Pomidory ? siew i rozsada sezon 2012 r. cz.3
Re: Pomidory ? siew i rozsada sezon 2012 r. cz.3
Mam prośbę do osób, które siały swoje pomidorki około 19. marca. Czy ktoś mógłby zamieścić zdjęcie i pokazać jak wyglądają na chwilę obecną?
Teściowa dziś uświadomiła mnie, że moje mogę wyrzucić do kosza, bo nie zdążą urosnąć do czasu wysadzenia do gruntu.
(Nadmienię, że nigdy nie robiła własnej rozsady pomidorów. )
Fakt, są małe, ale siałam zgodnie z terminem podanym na opakowaniu i przecież jeszcze około miesiąc czasu do wysadzania do gruntu...
Teściowa dziś uświadomiła mnie, że moje mogę wyrzucić do kosza, bo nie zdążą urosnąć do czasu wysadzenia do gruntu.
(Nadmienię, że nigdy nie robiła własnej rozsady pomidorów. )
Fakt, są małe, ale siałam zgodnie z terminem podanym na opakowaniu i przecież jeszcze około miesiąc czasu do wysadzania do gruntu...
"W naturze człowieka leży rozsądne myślenie i nierozsądne działanie."
- moonniiaa
- 100p
- Od: 13 sty 2012, o 08:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
ehh, te teściowe ja siałam dokładnie 19 tego marca, ale wielkość pomidorka zależy także od odmiany. Mam cały przekrój wielkości, bo nie równo wschodziły, 4 najmniejsze czekaja na pikowanie, od niedawna mają listki właściwe i kompletnie nie widze problemu. Jakie duże są Twoje? A może inaczej ile liści właściwych mają?Plum pisze:Mam prośbę do osób, które siały swoje pomidorki około 19. marca.
- picadero
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 10 mar 2012, o 01:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Ja dzisiaj wyprowadziłem "testery" pomidory na spacer na balkon do namiociku foliowego, jedną paprykę i seler - zobaczymy jak przetrwają nockę - dodatkowo przykryłem kocem ....
Życie zaczyna się na .... działce i kończy hmm .... na działce
Powiedz mi jaki sens ma wynoszenie na noc pomidorów na zewnątrz ? .
Pomidory z mieszkania na pole wynoszone powinny być w takim momencie, by różnica temperatur była jak najmniejsza.
Pozdrawiam
Pomidory z mieszkania na pole wynoszone powinny być w takim momencie, by różnica temperatur była jak najmniejsza.
Pozdrawiam
- cantati
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 lut 2012, o 17:00
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Plum, zgadzam się z Moonniią i Rybką , każda odmiana rośnie inaczej. Ja siałam 20.03. i są baaaardzo różne jeśli chodzi o wielkość. Np odmiany niskie (m.in. Ola Polka) wyglądają tak:
A np. zebry, które są znacznie większe są już takie:
Tak, że nie słuchaj Teściowej, niczego nie wyrzucaj i się nie denerwuj, tylko spokojnie dbaj o sadzonki, odwdzięczą się na pewno!
A np. zebry, które są znacznie większe są już takie:
Tak, że nie słuchaj Teściowej, niczego nie wyrzucaj i się nie denerwuj, tylko spokojnie dbaj o sadzonki, odwdzięczą się na pewno!
Pozdrawiam, Dorota
Moje też różnie rosną w zależności od odmiany.Najmniejsze są Koraliki.Wszystkie były siane 15.03.,Później pikowane do małych kubeczków,a teraz zaczęłam przesadzać do większych,do końca tygodnia powinnam zdążyć przesadzić większość.
P.S.Gdyby nie to forum to nie wiem jakby wyglądały,zapewne niezbyt ciekawie
P.S.Gdyby nie to forum to nie wiem jakby wyglądały,zapewne niezbyt ciekawie
Nie oglądaj się za siebie-może Coś właśnie Cię dogania.
Witam,
Ja moje pomidorki posadziłam ok.20.03. Mam dwa gatunki - koralik i jakaś większa odmiana. Te większe mam już przepikowane do palety z 66-oma doniczkami o wymiarach 4cm wysokości i 3cm szerokości. Czy te doniczki nie są za małe? Wygodne jest to, że są one w jednej palecie. Widzę, że wy pikujecie do większych, najczęściej kubeczków po jogurtach. Czy nie macie później problemu z przewiezieniem tego na działkę?
Amatorka
Ja moje pomidorki posadziłam ok.20.03. Mam dwa gatunki - koralik i jakaś większa odmiana. Te większe mam już przepikowane do palety z 66-oma doniczkami o wymiarach 4cm wysokości i 3cm szerokości. Czy te doniczki nie są za małe? Wygodne jest to, że są one w jednej palecie. Widzę, że wy pikujecie do większych, najczęściej kubeczków po jogurtach. Czy nie macie później problemu z przewiezieniem tego na działkę?
Amatorka
- Comcia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Będziesz musiała je przesadzić do większych pojemników 400-500 ml, w tych wielodoniczkach ziemi jest tyle co na lekarstwo.
Jak pomidorki mają pobierać składniki i rosnąć ?
Przewozimy po kolei, pomalutku, tyle ile uda się zmieścić w torbie lub bagażniku.
Jak pomidorki mają pobierać składniki i rosnąć ?
Przewozimy po kolei, pomalutku, tyle ile uda się zmieścić w torbie lub bagażniku.
W LIDL sa takie fajne tekturowe pudełka z otworami na uchwyt i z dość wysokimi " burtami". Wystawiają je/ opakowania po towarach/ i każdy może sobie wziąć za frico. Wkładam do nich ciasno kubki z pomidorami i do bagażnika. Żaden pomidor się nie przewróci.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
- 50p
- Od: 3 kwie 2011, o 08:30
Przez swoje niedoczytanie podlałem pomidorki florovitem...
Ale po uświadomieniu mnie, że on się nie nadaje, zakupiłem polecany Bio Florin...Kiedy mogę teraz nim zasilić swoje rośłinki ??
Ale po uświadomieniu mnie, że on się nie nadaje, zakupiłem polecany Bio Florin...Kiedy mogę teraz nim zasilić swoje rośłinki ??
Nie wcześniej jak za tydzień . Ale zanim podlejesz przypomnij się mi z tematem i pokaż jak wyglądają pomidorki. Nie możesz teraz podlać drugi raz bo właśnie obecne we Florovicie azot i potas mogą zasolić podłoże. Mógłbyś, jeżeli masz parę złotych kasy, zakupić małe opakowanie superfosfatu wzbogaconego, rozpuścić 5 dkg w 10 l i podlać teraz uzupełniając nawożenie o fosfor, którego brak jest we Florovicie. Pozostałą część superfosfatu zużyjesz podczas uprawy.jaroufo pisze:Kiedy mogę teraz nim zasilić swoje rośłinki ??
Pozdrawiam
Teściowa bredzi. Przygotowanie rozsady pomidora trwa 6 do 8 tygodni, więc wysiałeś w bardzo dobrym terminie a nawet mogłeś się wstrzymać jeszcze z tydzień/dwa tygodnie. I tak trzymaj w następnym sezonie, nie przejmując się tym, że niektórzy pokazują w marcu zdjęcia sadzonek sadzonek o wysokości 20 cm. Po 15 maja będą sadzić do gruntu dorosłe krzaki o wysokości metra, a my posadzimy sadzonki. Założę się, że nasze dogonią te "ichnie", przegonią i dadzą większy a może i wcześniejszy plon.Plum pisze:Mam prośbę do osób, które siały swoje pomidorki około 19. marca. Czy ktoś mógłby zamieścić zdjęcie i pokazać jak wyglądają na chwilę obecną?
Pozdr:)
PS. Jak ktoś myśli, że mnie łapki nie swędziały żeby wysiewać już w lutym, to się myli, ale wytrzymałem, choć nie jest to łatwe. Szczególnie jak się zdjęcia ogląda, ze wszyscy już mają popikowane a moje jeszcze nie wysiane.