Wysiewanie kaktusów cz.1

Zablokowany
Awatar użytkownika
banditoo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lis 2008, o 01:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wysiewanie kaktusów

Post »

Jam tam sieję wszystko w jednakowej temp, jest parę takich co nie wykiełkuje w wysokiej ale w większości nie ma problemu, jak dla mnie chodzi o to żeby w miarę rosły w jednym tempie i to też nie jest takie ważne jeżeli pikujesz siewki w miarę szybko. Dla mnie to jest istotne bo trzymam co najmniej rok wszystkie razem, ale mam też posiane astro ze strombocactusem i spokojnie sobie rosną. Więc moim skromnym zdaniem trza siać a później się martwić. Najważniejsze żeby były dobrej jakości nasiona
Marcin8411
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 3 mar 2012, o 01:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam

Mam pytanie ok 3 tygodni temu wysiałem Uebelmannie wzeszło sporo nasion. Wysiewałem je do słoi gdzie są szczelnie zamknięte.

Mam tylko problem z nimi ponieważ większość z nich leży na żwirku tzn. poziomo kładą się one na żwirku. Kaktusy te tak rosną mając z jednej strony nasionko z którego wyrosły a z drugiej "biały puszek" przypominający korzonki tzn. domniemam że to jest ta część kaktusa. Niektóre więc tak rosną od początku mając ten "puszek" u góry a zielona część leży na żwirku, inne rosną prawidłowo zielonym korpusem do góry ale po jakimś czasie się kładą do pozycji poziomej. Dodam że wszystkie są zdrowe i nim im z mojej perspektywy nie dolega.

Więc nie wiem czy to jest prawidłowy objaw i one się w końcu same podniosą jak będą większe???? czy trzeba im pomóc i je delikatnie powsadzać w żwirek? tyle tylko że obawiam się czy nie są zbyt delikatne na takie zabiegi? a poza tym są one zamkniete szczelnie w słojach więc nie wiem czy wolno otwierać taki słój, bo kiedyś czytałem że wietrzenie trzeba zacząć jak już są większe i trzeba to robić stopniowo. U mnie jeśli już miałbym go otworzyć to musiałbym go po takim zabiegu ponownie zamknąć by sobie dalej rosły. Przypominam że siewki mają 3 tygodnie.

proszę o pomoc
Marcin8411
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Bardzo bym cię prosił Tomku o pomoc.

Mimo iż opisałem problem w pośpiechu zapewne rozumiesz w czym tkwi problem.
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Powody mogą być dwa:
1. Zbyt ubite podłoże, czyli np. zbyt drobny i ciężki piasek. Wtedy korzenie nie mają sił, by się wgryźć w podłoże.
2. Za mało światła i siewki są zbyt wyciągnięte, nienaturalnie długie oraz osłabione i nie mają wystarczająco siły, by utrzymać się w pionie.

Jeśli to wersja 1. to pomoże przepikowanie do nowego pojemnika - może być nawet mikropikowanie dokładnie w tym samym miejscu, gdzie rośnie roślinka teraz. Jeśli to wersja 2. to warto zapewnić siewkom więcej światła ale tak, by się nie przypaliły. Jeśli rosną one teraz w szczelnym pojemniku to jest problem. Jego otarcie wprowadzi do środka zarodniki grzybów i to może doprowadzić do powstania infekcji. Można też pozostawić siewki w takim stanie, jak są obecnie. Jeśli mają dość światła to większość z nich z czasem się wyprostuje, a te które nie chcą wstać też jakoś będą rosły i po przepikowaniu dadzą sobie radę.

Może jakaś fotka?
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Marcin8411
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Dzięki Tomku za pomoc.

Mam jeszcze jedno pytanie kiedy można otworzyć te słoje i zacząć wietrzyć rośliny bo pisałeś coś o ich wytrzymałości względem czasu w jakim będą w zamknięciu? a i jeszcze kiedy zacząć pikować rośliny? czy mogę otworzyć słoje już teraz ? Wiem że już o tym coś pisałeś dlatego oczywiści przeczytam dotychczasowe twoje porady ale gdybyś mi odpowiedział dodatkowo będę ci wdzięczny

Jeden i tak chyba będę musiał bo na brzegach słoja i w jednym miejscu na żwirku zauważyłem niepokojący czerwony nalot takie czerwone plamki więc chyba pierwsze oznaki jakiegoś świństwa. I co w takim wypadku otworzyć słój i dodatkowo spryskać kaptanem np. Czy trzeba roślinki przesadzić?

Na podanej przez ciebie stronie przeczytałem że w wypadku wysiewów w słojach po 3 tygodniach można jednorazowo przewietrzyć siewki. Po czym zamknąć dalej słój po ok 3 miesiącach można zacząć stopniowe przyzwyczajanie siewek do suchszego powietrza. Pikowanie można zacząć jak siewki są już większe np. po okresie wietrzenia.

Jutro muszę spryskać dodatkowo ten jeden słój w którym zauważyłem czerwone plamy.
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Kontakt:

Post »

Nie używam słojów. Wysiewam do kuwet. Pikuję siewki, które mają pierwsze ciernie i średnicę około 3mm. Przy moich chwastowych lobiwiach wypada to około po 3 miesiącach od wysiewu. Nie wiem jakiej wielkości są Twoje rośliny. Dla przykładu małonasienne parodie średnicę 3mm osiągają średnio po roku a siewki Aztekium ritteri można pikować po ~2 latach.
Tak jak ja podnoszę przykrycie kuwet średnio 2x dziennie by przyjrzeć się siewkom tak i Ty możesz otworzyć słoje. Jest tylko wtedy ryzyko pojawienia się infekcji. Właśnie to jest największą zaletą słoi, że nie należy ich otwierać i roślinki spokojnie sobie w nich rosną bez konieczności ingerencji w środku. Im dłużej nie zdejmujesz pokrywy tym dłużej Twoje siewy pozostają bezpieczne. Wszystko bardzo precyzyjnie opisuje Mietek Siwiec w swoim artykule: http://www.ptmk.warszawa.pl/artykuly.html. Jeśli masz siewki w słoju to pozostaw je tam tak długo jak tylko się da. Niech rosną dopóki jest miejsce i nie wyczerpią całych zapasów nawozu wewnątrz. Czerwone plamki nie są problemem. Jeśli siewki zaczną gnić to wtedy spryskaj je Previcurem lub przepikuj.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
wielki32
100p
100p
Od: 15 sie 2010, o 12:02

Post »

Wysiewałem wczoraj rebucje. Uszkodziłem przez swoją głupotę kilka nasion tzn. skorupka czarna pękła i widać tą cześć białą w śrdoku. Czy jest jakaś szansa że to nasiono skiełuje? Jaka temperatura byłaby odpowiednia? Pomiędzy 20-30 stopni czy może 15-20?
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Kontakt:

Post »

Jeśli zarodek nie jest zmiażdżony to jest szansa, że uszkodzone nasionka wykiełkują. Optymalna temperatura wg mnie to 20-25*C. Jeśli mam wybrać jeden z dwóch podanych przez Ciebie zakresów to sugeruję 20-30*C
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
wielki32
100p
100p

Post »

Ok dzięki. Nie są zmiażdżone. Temperatura jest około 25 stopni :). Teraz czekam aż zaczną wschodzić :) pewnie ze 2-3 tygodnie.
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Kontakt:

Post »

Rebucje powinny zacząć kiełkować po ok. tygodniu od wysiewu.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
wielki32
100p
100p

Post »

Rebucje już wschodzą. I te co miały uszkodzone nasiona też wschodzą :).
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

No proszę - dużo szczęścia na początek. :D
Teraz tylko nieco umiejętności aby utrzymać maleńkie roślinki - to nie jest trudne - i można będzie się cieszyć swoimi własnoręcznie wysianymi roślinkami. To inna jakość niż kupowanie dorosłych! :wink:
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
dagg
500p
500p
Od: 9 mar 2012, o 09:20
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Posiałam wczoraj moje pierwsze kaktusiki :heja dziś coś widać zielonego, ale domyślam się, że to jakiś chwast, a nie pierwszy kaktus.
Zapisuję sobie wątek, potem się pochwalę, jeśli coś mi powyrasta :)
Zablokowany

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”