Nawożenie rzędowe
- romaszka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 gru 2010, o 23:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Nawożenie rzędowe
forumowicz no muszę się zapytać, bo spać mi to nie da
A wsadzamy roślinki w międzyrzędzia tych rowków z nawozem czy w te rządki gdzie pod spodem obornik?! Pewnie gdzieś już o tym pisałeś ale gdzie to szukać
A wsadzamy roślinki w międzyrzędzia tych rowków z nawozem czy w te rządki gdzie pod spodem obornik?! Pewnie gdzieś już o tym pisałeś ale gdzie to szukać
Oczywiście, że w rządki.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- cantati
- Od: 10 lut 2012, o 17:00
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
forumowicz, super
Dzięki za instrukcję i od razu mam pytanko - jeżeli nie uda mi się zdobyć innego obornika i będę musiała użyć suszonego granulowanego, to czy w przypadku nawożenia rzędowego użyć mam go w takiej proporcji, w jakiej zaleca się na opakowaniu, czy coś tutaj należy modyfikować?
Dzięki za instrukcję i od razu mam pytanko - jeżeli nie uda mi się zdobyć innego obornika i będę musiała użyć suszonego granulowanego, to czy w przypadku nawożenia rzędowego użyć mam go w takiej proporcji, w jakiej zaleca się na opakowaniu, czy coś tutaj należy modyfikować?
Pozdrawiam, Dorota
Tak czytam ten watek i przychodzi mi na myśl metoda jaką stosowaliśmy kiedyś na działce-kopało się rów na szerokość balotu słomy i na głębokość równą połowie takiej kostki z prasy. potem to posypywało się nawozem azotowym i polewało wodą następnie przykrywało się takie coś ziemią szczelnie żeby nie było widać słomy. w taki kopiec wtykało sie termometr i jak wskazywał ze temperatura utrzymuje sie na poziomie około 20st. to sadziło się lub siało w to ogórki- plony jak po oborniku tylko trochę większym nakładem. poza tym dobry plon w uprawie działkowej można uzyskać stosując jesienią nawozy zielone na przekopanie.
cantati
Podaj mi co pisze na opakowaniu tego granulowanego obornika
Pozdrawiam
Podaj mi co pisze na opakowaniu tego granulowanego obornika
Pozdrawiam
- cantati
forumowicz, jest podany taki skład:
Sucha masa - 90%
Masa organiczna - 65%
Azot całkowity - 4,0%
Azot organiczny - 3,6%
Fosfor - 2,5%
Potas - 2,3%
Magnez - 1,1%
Wapń - 9,3%
Odczyn - pH 7
Stosunek węgla do azotu - 9
Mikroelementy - Fe, Mn, B, Mo, Zn, Cu
PS. Jeszcze jest takie info:
SPOSOBY NAWOŻENIA:
1. Posypowo: dawka ok. 4 - 6 kg na 100 m kw. Nawóz należy równomiernie rozsypać.
2. Rzędowo lub punktowo - np. rośliny świeżo wysadzane - umieścić obornik możliwie blisko korzeni roślin i przysypać glebą.
3. Nawożenie półpłynną częściowo rozpuszczoną zawiesiną obornika. Nawóz zalać wodą ( nie gorącą ) zostawić na ok 14 dni następnie dobrze wymieszać i taką zawiesiną można podlać rośliny.
Sucha masa - 90%
Masa organiczna - 65%
Azot całkowity - 4,0%
Azot organiczny - 3,6%
Fosfor - 2,5%
Potas - 2,3%
Magnez - 1,1%
Wapń - 9,3%
Odczyn - pH 7
Stosunek węgla do azotu - 9
Mikroelementy - Fe, Mn, B, Mo, Zn, Cu
PS. Jeszcze jest takie info:
SPOSOBY NAWOŻENIA:
1. Posypowo: dawka ok. 4 - 6 kg na 100 m kw. Nawóz należy równomiernie rozsypać.
2. Rzędowo lub punktowo - np. rośliny świeżo wysadzane - umieścić obornik możliwie blisko korzeni roślin i przysypać glebą.
3. Nawożenie półpłynną częściowo rozpuszczoną zawiesiną obornika. Nawóz zalać wodą ( nie gorącą ) zostawić na ok 14 dni następnie dobrze wymieszać i taką zawiesiną można podlać rośliny.
Pozdrawiam, Dorota
Nie o to mi chodziło. Interesuje mnie czy podane jest ile na m2 lub mb
- cantati
Właśnie się zdążyłam domyślić i dopisałam do poprzedniego postu, wybacz, ale chyba już nie myślę jasno...
Pozdrawiam, Dorota
cantati
Wpadł mi do głowy pewien pomysł jak możesz wykorzystać ten obornik do nawożenia rzędowego. Szczegóły podam Ci na PW.
Wpadł mi do głowy pewien pomysł jak możesz wykorzystać ten obornik do nawożenia rzędowego. Szczegóły podam Ci na PW.
- leniawka
- 500p
- Od: 27 sie 2010, o 11:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
naprawdę nikt nie ma królików...leniawka pisze:podpowiedzcie proszę odnośnie nawozu króliczego, mam dostęp do króliczych bobków - składowane od jesieni, spora górka już się tego usypała - chciałabym wykorzystać to cudo do przygotowania dołków pod pomidory i redlin pod ogórki, wyczytałam jednak, że można łatwo przedobrzyć i potem wielkie krzaczory a warzywa malutkie. Jaki stosujecie nawóz króliczy?
forumowicz, super instruktarz
pozdrawiam
Iwona
Iwona
Iwonko
Nie bądź taka zawiedziona. Zawsze ktoś Ci pomoże
Tak, że dawaj pod warzywa to, co masz, bez obiekcji.
Pozdrawiam
Nie bądź taka zawiedziona. Zawsze ktoś Ci pomoże
orazOdchody królicze w swoim składzie i nawet konsystencji są bardzo zbliżone do odchodów owiec, kóz i koni,
Co prawda ustawodawstwo unijne jest pokrętne jeśli chodzi o stosowanie obornika od zwierząt futerkowych ale oszołomy z miasta B. dali już nie raz ciała ,jak choćby prostując ogórkiStosowanie w uprawach polowych obornika króliczego, suchego stanowi logiczną alternatywę dla nawozów mineralnych, i w dawce 20 t/ha nadaje się zwłaszcza do upraw ogrodniczych.
Tak, że dawaj pod warzywa to, co masz, bez obiekcji.
Pozdrawiam
- leniawka
- 500p
- Od: 27 sie 2010, o 11:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
dziękuję forumowicz, miałam chęć jeszcze dziś przygotować pomidorom i ogórkom grządeczki, ale się rozlało....
pozdrawiam
Iwona
Iwona
Iwona
Ta mapa radarowa opadów jest bardzo pomocna nawet w planowaniu robót na działce i co najważniejsze- oprysków w gruncie.
http://www.sat24.com/foreloop.aspx?type=1
Ona jest cały czas aktywna i teraz np widać, że do 20 pada w pasie od Gliwic gdzieś po Przemyśł
Pozdrawiam
Ta mapa radarowa opadów jest bardzo pomocna nawet w planowaniu robót na działce i co najważniejsze- oprysków w gruncie.
http://www.sat24.com/foreloop.aspx?type=1
Ona jest cały czas aktywna i teraz np widać, że do 20 pada w pasie od Gliwic gdzieś po Przemyśł
Pozdrawiam