Bardzo zaintrygowało mnie Twoje pytanie i dziś, przy okazji, znalazłam u Pamelki takie coś http://i53.tinypic.com/2afif0w.jpg nazywa się Syringa vulgaris 'Aucubaefolia', może to toagrazka pisze:a znacie lilaka co ma pstre liście, kwiaty lekko wrzosowe.
Jakie to odmiany bzu lilaka?
- Francesca
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 maja 2010, o 13:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Lilak - prośba o identyfikacje
Tak Francesco. Tak to się nazywa. Kupiłam kiedyś na wystawie "Zieleń to Życie" , ale chyba wrażliwy był, bo wymarzł. Podobno te z pstrymi liśćmi są delikatniejsze niż zwykłe vulgarisy.
tęsknimy do ogrodów, może dlatego ,żeśmy wypędzeni z raju...
Firletka -Wizytówka
Firletka -Wizytówka
- agrazka
- Przyjaciel Forum
- Od: 22 maja 2005, o 23:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
tak to ten, są u mnie w szkółce - ale jak wrażliwiec to nie kupuję, za dużo mi wymarza
serdecznie - Grażyna - Mój ogród...
-
- 200p
- Od: 13 cze 2010, o 13:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ten górny - prawdopodobnie tak. Jakiś Ludwig Spaeth abo cusik takiego Może ciemnoróżowy też być.
Jakie to odmiany bzu lilaka?
Jak w temacie. Co do jednej odmiany to podejrzewam, że jest Krassawica Moskwy. Innych nie rozpoznaję.
1 2
3 4
5
Zależy mi szczególnie na informacji o odmianie ze zdjęcia nr 5. Koło bloku teściowej rośnie takie drzewko, ale bez odrostów korzeniowych. Próbowałem szczepić, ukorzeniać, ale bez pozytywnych efektów.
1 2
3 4
5
Zależy mi szczególnie na informacji o odmianie ze zdjęcia nr 5. Koło bloku teściowej rośnie takie drzewko, ale bez odrostów korzeniowych. Próbowałem szczepić, ukorzeniać, ale bez pozytywnych efektów.
Pozdrawiam serdecznie!
Re: Jakie to odmiany bzu lilaka?
Proszę sprawdzić czy widać szczepienie na tym drzewku jeśli nie ma a krzew wypuszcza od korzeni to można spróbować wyciąć z ziemi szczepkę i zasadzić. Mi tak się udało z odmianą tą ze zdjęcia nr 2, niestety nazw nie znam.
Re: Jakie to odmiany bzu lilaka?
Wspaniałe kwiaty lilaków, ale szczególnie urzekł mnie ten jasnoróżowy, który jest pokazany od 0,22 min filmu. Czy komuś uda się zidentyfikować co to za odmiana?
Zgodnie z regulaminem forum linki do portali społecznościowych będą usuwane.
Prosimy o wstawianie fotek roślin do rozpoznania/AN
Zgodnie z regulaminem forum linki do portali społecznościowych będą usuwane.
Prosimy o wstawianie fotek roślin do rozpoznania/AN
§ 3.6 Zabrania się umieszczania w treści postu, odnośników do stron WWW, ( również odnośników do portali społecznościowych)