Zakładamy ogród warzywny Cz.1
- agaM
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 kwie 2008, o 19:29
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: zakładamy ogród warzywny...
JaKama a jakże mogłoby być inaczej?? u mnie też to co zimna się nie boi jest już w gruncie: cebulka, marchew, pietruszka. Dziś dzieci pomagały mi też groszek sześciotygodniowy i sałatę siać
Na dniach posieję resztę kwiatów do inspektu. Kusi mnie też z dyniami i ogórkami, ale NIE, nasiona pójdą w maju wprost do gruntu. W tym roku nie będę z nimi szaleć, i tak parapety zastawione sadzonkami.
Na dniach posieję resztę kwiatów do inspektu. Kusi mnie też z dyniami i ogórkami, ale NIE, nasiona pójdą w maju wprost do gruntu. W tym roku nie będę z nimi szaleć, i tak parapety zastawione sadzonkami.
A ja się pochwalę: wczoraj posiałam pierwszą marchew, cebulę, buraki, rzodkiewkę, koper, sałatę. Na razie kilka grządek i teraz z niecierpliwością wypatrywać będę wschodów.
Pozdrawiam, Kasia {Nie pytaj świata dokąd zmierza, bo nie daj Boże Ci odpowie[...]Co ma przeminąć, to przeminie. A co ma zranić do krwi zrani [...]}
Kawałek zielonego marzenia
U mnie już rzodkieweczka wschodzi
szczaw się zieleni, czosnek też wyszedł - czuć wiosnę
szczaw się zieleni, czosnek też wyszedł - czuć wiosnę
U mnie marchew b.wczesna wyszła, cebula z dymki żółta i czerwona i rzodkiewka a nie widzę jeszcze cebuli z nasion exibition. Przestało padać dzisiaj niech trochę wiatr i słońce osuszy ziemię bo jutro jadę na działkę i będę siać resztę.
- agaM
- Od: 23 kwie 2008, o 19:29
dziś robiłam porządek z truskawkami (znowu), ktoś chce sadzonki? jakoś szkoda mi je na kompostownik wrzucić bo tak ładnie sie już ukorzeniły...
Aga ja swoich jeszcze nie ruszyłam Cały czas przykryte są kołderką słomy. Mam nadzieję, że dobrze im tam, bo dopiero je odkryję chyba w weekend majowy
Pozdrawiam, Kasia {Nie pytaj świata dokąd zmierza, bo nie daj Boże Ci odpowie[...]Co ma przeminąć, to przeminie. A co ma zranić do krwi zrani [...]}
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 18 kwie 2012, o 15:25
Witam Wszystkich
zapisuję się do podglądaczy i już bardzo dziękuję za sporo wiedzy.
A i mam nadzieje na czynne uczestnictwo:). Mój pierwszy (taki prawdziwie mój) warzywniak właśnie się rodzi
Walcze z chwastami o każdy centymetr i póki co wygrywam:)
Posiałam już pierwszą sałatę i rzodkiewkę, niestety jeszcze nie wzeszły. Tłumaczę to tym, że mamy lokalny biegun zimna.
Przymrozki od września do czerwca nawet, ale nic to powalcze:)
zapisuję się do podglądaczy i już bardzo dziękuję za sporo wiedzy.
A i mam nadzieje na czynne uczestnictwo:). Mój pierwszy (taki prawdziwie mój) warzywniak właśnie się rodzi
Walcze z chwastami o każdy centymetr i póki co wygrywam:)
Posiałam już pierwszą sałatę i rzodkiewkę, niestety jeszcze nie wzeszły. Tłumaczę to tym, że mamy lokalny biegun zimna.
Przymrozki od września do czerwca nawet, ale nic to powalcze:)
Byłam dzisiaj na działce i mokroooo wiele osób sie cieszy z deszczu a u mnie woda stoi w ścieżkach a grządki też mokre że nic nie można robić.
Witam wszystkich!
W końcu doczekaliśmy się z mężem naszej upragnionej działki rekreacyjnej i w tym roku zaczęłam szaleć z moim ogródkiem.
Posadziłam kilka drzewek owocowych, borówkę, czarną porzeczkę i ....przyszedł czas na warzywnik.
W domu mam już rozsady pomidorów dużych i małych, papryki i ogórków. Rozsady rosną jak szalone. Nie mam doświadczenia i pomidorów posadziłam wszystkie nasiona z torebki, więc wyrosło mi ok.200 sadzonek. Równolegle moi znajomi również posadzili nasiona pomidorów i okazało się, że u nich rosną kiepsko, więc obdarowałam ich połową .Ciekawe, co zrobię z resztą .
15 kwietnia na działce posadziłam : cebulę dymkę, rzodkiewkę, marchewkę, pietruszkę, koper, groszek, sadzonki truskawek i poziomek.
Proszę, pomóżcie mi - mam banalne dla niektórych, ale dla mnie nie - pytanie :
Kupiłam 2 tunele foliowe niskie (0,5m wysokości, 5m długości). Czy w tunelu powinnam zrobić dziurki? Jeśli tak, to ile tych dziurek, jakiej wielkości i w jaki najlepiej sposób to zrobić? Co najlepiej posadzić w tych tunelach? (W następnej kolejności w połowie maja chcę posadzić do gruntu sadzonki pomidorów, papryki, ogórków, cukinii, nasiona fasoli i może dosadzić trochę truskawek i por). Czy sadząc pod tunel powinnam szczególnie o czymś pamiętać? Dziękuję z góry za pomoc
edit
Zapomniałam jeszcze dodać, że podlewać rośliny na działće mogę nie częściej, niż w weekendy. To może być istotne w odpowiedzi na pytanie odnośnie zrobienia otworów w folii tunelu. Czekam na wsparcie - dzięki
W końcu doczekaliśmy się z mężem naszej upragnionej działki rekreacyjnej i w tym roku zaczęłam szaleć z moim ogródkiem.
Posadziłam kilka drzewek owocowych, borówkę, czarną porzeczkę i ....przyszedł czas na warzywnik.
W domu mam już rozsady pomidorów dużych i małych, papryki i ogórków. Rozsady rosną jak szalone. Nie mam doświadczenia i pomidorów posadziłam wszystkie nasiona z torebki, więc wyrosło mi ok.200 sadzonek. Równolegle moi znajomi również posadzili nasiona pomidorów i okazało się, że u nich rosną kiepsko, więc obdarowałam ich połową .Ciekawe, co zrobię z resztą .
15 kwietnia na działce posadziłam : cebulę dymkę, rzodkiewkę, marchewkę, pietruszkę, koper, groszek, sadzonki truskawek i poziomek.
Proszę, pomóżcie mi - mam banalne dla niektórych, ale dla mnie nie - pytanie :
Kupiłam 2 tunele foliowe niskie (0,5m wysokości, 5m długości). Czy w tunelu powinnam zrobić dziurki? Jeśli tak, to ile tych dziurek, jakiej wielkości i w jaki najlepiej sposób to zrobić? Co najlepiej posadzić w tych tunelach? (W następnej kolejności w połowie maja chcę posadzić do gruntu sadzonki pomidorów, papryki, ogórków, cukinii, nasiona fasoli i może dosadzić trochę truskawek i por). Czy sadząc pod tunel powinnam szczególnie o czymś pamiętać? Dziękuję z góry za pomoc
edit
Zapomniałam jeszcze dodać, że podlewać rośliny na działće mogę nie częściej, niż w weekendy. To może być istotne w odpowiedzi na pytanie odnośnie zrobienia otworów w folii tunelu. Czekam na wsparcie - dzięki
Ostatnio zmieniony 20 maja 2015, o 05:49 przez jokaer, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: połączenie postów
Powód: połączenie postów
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Te niskie tunele mają już porobione dziurki w folii.
Przynajmniej ja na takie do tej pory trafiałam.
Używam ich tylko wiosną, rozkładam np. nad wczesnymi wysiewami ogórków lub nad rozsadą kwiatów jednorocznych.
Stoją tak z miesiąc , czasem dwa, a potem je składam i czekam na kolejny rok.
Jeśli zapowiadają ochłodzenie i mam wenę to narzucam na wierzch włókninę.
Takie tuneliki mają za zadanie wczesną wiosną chronić bardziej wrażliwe na chłody rozsady.
One są zbyt niskie by cokolwiek w nich uprawiać.
Olka30 i Valturwen - wpiszcie w profilu skąd jesteście, to naprawdę pomocne.
Przynajmniej ja na takie do tej pory trafiałam.
Używam ich tylko wiosną, rozkładam np. nad wczesnymi wysiewami ogórków lub nad rozsadą kwiatów jednorocznych.
Stoją tak z miesiąc , czasem dwa, a potem je składam i czekam na kolejny rok.
Jeśli zapowiadają ochłodzenie i mam wenę to narzucam na wierzch włókninę.
Takie tuneliki mają za zadanie wczesną wiosną chronić bardziej wrażliwe na chłody rozsady.
One są zbyt niskie by cokolwiek w nich uprawiać.
Olka30 i Valturwen - wpiszcie w profilu skąd jesteście, to naprawdę pomocne.
Dzięki za odpowiedź, ale nie ukrywam, że mnie ona zmartwiła
Czy jest w takim razie możliwość prowadzenia pomidorów i ogórków bez szlkarni? Np. podwiązując krzaczki linkami pionowymi do linki poziomej przymocowanej z dwóch stron palikami drewnianymi? I jak to się dokładnie robi? Czy powinna to być jakaś konkretna linka, np. dratwa? Jak gęsto powinny być posadzone krzaki pomidorów?
Czy jest w takim razie możliwość prowadzenia pomidorów i ogórków bez szlkarni? Np. podwiązując krzaczki linkami pionowymi do linki poziomej przymocowanej z dwóch stron palikami drewnianymi? I jak to się dokładnie robi? Czy powinna to być jakaś konkretna linka, np. dratwa? Jak gęsto powinny być posadzone krzaki pomidorów?
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Pomidory prowadzę przy palikach wbitych w ziemię.
Ogórki można puścić wolno, niech się płożą.
Ale ja mam za mało miejsca, więc wbijam paliki co 2-2,5 metra, górą łączę drutem powlekanym do którego przywiązuję sznurki ( ostatnio była to włóczka ) i początkowo pomagam ogórkom wspinać się po sznurkach, a potem same wiedzą co mają robić.
Ogórki można puścić wolno, niech się płożą.
Ale ja mam za mało miejsca, więc wbijam paliki co 2-2,5 metra, górą łączę drutem powlekanym do którego przywiązuję sznurki ( ostatnio była to włóczka ) i początkowo pomagam ogórkom wspinać się po sznurkach, a potem same wiedzą co mają robić.
- carissima
- 50p
- Od: 17 mar 2012, o 00:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
I ja w tym roku założyłam ogród warzywny w sobotę będę tam, więc może jakieś zdjęcia zrobię. Pod koniec marca posiałam szpinak i już sobie rośnie, 10 kwietnia poszły do ziemi : pietruszka korzeniowa i naciowa, cebula dymka, marchew wczesna, rzodkiew, kilka rozsad sałaty, kolendra, rukola, koper. Jutro biorę się za przygotowanie rozsady dyni, bo obkupiłam się w kilka ciekawych odmian w tym roku.