Oczywiście ,że rozgraniczam...na handlowców i działkowiczów,ja jestem tym drugim.A pytanie jest proste,ale widać nie każdy to zrozumie..jakoś mnie to nie dziwiforumowicz pisze:Tak, tak.
Tu są sami ekolodzy za wyjątkiem mnie. Skąd w ogóle takie pytanie ?. Widocznie Ty rozgraniczasz te dwie rzeczy : dla siebie i dla białych murzynów/ czytaj na handel/.
Pozdrawiam
Bób cz.1
- danutka66
- 500p
- Od: 11 sie 2006, o 15:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Bób
- futro
- 100p
- Od: 13 cze 2011, o 22:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
wojtekman, nie sądzę abyś tutaj otrzymał właściwą odpowiedź. Proponuję Ci zajrzeć na strony adresowane do osób, które na codzień parają się uprawami wielkoobszarowymi. Tutaj wiekszość jest zwykłymi działkowcami lub jak kto woli, ogrodnikami

pozdrawiam
agnieszka
agnieszka
To mnie pociesza.glohal pisze:Ja mój posiałam 27 marca i też go jeszcze nie widać. Posiany w tym samym dniu groszek już wychodzi. Natomiast robiąc w domu rozsady wyszedł po 5 dniach i to bez namaczania
Ja mój wysiałam 28 marca (mazowieckie) i również go nie widać.
Posianego w tym samym dniu groszku też nie widać.
Dymka ledwo ledwo nosa wystawia....
Oj, późno w tym roku rusza wegetacja

Na chwasty jednoliścienne (np. chwastnica jednoliścienna, owies głuchy, wiechlina roczna a nawet perz) jest cała masa herbicydów ofecjalnie dopuszczonych do stosowania powschodowego w bobie (tzw. gramminocydy) - nie będę podawał nazw handlowych bo mnie wykasują za reklamę - poszukaj w internecie lub w sklepie. Jeżeli chodzi o chwasty szerokolistne (tzw. dwuliścienne) to niestety obecnie w Polsce żaden herbicyd do stosowania w bobie powschodowo nie jest dopuszczony. Kilka lat temu można było stosować preparaty oparte na bentazonie w fazie jak bób miał 5-10 cm jednorazowo lub w dawkach dzielonych.wojtekman pisze:jaki jest oprysk na chwasty, chodzi mi już po wschodach. dużo mam tego bobu i coś z chwastami trzeba zrobić. pomożecie?
- BRZOSKWINKA
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 maja 2010, o 18:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mój bób w końcu wychodzi z ziemi.
Już mnie zaczął denerwować, taki leniwy...
Boby od zawsze nam się kładły, ale od kilku lat mam patent. Na końcach rzędów wbijam słupki i czasem również w rzędzie - zależy jaki jest długi. Na wysokości 30cm naciągam mocno 2 sznurki - bo obu stronach bobów. I to one mi trzymają krzaki.

Boby od zawsze nam się kładły, ale od kilku lat mam patent. Na końcach rzędów wbijam słupki i czasem również w rzędzie - zależy jaki jest długi. Na wysokości 30cm naciągam mocno 2 sznurki - bo obu stronach bobów. I to one mi trzymają krzaki.
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Pozdrawiam, Joasia
- BRZOSKWINKA
- Od: 17 maja 2010, o 18:10
Ewa, my właśnie tak bób oplatamy i podpieramy. 

„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Pozdrawiam, Joasia
- Rybka
- Od: 30 lip 2008, o 14:22
Mój rośnie w strasznym wygwizdowie, bałam się, że może się połamać jak mocniej dmuchnie. Wolałam dmuchać na zimne 

"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata