Ogród Soczewki cz2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Helios
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 cze 2010, o 18:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród Soczewki cz2

Post »

;:3
Witaj!
Jak oglądam taki już "podrośnięty ogród, to mnie w dołku ściska :cry:
Muszę chyba wybrać tylko wątki z zakładaniem ogrodu, będzie mi lżej :?
A tawliną to mnie zmartwiłyście, mam tego osobnika. Oczywiście nie wiem co to za odmiana :?
Rośnie już dwa lata. Nie wiem, próbować przenieść ją do donicy :?:
Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

Witaj Moniko ! Jakie wiosenne byliny Ci wymarzły?
A bratki jak motyle przysiadły na rabacie...
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Moniko, słoneczne zdjęcia zawsze mile widziane... niech no się skończy ten paskudny deszcz i przyjdzie ciepło...
Czy za niespełna 2 tygodnie spotkamy się u Szmita?
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2009, o 16:47
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Spotkanie u Szmita :?: Chyba coś przegapiłam.
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Alu, grupa mazowiecka wybiera się do Szmita 28 kwietnia...
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Alu, byłam pewna, że sledzisz wątek mazowiecki.
Soczewka
1000p
1000p
Od: 9 mar 2010, o 10:35

Post »

Jacku mi też bardzo przypadły do gustu "ażurowe" listki tawliny i tylko ze względu na nie kupiłam ten krzew. Zamierzam ją ciąć by za bardzo mi się nie rozrosła, a po drugie taka zagęszczona lepiej się prezentuje.
Wiosennych kwiatów u mnie brak (jak na razie) więc muszę się zadowolić niewielką ilością jednorocznych.
Faktycznie ten ciemnoróżowy kolor Bratków taki niecodzienny i żałuję, że nie zakupiłam więcej. Ale nie długo sobota to może coś jeszcze dokupię.
Obrazek Obrazek

Agnieszko przeglądałam zdjęcia z zeszłego roku i o tej porze miałam już pięknie rozkwitnięte hiacynty, żonkile, szafirki i inne wiosenne byliny. W tym roku rabaty są ponure a byliny z dużą opieszałością zbierają się do zakwitnięcia.

Witam nowego gościa. Helenko nie przesadzaj byłam w Twoim wątku i widziałam jak wiele już zrobiliście i jakie piękne masz kwiaty. Jestem pełna podziwu dla Waszych działań budowlano-ogrodniczych i chylę czoła za odwagę w podjęciu decyzji o przeprowadzce. Temat jest mi bliski bo próbuję na razie w żartach przekonać rodziców by sprzedali dom (ponad 200m2) i kupili lub wybudowali mniejszy gdzieś w pobliżu mojej działki. Niestety nie jest to łatwe ale nigdy nic nie wiadomo.
Jeśli chodzi o tawlinę to z decyzją o wsadzeniu jej do donicy wstrzymałabym się do jesieni. Fakt ja swoją przesadzałam w sezonie 2 razy ( za trzecim trafiła do donicy) przeżyła ale odchorowała swoje straciła wszystkie liście ale później wypuściła nowe. Powinien mi ktoś wybić z głowy takie pomysły ;:124

Obrazek
Pozdrawiam Monika
Zapraszam do mojego ogrodu
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zgubiłam się bo nie wiedziałam że jest nowy wątek założony.Ale już go znalazłam.
Soczewka
1000p
1000p

Post »

Izo w ogóle nie widać by się pokazywały fiołki, ciemierniki nie mam oni jednej naparstnicy a każdego roku miałam ich sporo rozsianych. Prymulki wyglądają jak jedno wielkie nieszczęście , wymarzły te na nóżce a szkoda bo już były kilku letnie i miałam nadzieję, że nareszcie pięknie się rozrosną i będzie co ogladać. To samo z gęsiówkami i żagwinem -ledwo zipią.
Pozytywne jest to, że trawnik coraz lepiej wygląda i robi się zielono.
Aga do Szmita teraz się nie wybieram. Wolę podziwiać ten ogród w sierpniu i mam wielką chętkę na różową Anabelle, która ma być podobno w sprzedaży latem. Poza tym planujemy w ten weekend wyjazd rodzinny w okolice Zamościa ale to jeszcze nic pewnego wszystko zależy od pogody a ta nie napawa optymizmem, zapowiadają deszcze.
Gosiu podobnie jak Ala nie wiedziałam, że już funkcjonuje nowy wątek grupy mazowieckiej. Muszę nadrobić zaległości.
Pozdrawiam Monika
Awatar użytkownika
Helios
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 cze 2010, o 18:56

Post »

;:3
Pięknie prezentuje się Twoja tawlina :D
Ona jest chyba bardzo żywotna, bo wiele roślin mi padło, a ona wygląda tak, jakby wcale nie było zimy.
Masz piękne iglaki, muszę nadrobić zaległości w tym zakresie. Posadzone jesienią cyprysiki wymarzły :(
Co prawda mój M zaczął robić za hamulcowego, ale jakoś pokonam te opory. :?
Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Do Zamościa w ten, czy w następny weekend?
Teraz mają być przelotne burze, ale raczej popołudniami. A w następny to już lato :D
Soczewka
1000p
1000p

Post »

Halinko tak jak już pisałam teraz gdybym miała taka możliwość obsadziłabym iglakami dookoła całą działkę a dopiero na ich tle sadziłabym krzewy. Uwielbiam kolorowe plamy w ogrodzie. Niestety wadą krzewów jest to, że na zimę zrzucają swoje okrycie natomiast iglaczki chronią przed ciekawskimi oczami przez cały rok. Jeśli chodzi o cyprysiki to mocno bym się nad nimi zastanowiła ponieważ mają tendencję do przemarzania. Po drugie należało by się zastanowić jak dany iglak będzie się prezentował za kilkanaście lat, czy nadal będzie zdobił czy może straszył swoim wyglądem.
Ja mam posadzone thuje szmaragd i bardzo jestem z nich zadowolona.

Gosiu w następny weekend. Ale gdzie ty wypatrzyłaś tak optymistyczną pogodę bo jak ja sprawdzałam to zapowiadali deszcze. To ma być aktywny wyjazd z rowerami więc chciałabym by było ciepło.
Pozdrawiam Monika
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Patrząc na tawlinę, jeszcze raz przekonuję się, że jest niezastąpionym krzewem o tej porze roku ;:108
Chyba dochodzę do podobnego wniosku - posadziłbym iglaki jako ramę ogrodu, bo mam prawie same liściaste i wiatr teraz hula na całego. Powoli będę zmieniał nasadzenia.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A tutaj widziałam taką prognozę :D
http://www.pogodynka.pl/polska/zamosc_zamosc

Chociaż dzisiaj w TVN powiedzieli, że gorąco ma być tylko w pierwszej połowie długiego tygodnia, a potem gwałtowne ochłodzenie nawet z przymrozkami. Mam nadzieję, że taka prognoza im się nie sprawdzi
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu, daj spokój ,jak słyszę o przymrozkach to mi się słabo robi. ;:219 Może już się zaczynają jesienne .Niedługo lata będzie dwa tygodnie. ;:174
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”