Mikroogródek - Ankha cz. 3
Re: Mikroogródek - Ankha cz. 3
Aniu przylaszczki cudne, no a 'Alba Plena' to perełka. No i ten pierwiośnik mnie bardzo zaciekawił Strat bardzo szkoda, niestety ta zima nie była łaskawa dla roślinek
- magry
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 wrz 2009, o 19:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja przylaszczkę siedmiogrodzką mam felerną.Jest ich cała aleja.Były już wszędzie i zawsze rosną wszerz ale nigdy nie kwitną.
Obok rosną pospolite i te kwitną ochoczo.
Obok rosną pospolite i te kwitną ochoczo.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Górki,pagórki i reszta.
- ankha
- Od: 5 kwie 2009, o 17:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ida Teraz w szkole gorący okres, ale nawet jak nie piszę, staram się bywać regularnie
Małgoś, po prostu dużo obowiązków A przylaszczki dopiero w tym roku maja tyle kwiatów, ciekawe kiedy maluch biały się rozrośnie
Iza, no doprawdy bardzo zabawne A zdjęcia są sprzed kilku dni, więc wiosna jest troszkę bardziej "posunięta"
Tajeczko W zeszłym roku moja się ociągała, może teraz Twoja sobie pozwala na odrobinę lenistwa - ale prawda jest taka, że dopiero teraz zaczyna wychodzić większość roślin mój miłek dopiero dziś wychylił łebki Pierwiośnik, dziś sprawdzałam, też jeszcze nie zakwitł. A winnika na razie nie tykam, może wyjdzie Pozdrowienia
Miłka, ja się uczę chyba zbyt powoli cierpliwości... Dziś znalazlam świeży zielony pęd na knautii, którą jeszcze dwa dni temu miałam za totalnego trupa Daj im jeszcze czas A pierwiośnik jeszcze nie rozwinął kwiatków,
Aniu Okazuje się, że nie było tak strasznie, większa ilość śniegu niż w innych regionach kraju odwaliła kawał dobrej roboty. Pierwiośnik jest już raczej dostępny, a warty uwagi.
Przeżyła mi jednak Knautia "Thunder", dziś znalazłam co prawda jeden, ale świeży pęd i wyszła goryczka różowa zuiki-rindo
Wiosna dalej: zawilce
Ułudka wiosenna
Miodunki
Rubra
Skrzydlinka naprzeciwlistna - pierwsze od trzech lat kwiatki
Pierwiosnki
Ząbkowany
Cobalt blue
Janku Moja jest bardziej wyrywna niż zwykła, kwitnie teraz lepiej, niż w tym samym wieku kwitła zwykła, widać nie ma reguły...
Małgoś, po prostu dużo obowiązków A przylaszczki dopiero w tym roku maja tyle kwiatów, ciekawe kiedy maluch biały się rozrośnie
Iza, no doprawdy bardzo zabawne A zdjęcia są sprzed kilku dni, więc wiosna jest troszkę bardziej "posunięta"
Tajeczko W zeszłym roku moja się ociągała, może teraz Twoja sobie pozwala na odrobinę lenistwa - ale prawda jest taka, że dopiero teraz zaczyna wychodzić większość roślin mój miłek dopiero dziś wychylił łebki Pierwiośnik, dziś sprawdzałam, też jeszcze nie zakwitł. A winnika na razie nie tykam, może wyjdzie Pozdrowienia
Miłka, ja się uczę chyba zbyt powoli cierpliwości... Dziś znalazlam świeży zielony pęd na knautii, którą jeszcze dwa dni temu miałam za totalnego trupa Daj im jeszcze czas A pierwiośnik jeszcze nie rozwinął kwiatków,
Aniu Okazuje się, że nie było tak strasznie, większa ilość śniegu niż w innych regionach kraju odwaliła kawał dobrej roboty. Pierwiośnik jest już raczej dostępny, a warty uwagi.
Przeżyła mi jednak Knautia "Thunder", dziś znalazłam co prawda jeden, ale świeży pęd i wyszła goryczka różowa zuiki-rindo
Wiosna dalej: zawilce
Ułudka wiosenna
Miodunki
Rubra
Skrzydlinka naprzeciwlistna - pierwsze od trzech lat kwiatki
Pierwiosnki
Ząbkowany
Cobalt blue
Janku Moja jest bardziej wyrywna niż zwykła, kwitnie teraz lepiej, niż w tym samym wieku kwitła zwykła, widać nie ma reguły...
- ankha
Właśnie wróciłam z pracy, więc wstawię ostatnia partie zrobionych zdjęć, bo zaczynają różne kwiatki szaleć
Sasanka
tulipany
Kokorycz, tylko nie jestem pewna jaka
Sasanka
tulipany
Kokorycz, tylko nie jestem pewna jaka
- tu.ja
- Od: 21 lip 2008, o 09:18
Jak to jaka?! Piękna!ankha pisze:...Kokorycz, tylko nie jestem pewna jaka ...
Czy te tulipany to odmiana Fashion? Urocze są. Poluję na nie od jakiegoś czasu i nie mogę trafić
Pierwiośnik i u mnie zakwitł - o dziwo! A skrzydlinka nie chce.
Wiosna na dobre się zaczęła
-
- 1000p
- Od: 13 sie 2009, o 18:06
No proszę jaka wiosna u Ciebie aż miło ...a ja walczę w swoim warzywniaku ...część już posiana ale jeszcze sporo miejsca do przygotowania / ta stara trwa jest okropna ...ale coraz bliżej / czy ten Cobalt blue to z wiadomego mi źródła ???
- ankha
Iza dokładnie, to te o bliżej nieokreślonym kolorze, są niezawodne i bardzo piękne
Ewciu taak O warzywniak zawsze warto walczyć - smak własnego warzywka jest niezastąpiony
Ewciu taak O warzywniak zawsze warto walczyć - smak własnego warzywka jest niezastąpiony
- takasobie
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
Muszę nabyć koniecznie te czerwone botaniczne tulipany! Takie ładne są, a ja nie mam. Ja tylko te żółte....
A zawilce kwitnąć mi nie chcą wypuściły zielone i ...nic! A Twoje piękne!
No i fajna ta miodunka Rubra! Nawet nie wiedziałam, ze jest taka!
A zawilce kwitnąć mi nie chcą wypuściły zielone i ...nic! A Twoje piękne!
No i fajna ta miodunka Rubra! Nawet nie wiedziałam, ze jest taka!
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
-
- 1000p
Aniu to niech rośnie ...u mnie niestety "zeszła" masz lepsze warunki .
- ankha
Ewcia , Cobalt blue Ci zeszła? Napisz, kiedy najlepiej ją dzielić, (czy po kwitnieniu), to spróbuję coś z tym zrobić
-
- 1000p
Aniu spokojnie mam już nową ...a prymulki dzieliłam późnym latem ...ale to ciekawe że u Ciebie przeżyła a u nas nie ...dużo śniegu było i pewno dlatego .
- ankha
To dobrze, u nas wbrew pozorom w tym roku bardzo dużo śniegu nie było, ale rosła w zacisznym miejscu.
W tym sezonie priorytetowa sprawa to ogarnięcie zasobów roślinnych i uporządkowanie nazw, odmian i miejsc. To pozwoli się zorientować, czy mnie stać na zakupy jakiekolwiek, czy z braku miejsca zakupom STOP.
Dalej trzeba skończyć kamienną ścieżkę i zlikwidować Kwadraciak, czyniąc go bardziej z wyglądu Skalniakiem (drewnianej ramie mówimy nie)
Dalej będzie pomoc M przy wykonaniu zjeżdżalni dla dzieciaków... To tyle, mam nadzieję, że sezonu starczy.
A teraz jeszcze trochę wiosny:
Dwa dni deszczu, trzy słońca i wszystko buchnęło
różowy szafirek
głodek
Naradka krwista (A. carnea)
Sangwinaria canadensis - w zeszłym roku kwitła jednym, teraz ma cztery
Obuwik miał jeden pęd w zeszłym roku, teraz ma siedem
W tym sezonie priorytetowa sprawa to ogarnięcie zasobów roślinnych i uporządkowanie nazw, odmian i miejsc. To pozwoli się zorientować, czy mnie stać na zakupy jakiekolwiek, czy z braku miejsca zakupom STOP.
Dalej trzeba skończyć kamienną ścieżkę i zlikwidować Kwadraciak, czyniąc go bardziej z wyglądu Skalniakiem (drewnianej ramie mówimy nie)
Dalej będzie pomoc M przy wykonaniu zjeżdżalni dla dzieciaków... To tyle, mam nadzieję, że sezonu starczy.
A teraz jeszcze trochę wiosny:
Dwa dni deszczu, trzy słońca i wszystko buchnęło
różowy szafirek
głodek
Naradka krwista (A. carnea)
Sangwinaria canadensis - w zeszłym roku kwitła jednym, teraz ma cztery
Obuwik miał jeden pęd w zeszłym roku, teraz ma siedem
-
- 1000p
No moja droga coś Ty zapodała temu obuwikowi jeden - siedem ...rzadko się spotyka u mnie dwa a teraz cztery .