Kawon ( arbuz ) - część 2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
lobuzka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 mar 2010, o 21:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kawon ( arbuz ) - część 2

Post »

A już myslałam, że to tegoroczna, tak, czy siak śliczna!! ;:63
NITKA jakiego plonu można się spodziewać po takiej ilości rozsady(jak na zdjęciu)??

W tym roku pierwszy raz będę je uprawiać(osobiście wolę melony :wink: ).
Ludzie są jak morze, czasem łagodni i przyjaźni, czasem burzliwi i zdradliwi. Przede wszystkim to jest tylko woda. Albert Einstein
Pozdrawiam Aneta.
Awatar użytkownika
Aga26
50p
50p
Od: 14 kwie 2012, o 13:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

NITKA śliczna rozsada :) Ja tez mam zamiar pikowac bo posialam do 1 pudełka ale póki co niechca mi wzejść :(
Pozdrawiam Agnieszka :)
Awatar użytkownika
romaszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 gru 2010, o 23:43

Post »

Reniak ja właśnie, posadziłam po trzy ziarenka z zamiarem tak we trójkę razem z tą ziemia wsadzić do gruntu ;:24 ;:24 ale już sama nie wiem, co robić.
Awatar użytkownika
Aga26
50p
50p
Od: 14 kwie 2012, o 13:14

Post »

romaszka pisze:Reniak ja właśnie, posadziłam po trzy ziarenka z zamiarem tak we trójkę razem z tą ziemia wsadzić do gruntu ;:24 ;:24 ale już sama nie wiem, co robić.
Wydaje mi się ze 3 sadzonki w jeden dołek do sadzenia to nie najlepszy pomysł. Zajrzyj prosze na 5 strone czesc 1 o kawonach tam harlej1 wstawił fotke w jakich odstepach posadził arbuzy i w ogóle mozna sobie poczytać co i jak od poczatku z arbuzami :)
Pozdrawiam Agnieszka :)
Awatar użytkownika
NITKA
1000p
1000p
Od: 29 sie 2010, o 11:30

Post »

Ałła może to nie jest zły pomysł.., sama nie wiem, ale skoro cukinia się nie buntuje, to może i arbuz nie będzie protestował. Tylko trzeba go będzie mocniej dokarmiać. :wink:
A o efektach poinformujesz nas latem, w końcu czasem trzeba się poświeci dla dobra nauki.. :;230 ;:168
Żarty żartami, ale ja naprawdę nie wiem co Ci doradzić, sama nie praktykowałam uprawy arbuza 'trzy w jednym'.. :roll:

Łobuzko, posadziłam w sumie trzy rozsady ( resztę zarekwirowała mama z siostrą.. ;:173 ).
Z tych trzech sadzonek doczekałam się 5 arbuzów. Wyglądały tak jak ten na zdjęciu.

http://img19.imageshack.us/img19/1305/pict8765.jpg
Obok dynia Hokkaido normalnej wielkości.
W ubiegłym roku miałam tylko SB, były przepysznie słodkie. ;:152
p.s. - ja w tym roku debiutuje z melonami. :wink:
pozdrawiam, Anita
Awatar użytkownika
Rybka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lip 2008, o 14:22

Post »

Ałła jak wyjdą z ziemi to zostaw najsilniejszą a pozostałe uszczyknij :D
Jeszcze jest czas na dosianie jak chcesz mieć więcej sztuk.
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
Awatar użytkownika
lobuzka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 mar 2010, o 21:38

Post »

Mówisz SB (to może na przyszły rok), kupiłam, wysiałam (5szt.) Rosario F1 (aż 9 nasionek ;:oj w opakowaniu).
Z trzech krzaczków 5 szt.- super! Wystarczy! :wink:
Ludzie są jak morze, czasem łagodni i przyjaźni, czasem burzliwi i zdradliwi. Przede wszystkim to jest tylko woda. Albert Einstein
Pozdrawiam Aneta.
Awatar użytkownika
Reniak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 cze 2009, o 13:53

Post »

Anitko baaaardzo Ci dziękuję,właśnie się zastanawiałam co ja mam zrobić nie dosyć że po trzy to jeszcze takie wybiegniete,mimo iż na oknie od południa stoją ,teraz wiem co mam robić,powiedz mi tylko kiedy powinnam je pikować już ,czy poczekać aż liście właściwe będą większe, na razie są ledwo ledwo.Pozdrawiam :D Renia
Awatar użytkownika
BRZOSKWINKA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2010, o 18:10

Post »

Renia, ja bym arbuzów nie pikowała. Jak wszystkie dyniowate - nie znoszą naruszania korzeni. :roll:
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Awatar użytkownika
Reniak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 cze 2009, o 13:53

Post »

No to mam zagwozdkę,uszczyknać, czy przy wsadzaniu dać więcej obornika do dołka i wsadzić wszystkie. ;:124
Alembik

Post »

Postaraj się rozdzielić sadzonki tak, żeby każda miała przy korzeniu sporą bryłę ziemi. Korzenie są kruche i łatwo je uszkodzić, dlatego trzeba posadzić ostrożnie na nasypaną ziemię na dnie doniczki i ostrożnie obsypać nie ugniatając zbyt silnie. Im wcześniej to zrobisz tym lepiej się przyjmą, bo gdy korzenie się rozrosną trudno będzie je rozdzielić bez uszkodzenia. A więc nie zwlekaj. Ważne żeby przesadzić z bryłą ziemi, żeby nie otrząchnąć jej z korzeni. W lato przesadzałem razem z dużą bryłą ziemi całkiem już spore cukinie i dynie i całkiem nieźle się przyjęły. Znaczy raczej to była wiosna, ale były już spore.
Awatar użytkownika
arty
500p
500p
Od: 6 kwie 2012, o 10:17

Post »

czy ktoś sadził arbuzy Bingo .? kupiłem dzis nasiona z firmy Eden tylko nie wiem czy nie za poźno .?
czy lepiej sadzić je potem do gruntu czy nad pod mały tunelik foliowy, bo posiadam taki o szerokości 1,7 i wysokości około 80 cm i długi 3 metry proszę o rady.
harlej1
200p
200p
Od: 28 kwie 2008, o 20:29

Post »

Reniak pisze:No to mam zagwozdkę,uszczyknać, czy przy wsadzaniu dać więcej obornika do dołka i wsadzić wszystkie. ;:124
ja przesadzam i rozsadzam dyniowate zaraz po wschodach i póki co ładnie mi rosną, więc można spróbować ostrożnie je porozsadzać :D
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”