196
April :wit Fajnie, że znalazłaś czas na spacerek u mnie, zapraszam ponownie. Ścieżka jest z kamienia gnejsowego - to są grube płyty osadzone na betonowych wylewkach, fugi wypełnione żwirem. Cieszę się, że rabatki Ci się podobają. Na razie tylko różane kikutki, aż trudno uwierzyć, że mają pokryć się kołderką kwiatów.. ;:173 Już nie mogę się doczekać ;:65
Danusiu, dzięki za odwiedziny ;:196 Moja hortensja na razie wypuszcza ładne zdrowe listki i to mnie cieszy. A jak jeszcze pojawią się kwiatuszki to fiu, fiu.. ;:224
Ewa, moja ma 2 latka, więc przyrost oceniam jako niezły :uszy
Grzesiu, a może ona nie pnąca..? ;:183 Ciągle przybywa u mnie złomu, niedługo skład otworzę ;:215
Krysiu, może dojrzewa do kwitnienia ;:333 Miło mi, że los mojej hortensji wzbudził taką empatię ;:131 Teraz to już nie ma wyjścia - musi zakwitnąć :heja
Gosiu, pojawił się pomysł na azalie bo bardzo je lubię, a mam tylko jedną i koło iglaków powinno być im dobrze, a i RH po sąsiedzku. Na wypełnienie rabaty latem Ewamaj zaproponowała powojniki - i tu też zgodzę się bez wahania, bo ich nigdy za wiele. Dla hortensji zawsze jednak znajdę miejsce - muszę obejrzeć te Bobo, nie znam mini-odmian, a tam faktycznie mogłaby być tylko mała. Obok są cztery róże - Santana - więc nie będzie tam smutno i bezbarwnie, raczej chodziło mi o zagospodarowanie rabaty w eksponowanym miejscu. Dzięki za podpowiedź - super pomysł ;:63
Jule - hortensje są faktycznie dość 'elastyczne' - u mnie rosły i w głębokim cieniu (koło tej pnącej) i na patelni, od strony południowej. Wszystkie sobie radzą doskonale - za to właśnie je lubię, nie kapryszą tylko kwitną :tan

Spadam do spania Mili Goście, padam na twarz ;:19
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”