Trawnik po zimie cz. 1

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
Zablokowany
sali
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 30 mar 2012, o 14:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Trawnik po zimie

Post »

Dzień dobry wszystkim, to mój pierwszy post na forum :)
ogrod2000 pisze:Mocznik - 1 szklana na 10L wody, oprysk 5L na 70-100m2

Faster to nazwa handlowa preparatu firmy Intermag. Dawkowanie moje wypraktykowane inne niż zaleca producent to 100ml na 1L cieczy roboczej.
Poprawia szybkość działania np Roundup'u, Starane lub podobnych, siłę działania można też wzmocnić przez dodanie siarczanu amonu.
http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=110
Skorzystałem z Twoich doświadczeń i w tym roku zacząłem dolistnie podawać nawozy (czekam na efekty, bo pogoda nie rozpieszcza), ale mam pewną wątpliwość. Podana przez Ciebie dawka 100 ml Fastera nie powinna dotyczyć 10L cieczy roboczej?

pozdrawiam,
sali
Awatar użytkownika
vitoldo
500p
500p
Od: 6 cze 2010, o 23:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

dzierga pisze:Największy problem jest z moją...cierpliwością;/ bo człowiek chciałby mieć już trawnik jak lala, a na to trzeba czasu...
Jeszcze Ci przejdzie :wink:
Zależy od powerzchni trawnika, ilości wolnego czasu, siły fizycznej itp. ale gdy zaczniesz kosić swój trawnik co 3-4 dzień, to po 30 razie może się pojaiwć kryzys :wink:
U mnie taki kryzys pojawił się w drugim sezonie. Zacząłem wtedy rozglądać się za nawozem wolnodziałającym (a'la Substral) minimalizującym częstotliwość koszenia :) Dla mnie raz na tydzień to jest nawet za często :wink: Takiego mam lenia w sobie :wink:
To mój ogród jest dla mnie, a nie ja dla mojego ogrodu
Awatar użytkownika
vitoldo
500p
500p
Od: 6 cze 2010, o 23:24

Post »

aage pisze:Co daje wapno rozsypane na trawnik?
Podnosi odczyn jak mniemam, gdy pH jest już zbyt niskie po dużej ilości nawozów.
Przy okazji wapno zniechęca mech, który lubi niskie pH :wink:
To mój ogród jest dla mnie, a nie ja dla mojego ogrodu
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Nio właśnie mech lubi mój trawnik. Czy można rozsypać jeszcze to wapno?? Miesiąc temy sypnełam nawozem.
Awatar użytkownika
przemo83
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 30 kwie 2011, o 11:39

Post »

a ja się troszke pochwale i (może podpowiem ) moimi kolcami do walca ,zrobilismy je z srub 80*8 plaskownika chyba 3cm i 2 kontowników 2*2cm , całość kostowała jakies 40zł + spawanie ,ale ja miałem za darmo ,a sprawdza sie o wiele lepiej niż te "kolczyki " do kupienia np . w sieci ,jest tam 56 kolcy co skraca czas aeracji , nprwde super sprawa ja ktos ma możliwości

http://img560.imageshack.us/img560/3968/15032012511.jpg
http://img259.imageshack.us/img259/5248/10032012509.jpg
dzierga
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 3 kwie 2012, o 06:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

PYTANIE: Czy można wykonać oprysk mocznikiem bez fastera? czy będzie to ze stratą dla trawnika?
marrcin
200p
200p
Od: 8 sie 2010, o 09:31

Post »

A co innego zamiast tego fastera można użyć bo nigdzie tego niema u mnie.
x - o -0
---
Od: 1 wrz 2010, o 00:07

Post »

marrcin pisze:A co innego zamiast tego fastera można użyć bo nigdzie tego niema u mnie.
Trend 90 EC
Olstick 90 EC
Superam 10 AL
Atpolan Bio 80 EC

Pytaj się o Adiuwanty(wspomagacze) do nawozów płynnych lub herbicydów.
marrcin
200p
200p
Od: 8 sie 2010, o 09:31

Post »

Dzięki, pytałem się w 3 sklepach i mam wrażenie że pierwszy raz słyszą o takich preparatach.
ArturW
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 15 kwie 2012, o 08:32

Post »

pozwolę sobie przypomnieć moje pytanie :)
ArturW pisze:Bardzo dziękuję Wam za pomoc.
Czyli jak rozumiem po wstępnym zagrabieniu powinienem rozsypać polifoskę i azofoskę. Z tego co patrzyłem są różne rodzaje, więc jeszcze zapytam- jakie konkretnie nawozy kupić i w jakich proporcjach to mieszać i ile sypać? Wiem, że moje pytania są oczywiste dla większości z Was, ale jak pisałem to moje początki i moje doświadczenie i wiedza na tematy ogrodnictwa są zerowe, dlatego z góry przepraszam i dziękuję za cierpliwość :)
izaziem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2008, o 16:08

Post »

Jak myślicie, czy wilgotność gleby ma znaczenie przy wertykulacji? U mnie jest sucho wygrzebuje się mało trawy [ a jest mnóstwo filcu,mimo corocznych zabiegów i koszenia do kosza] gdzie zwykle po przejeździe były zwały siana? Może lepiej podlać ? Na Kaszubach na deszcz raczej liczyć nie można :roll:
x - o -0
---

Post »

izaziem pisze:Jak myślicie, czy wilgotność gleby ma znaczenie przy wertykulacji? U mnie jest sucho wygrzebuje się mało trawy [ a jest mnóstwo filcu,mimo corocznych zabiegów i koszenia do kosza] gdzie zwykle po przejeździe były zwały siana? Może lepiej podlać ? Na Kaszubach na deszcz raczej liczyć nie można :roll:

Zdecydowanie lepiej wertykulować na "sucho".
Pojawienie się dużej ilość suchych źdźbeł trawy ma wiele przyczyn, a co za tym idzie filcu w trawniku.
1. Nieodpowiednia mieszanka trawy na Twoje warunki glebowe.
2. Zbita gliniasta ziemia lub odwrotnie luźny piasek i przesuszanie.
3. Kosiarka
4. Brak nawożenia.
5. Brak podlewania.
x - o -0
---

Post »

ArturW pisze:pozwolę sobie przypomnieć moje pytanie :)
ArturW pisze:Bardzo dziękuję Wam za pomoc.
Czyli jak rozumiem po wstępnym zagrabieniu powinienem rozsypać polifoskę i azofoskę. Z tego co patrzyłem są różne rodzaje, więc jeszcze zapytam- jakie konkretnie nawozy kupić i w jakich proporcjach to mieszać i ile sypać? Wiem, że moje pytania są oczywiste dla większości z Was, ale jak pisałem to moje początki i moje doświadczenie i wiedza na tematy ogrodnictwa są zerowe, dlatego z góry przepraszam i dziękuję za cierpliwość :)
Pytanie, trudne wiec i odpowiedź nie łatwa.
Wszytko zależy w jakiej kondycji jest trawnik,
Jaka jest ziemia, jaki gatunek trawy i w końcu co chcesz osiągnąć.

Każdy nawóz jak sypniesz będzie działać pozytywnie.
Szybkość działania, efekty będą różne w zależności od stosowanych nawozów.
Kup oba wysyp po połowie zobaczysz różnicę, wybierzesz następnym razem lepszy.

Azofoska zależy jaka, ma więcej azotu, zatem trawę wypchasz w górę.
Posiada małą ilość fosforu co na glebie gliniastej ograniczy jej przenikalność i pobieranie przez trawę.

Polifoska zależy jaka, pozytywnie działa na kolor, system korzenny, przyswajanie innych składników pokarmowych.

Wskazanie Tobie jaki nawóz jest najodpowiedniejszy to jak podać 6 cyfr na najbliższe losowanie Totka.
Zablokowany

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”