Galeria Anitaaa.Mieczyki, gladiole kolekcjonerskie Anity.
- Zibi_41
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 maja 2010, o 21:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Mieczyki, gladiole kolekcjonerskie Anity.
@rotos Wszystko super , tylko z tym obieraniem to nie do końca
Gdy obierzesz bulwy jesienią , trudniej utrzymać ich odpowiednią wilgotność , co za tym idzie wiosną będą w gorszej kondycji
Gdy obierzesz bulwy jesienią , trudniej utrzymać ich odpowiednią wilgotność , co za tym idzie wiosną będą w gorszej kondycji
Pozdrawiam Euzebiusz , Od ugoru do ... cz.1, Część 2,
Moje wątki, Sprzedam sadzonki chryzantem drobnokwiatowych 2024r
- rotos
- 1000p
- Od: 7 mar 2009, o 23:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Zibi - nic mi nie mów o wilgotności . Przechowuję bulwy na zimnym, ale suchym strychu. Od stycznia biegałem między bulwami i zraszałem je przegotowaną wodą. Ale dzięki temu, że bulwy były już obrane, mogłem wyeliminować te chore, a kilka ich było. Zatem nie zmienię swoich przyzwyczajeń .
Pozdrawiam
Adam
Pozdrawiam
Adam
Obie metody mają plusy i minusy. Minus to jak napisałeś masz więcej pracy przy zraszaniu, a po zatym jak są ,,nagie ,, to się bardziej zarażają i wtedy więcej wyrzucam. Plus to mniej pracy wiosną, wtedy wcześniej można posadzić. Ja przetestowałam obie metody. Teraz swoje mieczyki ,,rozbieram,, wiosną
Pozdrawiam Halinka
Pozdrawiam Halinka
- rotos
- 1000p
- Od: 7 mar 2009, o 23:54
No dobrze .... dam im przezimować z 2012 na 2013 w "koszulkach". ;)
Ale jakby co, to Halinko do Ciebie się zwrócę o odszkodowanie! - żartuję oczywiście . Po prostu nie mogę zlekceważyć Twoich doświadczeń.
Pozdrawiam
Adam
Ale jakby co, to Halinko do Ciebie się zwrócę o odszkodowanie! - żartuję oczywiście . Po prostu nie mogę zlekceważyć Twoich doświadczeń.
Pozdrawiam
Adam
-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Rotos! Zawsze możęsz bezpiecznie eksperymentować dzieląc cebulki po połowie i porównując efekty
Ja zostawiam mieczyki w koszulkach na zimę , a wiosną zdejmuję (część własnie rozebrałam ) .
Ja zostawiam mieczyki w koszulkach na zimę , a wiosną zdejmuję (część własnie rozebrałam ) .
Moje nowe imię Szansa
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
-
- 100p
- Od: 19 mar 2012, o 22:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Serdecznie dziękuję za wszystkie odpowiedzi w temacie
Dowiedziałam się nawet więcej odnośnie "zimowania" cebulek - super! Na forumowiczów można liczyć!
No więc biorę się do pracy - mam zaplanowany cały weekend na prace ogrodowe i okołoogrodowe.
Dużo słońca życzę!
ziemia_120
Dowiedziałam się nawet więcej odnośnie "zimowania" cebulek - super! Na forumowiczów można liczyć!
No więc biorę się do pracy - mam zaplanowany cały weekend na prace ogrodowe i okołoogrodowe.
Dużo słońca życzę!
ziemia_120
- BozenkaA
- 1000p
- Od: 26 cze 2011, o 21:29
Zibi, sadzisz nieobierane mieczyki? Moja mama zawsze tak robi.
Rotos! ja jeśli coś zauważę to zawsze na potwierdzenie szukam w atykułach Staszka albo pytam Staszka i Anitki -to jest doświadczenie, ja przy nich to jak bobas raczkujący
Zibi powiedz czy ich moczyłeś w środkach przeciw grzybowych i na wciornastki , ponieważ jak w pierwszym roku moczyłam cebulki nierozebrane ( trochę z niechciejstwa) to więcej mi chorowało
Zibi powiedz czy ich moczyłeś w środkach przeciw grzybowych i na wciornastki , ponieważ jak w pierwszym roku moczyłam cebulki nierozebrane ( trochę z niechciejstwa) to więcej mi chorowało
- Zibi_41
Na grządce z fotki są trzy rzędy cebulek. Dwa pierwsze od południowej strony są obrane , ostatni w łupinkach. Dzięki temu spóźnią się trochę z kiełkowaniem i będą kwitły gdy pierwsze dwa rzędy będą już mocno przetrzebione.BozenkaA pisze:Zibi, sadzisz nieobierane mieczyki? Moja mama zawsze tak robi.
Zaprawiałem tak jak w ubiegłym roku i nie zauważyłem żadnych negatywnych skutkówHalinka pisze:Zibi powiedz czy ich moczyłeś w środkach przeciw grzybowych i na wciornastki , ponieważ jak w pierwszym roku moczyłam cebulki nierozebrane ( trochę z niechciejstwa) to więcej mi chorowało
Podpowiedzcie jak długo moczyć w kaptanie te cebulki mieczyków ?
-
- 50p
- Od: 7 wrz 2011, o 18:44
ja mam zamiar w tym roku popryskać swoje mieczyki dithane neo tec od chorób grzybowych i wciornastka. ciekawe co z tego będzie? czy będzie działał?
Joanna
- Zibi_41
Tak mniej więcej godzinkę wystarczy , od czasu do czasu mieszając. Kaptan jest zawiesiną więc opada na dno pojemnikamaria1610 pisze:Podpowiedzcie jak długo moczyć w kaptanie te cebulki mieczyków ?