powiem skromnie, że parzę tak dobrą kafffe, że .... zlizały!Tomasz II pisze:
do Pidżamy, miała być autentyczna łyżeczka od koffy, ze śladami popełnionej zbrodni w celu zautentyzowania faktów!
Hosta foto rok 2008
Jestem za! Za założeniem oddzielnego działuraistand pisze:Fakt, ze wątek się trochę rozluźnił. ;)Tomasz II pisze:Myślę,ze trzeba tu coś uporządkować. Zbyt wiele jest roślin do identyfikacji i raczej, aż się prosi by przeznaczyć oddzielny temat w tej kwestii. Chodzi mi po głowie, z porozumieniem moderatorów, aby tworzyć wątki poświęcone każdej odmianie oddzielnie . Tam moglibyśmy wklejać zdjęcia swoich roślin i wymieniać się uwagami.
Co wy na to?
Też jestem ciekaw jak moderatorzy będą zapatrywać się na -naście wątków 'Hosta - xxx', 'Hosta - xyx', itp...
Innym wyjściem byłoby np. założenie działu "Hosty", gdzie można by sobie pofolgować. Pytanie tylko czy po miesiącu dział nie umrze śmiercią naturalną.
Jest też trzecie wyjście ale o nim to strach głośno mówić.
Beata
DziękujęPidżama pisze:U mnie, powtarzam u mnie, bo jeśli śledziłaś wątek to wiesz, że różnie to bywa, mają tak:bobi pisze: GOLDEN TIARA, FIRE AND ICE, BRIGHTS LIGHTS, PATRIOT, FRANCE.
GT- błyskawica, FaA - wolna, BL- w miarę szybko, zwłaszcza w drugim roku, Patriot - średnio, nabiera tempa po dwóch latach, France - szybko
Podoba mi się bardzo to tempo ... jak dla mnie ... FaA - wolno, BL - w miarę szybko
No to bedzie tłumaczenie:) :bobi pisze:DziękujęPidżama pisze:U mnie, powtarzam u mnie, bo jeśli śledziłaś wątek to wiesz, że różnie to bywa, mają tak:bobi pisze: GOLDEN TIARA, FIRE AND ICE, BRIGHTS LIGHTS, PATRIOT, FRANCE.
GT- błyskawica, FaA - wolna, BL- w miarę szybko, zwłaszcza w drugim roku, Patriot - średnio, nabiera tempa po dwóch latach, France - szybko
Podoba mi się bardzo to tempo ... jak dla mnie ... FaA - wolno, BL - w miarę szybko
wolno - sześć lat u mnie - 8 odrostów
w miarę szybko - trzy lata - 9 odrostów
błyskawica - trzy lata - odrostów już nie liczę
średnio - cztery lata - pierwsze dwa nic, w trzecim 5 odrostów
Beata
Bardzo dziękuję za szczegóły.Pidżama pisze: No to bedzie tłumaczenie:) :
wolno - sześć lat u mnie - 8 odrostów
w miarę szybko - trzy lata - 9 odrostów
błyskawica - trzy lata - odrostów już nie liczę
średnio - cztery lata - pierwsze dwa nic, w trzecim 5 odrostów
FaI znalazł dla siebie miejsce w takim układzie (między dwoma berberysami - Berberis thunbergii), że nawet ze trzy listki rozjaśnią ten skraweczek. Berberysy dadzą cień, a on nie będzie się rozpychał
GT ma zadanie do wykonania - walka z chwastami - i niech pracuje
Co do tempa wzrostu całej reszty ... hmmm ... raczej mam za mało niż za dużo terenu, w stosunku do roślinnych "chciejstw", więc płaczu nie będzie ... niech mi tylko ślimaki tego nie pozjadają, a będzie dobrze
wracajmy do mędzenia na temat oddzielnego działu dla host, bo juz przerzucili Hosta Quiz w dział rozrywkowy...ni w pięć ni w dziesięć
żądamy oddzielnego działu! Wątkom hostowym w dziale rozrywki mówimy stanowcze NIE!!!!!
Hosciarze Mazowsza, Podlasia, Pyrlandii i Sląska górnego i dolnego, Niziny Szczecińskiej, Kujaw i zuław, Krainy Wielkich Jezior, Małopolski i ziemi łódzkiej łączcie sie! I razem, razem do boju! W masie siła!
I Lubelszczyzny i Jury Krakowsko- częstochowskiej
Tomaszu tam im też będzie dobrze, uwierz mi. Co prawda ja nie przenosiłam, ale wszelkie zagadki, zgadywanki właśnie tam powinny być. Lila.
PS. Ty się zajmij konkretami
żądamy oddzielnego działu! Wątkom hostowym w dziale rozrywki mówimy stanowcze NIE!!!!!
Hosciarze Mazowsza, Podlasia, Pyrlandii i Sląska górnego i dolnego, Niziny Szczecińskiej, Kujaw i zuław, Krainy Wielkich Jezior, Małopolski i ziemi łódzkiej łączcie sie! I razem, razem do boju! W masie siła!
I Lubelszczyzny i Jury Krakowsko- częstochowskiej
Tomaszu tam im też będzie dobrze, uwierz mi. Co prawda ja nie przenosiłam, ale wszelkie zagadki, zgadywanki właśnie tam powinny być. Lila.
PS. Ty się zajmij konkretami
-
- 100p
- Od: 13 mar 2007, o 18:19
Dotarła dziś do mnie przesyłka z nowymi hostami. Tak więc od dzisiaj jestem szczęśliwą posiadaczką Whirlwind i Twilight Musze przyznać, że jestem bardzo zaskoczona kłączami- trzy z nich miały po 4-5 oczek, a jedno kłącze miało 6 sporych już pędów. Teraz to nie mogę się doczekać aż pojawia się pierwsze liście! Czy te hosty mają juz w pierwszym roku tak pięknie wybarwione liście?
Aneta
-
- 100p
- Od: 13 mar 2007, o 18:19
- raistand
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 mar 2007, o 20:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Widzę, ze to stałe pytanie ;)
Whirlwinda posadziłem dwa dni temu więc niech inny powiedzą dokładniej.
To jak szybko hosta będzie rosła w pierwszym roku po posadzeniu w znacznej mierze zależy od wielkości kłącza. Jeśli jest duże to roślina szybko zacznie nabierać masy. Natomiast listek z korzonkiem będzie musiał najpierw rozbudować system korzeniowy i zajmie mu to parę miesięcy...
(Jutro porobię trochę zdjęć i spróbuję to zilustrować.)
Whirlwinda posadziłem dwa dni temu więc niech inny powiedzą dokładniej.
To jak szybko hosta będzie rosła w pierwszym roku po posadzeniu w znacznej mierze zależy od wielkości kłącza. Jeśli jest duże to roślina szybko zacznie nabierać masy. Natomiast listek z korzonkiem będzie musiał najpierw rozbudować system korzeniowy i zajmie mu to parę miesięcy...
(Jutro porobię trochę zdjęć i spróbuję to zilustrować.)
Oddzielny wątek hostowy
Uważam, że wyodrębnienie oddzielnego działu dla host jest zasadne. Na forum jest sporo osób zainteresowanych tymi bylinami, a liczba zarejestrowanych odmian i ich różnorodność wręcz wymuszają, dla utrzymania porządku, stworzenia oddzielnej zakładki podzielonej na kilka głównych wątków ( np. odmiany, pielęgnacja, sprawdzeni odmianowo sprzedawcy). Rosnącą popularność host zauważyli nawet rodzimi producenci, mamy na rynku coraz więcej odmian ... będzie o czym pisać i dyskutować Zresztą liczba wyświetleń i postów w tematach hostasowych jest znacząca, więc Adminie... prosimy
Beata