Pomidory ? siew i rozsada sezon 2012 r. cz.3
- Yvona
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 sie 2011, o 21:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ziemia pod pomidora
To się narobiło W miejscu przedstawionym poniżej ma stanąć tunel foliowy-po przycięciu, a raczej odcięciu połowy tychże leszczyn, w którym miały być w tym roku pomidory, a tu się okazuje, że to nie takie hop-siup, że o ziemię trzeba najpierw zadbać...A tu trawa, chwasty i konwalie...Chyba będę musiała uprawę poprowadzić w workach. Jakie jest Wasze zdanie? Nadmienię tylko, że w takiej trawie w zeszłym roku rosły moje koktajlówki-działka dopiero była kupiona, a sadzonki otrzymałam "na start" od sąsiada zza płotu
Trzeba być szalonym, żeby za własne pieniądze katować się w górach...
Trzeba być głupim by tego nie robić.
- Rybka
- Od: 30 lip 2008, o 14:22
Ściagnij darń i poczytaj ten wątek: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=42&t=51630
Miałam tak samo, z braku możliwości tunel był stawiany na wiosnę na trawniku. Niestety nie miałam wtedy wiedzy o nawożeniu rzędowym, zostałam wprowadzona w błąd żeby darń zakopać, ale mimo to jakieś pomidorki były. Jak nawieziesz rzędowo to powinny byc plony całkiem, całkiem
Na jesień zmierzysz pH, dasz dolomit jeśli zajdzie potrzeba, możesz też wysiać jakiś poplon i z roku na rok gleba będzie coraz lepsza.
Oprócz nawożenia obornikiem, warto też podsypać kompostem
Miałam tak samo, z braku możliwości tunel był stawiany na wiosnę na trawniku. Niestety nie miałam wtedy wiedzy o nawożeniu rzędowym, zostałam wprowadzona w błąd żeby darń zakopać, ale mimo to jakieś pomidorki były. Jak nawieziesz rzędowo to powinny byc plony całkiem, całkiem
Na jesień zmierzysz pH, dasz dolomit jeśli zajdzie potrzeba, możesz też wysiać jakiś poplon i z roku na rok gleba będzie coraz lepsza.
Oprócz nawożenia obornikiem, warto też podsypać kompostem
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata
W ubiegłym roku miałam identyczną sytuację. Szklarnia powstała na starym trawniku. Ziemia, razem z darnią, została przekopana razem z obornikiem. W połowie kwietnia zagrabiłam, posadziłam pomidory, ziemię przykryłam czarną agrowłókniną. Plony były znakomite.
- Yvona
- Od: 31 sie 2011, o 21:38
Najbardziej martwią mnie te wszędobylskie konwalie...W sumie nie myślałam o zasypaniu tej darni, a raczej o przekopaniu i oczyszczeniu tego terenu oraz przekopaniu z suchym obornikiem lub granulowanym albo też oczyszczeniu i nasypaniu ziemi z ogrodniczego przeznaczonej do warzyw.
Trzeba być szalonym, żeby za własne pieniądze katować się w górach...
-
- Od: 1 lis 2008, o 20:06
Ja tez bym oczyściła z darni(na kompost) jak sucha ziemia to dobrze się wytrzepuje ,a konwalie.. widłami ogrodniczymi jeszcze kopać i wytrzepywać korzenie dużo można wyczyścić .
Przy takim trawiastym to dużo roboty , lepiej jest skopać na zimę , ziemia przemarznie i łatwiej byłoby "oczyścić "
Przy takim trawiastym to dużo roboty , lepiej jest skopać na zimę , ziemia przemarznie i łatwiej byłoby "oczyścić "
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Kontynuacja części poprzedniej,
z której zasobów można korzystać tutaj http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=42&t=53128
z której zasobów można korzystać tutaj http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=42&t=53128
Co z pomidorami które stoją na parapecie i przymierzają się do kwitnienia?
- darbo
- Od: 20 mar 2011, o 13:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Pomidory ? siew i rozsada sezon 2012 r. cz.3
W ubiegłym roku miałem kłopot z szarą pleśnią. W tym jak sadziłem pomidorki, od razu dostały Curzate Cu. Następny oprysk w czerwcu innym środkiem.
Pozdrawiam
Dariusz
Dariusz
- Aga26
- 50p
- Od: 14 kwie 2012, o 13:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
12-go posiałam 2 rodzaje pomidorków Maskotke i Cytrynka groniastego. Wczoraj pojawiło sie 7 maskotek na wierzchu a Cytrynka nadal niewidać.Siał ktoś obie te odmiany czy tez Cytrynek dłużej wschodził ??
Pozdrawiam Agnieszka
-
- 10p - Początkujący
- Od: 15 lut 2012, o 15:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Aga26 u mnie Cytrynek groniasty wykiełkował po 8 dniach. Z 10 wysianych nasion wzeszło tylko 5.
Pozdrawiam ala
- krykiet66
- 50p
- Od: 18 lip 2011, o 20:58
Wiem że forumowicz podał listę mikstur do zasilania torfu (odkwaszonego), lecz może ten też się nada ,choć na tej liście się nie znalazł ?
http://www.fhukaktus.pl/sklep/biopon-na ... -4662.html
Zamierzam napełnić torfem kubki 0.5l, (plastikowe do piwa) i wsypać po łyżeczce (może dwie ) tego preparatu, podlać i za dwa trzy dni przesadzić pomidorki. Czy mogę tak zrobić? Czy ten nawóz zastosować dopiero po wsadzeniu na miejsce stałe?
http://www.fhukaktus.pl/sklep/biopon-na ... -4662.html
Zamierzam napełnić torfem kubki 0.5l, (plastikowe do piwa) i wsypać po łyżeczce (może dwie ) tego preparatu, podlać i za dwa trzy dni przesadzić pomidorki. Czy mogę tak zrobić? Czy ten nawóz zastosować dopiero po wsadzeniu na miejsce stałe?
Powiem krotko.
Ja, w sprawie nawożenia torfu już się wypowiedziałem
Pozdrawiam
Ja, w sprawie nawożenia torfu już się wypowiedziałem
Pozdrawiam