Czosnek zimowy cz.2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
peter
50p
50p
Od: 31 lip 2011, o 16:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Czosnek żółknie.

Post »

Czy ktoś pomoże i podpowie co może być nie hallo z czosnkiem? wyszedł ładny a teraz końcóweczki listków zaczynają żółknąć, czy może trochę przymarzł, czy może ma zbyt dużo wody? Podpowiedzcie po raz pierwszy wysiałem zeszłej jesieni czosnek i boję się aby mu nic nie było, bo uwielbiam go w różnych potrawach.
Awatar użytkownika
Mlody_Ogrodnik
100p
100p
Od: 17 wrz 2011, o 19:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Czosnek zimowy cz.2

Post »

Ja też nie mam powodów do radości ponieważ 80 % wymarzło . Miałem w domu 1 główkę czosnku z zielonymi kiełkami . Dosadziłem go w brakujące miejsca .Nie wiem czy to była odmiana zimowa czy wiosenna . Co ma być to będzie . :oops:
"Każdy ma prawo kochać, każdy ma prawo do miłości. Nieważne czy jesteś homo czy hetero - kochaj, bo tylko dzięki miłości świat staje się piękniejszy i lepszy."
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Żadna strata. Co najwyżej wyrosną pojedyncze cebule.

Pozdrawiam
rys68
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 6 lis 2010, o 18:29

czosnek w sadzie

Post »

Witam.Jesienią nasadziłem około 30 drzewek owocowych.Działeczka którą zagospodarowuję zryta była przez krety i nornice.Rosła tam dawniej trawa.Dziś, koło każdego drzewka wsadziłem po dwa ząbki czosnku.Słyszałem że odstrasza on szkodniki ryjące w ziemi.Czy dobrze zrobiłem?Proszę o opinię,może ktoś z Was tak robi? ;:138
Awatar użytkownika
mr25ur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2011, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: czosnek w sadzie

Post »

O odstraszaniu gryzoni czosnkiem wprawdzie nie słyszałem, ale pomijając walory kulinarne, to słyszałem o prewencji czosnkowej anty mszycowo-grzybowej, ( nie tylko czosnek)

Na pewno nie zrobiłeś źle :wink:

Obrazek
Opryski pod wieczór, i nigdy gdy kwitnie!!!
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

:wit co może być przyczyną zóknięcia liści czosnku zimowego?
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

Pelasia z tego co ja wiem (laik warzywniczy) to czosnek ma duże wymagania pokarmowe i wcześnie zaraz po wschodach trzeba zasilić azotem.
Zapytałam tu kilka dni temu o nawożenie -czy mogę zasilić gnojówką z obornika końskiego..nikt mi niestety nie odpowiedział więc podlałam na czuja. Mój jest ładny, zielony, nie miał i nie ma żółtych końcówek, więc może trafiłam w punkt z nawożeniem,
jacku210
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 11 mar 2012, o 20:09

Post »

Pelasia są różne przyczyny żólknięcia końcówek liści może być od przymrozków, może brakuje mu jakiegoś składnika pokarmowego jeżeli tylko żólkną Ci same końcóweczki to ja bym się nie martwił gorzej jak schodzi w dół liścia jutro zrobie fotki jak będe miał chwile i Ci pokaże moje obserwacje.
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

Własnie o to chodzi ,że zółkna całe liście ,te starsze i na pewno nie końcówki. Może przemarzł? Czytałam też ,że to może być objaw choroby grzybowej ;:131 Może wykopać jeden i zobaczyć co dzieję się z ząbkiem. ? Tylko co mi to da,jak się nie znam na objawach :oops:
Asia
Pomart
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 19 lut 2011, o 12:11

Post »

Proponuję wykopać jeden i sprawdzić czy nie jest zgnity (ma brązowy kolor i przy pociągnięciu za liście one bardzo lekko wychodzą z ząbka).
agnieszka13
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 13 kwie 2012, o 15:21

Post »

Witam , mam problem pojawił mi się taki pomarańczowy szkodnik na czosnku co mam zrobić czym kropić ? :!:
Awatar użytkownika
lobuzka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 mar 2010, o 21:38

Post »

To najprawdopodobniej poskrzypka liliowa.
Osobiscie ekologicznie z tym walczę :wink: - chrząszcze ;:14 , a liscie z jajami obrywam.
Ludzie są jak morze, czasem łagodni i przyjaźni, czasem burzliwi i zdradliwi. Przede wszystkim to jest tylko woda. Albert Einstein
Pozdrawiam Aneta.
agnieszka13
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 13 kwie 2012, o 15:21

Post »

wysyłam zdjęcia jak wygląda ten szkodnik , proszę o pomoc , czym kropić żeby się go pozbyć .... Obrazek Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”