Zioła na działce cz. 1

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
sylwia75
100p
100p
Od: 19 lut 2012, o 22:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Zioła na działce - uprawiacie ?

Post »

Fajnie wygląda.Ja miętę próbowałam 2 lata z rzędu przezimować w ogrodzie-bez powodzenia.A u znajomego od którego brałam pędy rozrasta się jak chwast :(
Pozdrawiam Sylwia
Awatar użytkownika
danutka66
500p
500p
Od: 11 sie 2006, o 15:59

Post »

Bo to chyba zależy od gatunku,u mnie też zimuje już wiele lat,praktycznie traktuję ja jak chwast bo mi się panoszy za bardzo i w tym roku ją likwiduję.Zostawię tylko małą sadzonkę
we wkopanej donicy w ziemi
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Zioła można uprawiać i tak :

W glinianych garnkach rosną z powodzeniem: ROZMARYN , MIĘTA, TYMIANEK, CZĄBER, MELISA i ZŁOTE OREGANO
Obrazek Obrazek
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
sylwia75
100p
100p
Od: 19 lut 2012, o 22:49

Post »

apetyczne te garnki gliniane,nadają taki fajny klimat ;:215 chyba sobie ten pomysł odgapię
Pozdrawiam Sylwia
dalmatino
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 24 mar 2012, o 22:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Czy można już wysadzać sadzonki ziół do gruntu?
Co sądzicie o ziołach w doniczkach, które się masowo pojawiły w marketach i są reklamowane jako do sadzenia w ogrodzie?
PUMA72
200p
200p
Od: 2 maja 2011, o 13:01

Post »

Dzisiaj byłam Carrefourze bo miały być zioła w doniczce po 4,99szt. ale to co zobaczyłam to był obraz nędzy i rozpaczy i kupiłam na stoisku z warzywami Rozmaryn w doniczce za 5.99zł.
-piegowata-
100p
100p
Od: 5 paź 2011, o 19:55

Post »

Do czego dodajecie bazylię ?

Bazylia bardzo pasuje do pomidorów- ja dodaję do spagetti, leczo, do pizzy, do zapiekanek, do pomidorów z mozarella.. To moje najukochańsze zioło.. W tym roku również zamierzam ją posiać:D
torebka kobiety nie jest po to, aby coś w niej znaleźć, tylko po to aby wszystko w niej mieć :)
działka z widokiem na... samoloty:)
gry planszowe-sposób ma kreatywne spędzenie czasu ze znajomymi
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Moje "HERBARIUM" to już teraz 7 glinianych garnków i mini-ogródek , a w nich :ROZMARYN, SZAŁWIA, MELISA, PIETRUSZKA, MIĘTA, OREGANO,CZĄBER , 3odmiany TYMIANKU :) Brakuje jeszcze BAZYLII, ale niebawem będzie.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Sukcesywnie ścinane do wszelkich sałatek , makaronów, ziemniaczków i pomidorów z mozarellą. Latem z mięty i melisy parzę herbatki, które potem serwowany schłodzone , podane z lodem i cytryną smakują wybornie !
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Dziś przeniosłam mój "ziołowy ogródek " na nieco ocienioną stronę (taras), gdyż gorące , majowe dni niemal go ugotowały ( tam , gdzie garnki stały dotychczas było pełne słońce). W donicach trzeba też częściej ziółka podlewać , a teraz robi to za mnie spryskiwacz nawadniania :)

Obrazek

Ponadto dostałam od teściowej (!) kępkę SZCZYPIORKU (zdjęcie poniżej) , więc podstawowe zioła mam prawie w komplecie :heja

Obrazek

Do szczęścia brakuje mi jeszcze BAZYLII. Szukam odmiany ogrodowej ( doniczki z tą anemiczną "marketową" traktuję jako jednorazówki, bo jakoś u mnie nie chcą po ścięciu odrastać. Bazylia lubi ciepło i słońce, można ją posadzić do gruntu dopiero w drugiej połowie maja, gdy minie niebezpieczeństwo przymrozków.Jest to roślina jednoroczna.Chciałabym kupić odmiany: "Luna" ,"Celina" i "Bonazza". Kto wie, gdzie można je zdobyć ?

Większość ziół lubi dobrze nasłonecznione i osłonięte stanowiska. Najlepiej czują się w lekkiej i przepuszczalnej glebie, choć są i takie, które preferują miejsca bardziej wilgotne i chłodne.

Ja mam te zioła ,które lubimy i często wykorzystujemy w kuchni.Fajne jest ,że ten garnkowy zielnik jest stosunkowo blisko domu,więc po zioła wychodzę w trakcie gotowania :)

Z obserwacji wiem ,że grządki obsadzone ziołami często wyglądają niekorzystnie, gdyż jednoroczne gatunki obumierają, a na ich miejsce wyrastają silniejsze, wieloletnie rośliny. Dlatego dobrym sposobem na utrzymanie porządku jest hodowla roślin w pojemnikach. Zaletą takiego rozwiązania jest także możliwość przenoszenia pojemników w dowolne miejsce. Na czas zimy łatwo wstawić je do domu. Co kilka lat warto wymienić rośliny na nowe. Należy pamiętać też o tym, że OGŁAWIANIE , czyli obcinanie wierzchołków roślin, przyspiesza wzrost nowych liści i zapobiega zawiązywaniu owoców, które nie jest potrzebne. Po kwitnieniu dobrze jest również przyciąć krzaczaste zioła, takie jak szałwia czy rozmaryn, dzięki temu zachowają zwarty pokrój.
Jednak przycinanie sięgające zdrewniałych części łodygi może spowodować uschnięcie roślin. Aby temu zapobiec, zabieg ten powinien być wykonany tylko w części zielonej.Regularne przycinanie ziół pobudza je do obfitszego wzrostu, jest więc konieczne, jeśli chcemy, aby nasz zielnik wyglądał na zadbany. :)
Awatar użytkownika
basiabar
500p
500p
Od: 24 mar 2012, o 09:03

Post »

Ewelina przepiękne zioła ci wyrosły.Ja w tym roku pierwszy raz sieje i sadze.Uwielbiam zioła w kuchni i na razie mam z własnego siewu tymianek,oregano,bazylie,hyzop,macierzankę,szałwię ale omączoną i ulubiona lawenda,jeszcze kocimiętka będzie,jeśli koty nie pożrą.Trochę boje się jak wszystko podrośnie i zacznie pachnieć bo nie daleko jest jeszcze maciejka i smagliczka nadmorska.Chciała bym jeszcze rozmaryn ale troche się boje,że może byc problem z przetrzymaniem przez zimę(oregano i tymianek padł) dlatego w tym roku wysiałam do gruntu,a z rozmarynem to nie przejdzie o bazylie sie nie martwię -zjem na bieżąco.
Pozdrawiam,Basia
Awatar użytkownika
DorkaS-66
500p
500p
Od: 27 maja 2011, o 08:51

Post »

Mój "zielnik" podręczny:

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

przy okazji zrobię zdjęcie rabatki z majerankiem i cząbrem oraz takiej szczypiorkowej, bazylię trzymam w doniczce na oknie.
DorkaS.

"Barbam video, sed philosophum non video."
Awatar użytkownika
DorkaS-66
500p
500p
Od: 27 maja 2011, o 08:51

Post »

Cząber:

Obrazek

Majeranek:

Obrazek

DorkaS.

"Barbam video, sed philosophum non video."
Awatar użytkownika
WacekJ
200p
200p
Od: 22 maja 2011, o 16:11

Post »

Artemisia pontica - zielony i srebrny zależnie w jakiej szkółce kupiony ! Obrazek Obrazek
Zablokowany

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”