Kawon ( arbuz ) - część 2
Re: Kawon ( arbuz ) - część 2
jak przesadzamy małe roślinki, to starajmy się, żeby roślinka nie wystawała zbyt mocno z ziemi, czyli najlepiej jak, zostawimy jakieś 2 cm łodygi na wierzchu, dzięki czemu roślina nie będzie się wyciągać i tym samym będzie mocniejsza i nie połamie się
- Reniak
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 cze 2009, o 13:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Aga26 moje arbuzy mają od 14 do 18 cm wysokości,podlałam je mocno, jutro rano je będę przesadzała do dużych doniczek.Na wszelki wypadek jeszcze posiałam po jednym ziarenku.Wschodzą tak szybko że zdążą urosnąć. Na szczęście w opakowaniu nasion było 100, więc mogę eksperymentować.
- Aga26
- 50p
- Od: 14 kwie 2012, o 13:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Pozdrawiam Agnieszka
-
- 100p
- Od: 12 sie 2009, o 21:39
moje jeszcze siedzą w ziemi,ale z ciekawości rozgrzebałam i widzę małe kiełki
pozdrawiam
Grażyna
Grażyna
- efrank
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 15 kwie 2012, o 14:03
A moje nadal siedzą... i zawijają sreberka...
Moja działeczka http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=54063
-
- 200p
- Od: 14 lut 2011, o 20:37
Dlatego warto podkieł kować na ligninie, ja tak długo na niej trzymam, aż gubią łuskę, po dwunastu godzinach wychodzą z ziemi.
Gdyby rzeźnie miały ściany ze szkła, wszyscy byliby wegetarianami
Nitka, Twoja rozsada jest śliczna. Musisz mieć dobre warunki świetlne, że nie wybiegła, jest mocna i zwarta, po prostu pokazowa
Tylko, że to rozsada z tamtego roku, więc raczej w czasie przeszłym należało by o niej pisać
Jeśli śliczna na zdjęciu, o to mi chodziło . Wiadomo, że o tej porze nie byłoby takiej rozsady u osoby, która chce posadzić arbuza do ziemi.
- NITKA
- 1000p
- Od: 29 sie 2010, o 11:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Aniu, dzięki za dobre słowo.
Z tymi warunkami, to czy ja wiem.. W ubiegłym roku arbuzy i dynie bardzo mi wybiegły i dlatego je popikowałam. Po tym zabiegu z wybieganiem nastąpił koniec, a roślinki ładnie się rozkrzewiały. Ja wszystkie swoje sadzonki, jak tylko pogoda pozwala wynoszę do tunelu - tam czują się najlepiej.
Mam nadzieję, że tegoroczne będą równie ładne, w poniedziałek będę je pikowała.
Z tymi warunkami, to czy ja wiem.. W ubiegłym roku arbuzy i dynie bardzo mi wybiegły i dlatego je popikowałam. Po tym zabiegu z wybieganiem nastąpił koniec, a roślinki ładnie się rozkrzewiały. Ja wszystkie swoje sadzonki, jak tylko pogoda pozwala wynoszę do tunelu - tam czują się najlepiej.
Mam nadzieję, że tegoroczne będą równie ładne, w poniedziałek będę je pikowała.
pozdrawiam, Anita
- Aga26
- 50p
Witam
Chiałabym tylko zapytać czy to normalne , że arbuzy tak szybko rosną tzn. idą do góry ?? Wczoraj pikowałam siewki bo poprzednie kubeczki już za małe były. Wsadzilam je prawie po same listka w ziemie a dzis juz ponad 2 - 2,5 cm nad ziemią. Jak mozna zaprzestać takiemu szybkiemu wzrostowi no bo przecież listka malusie a łodygi długie jak nie wiadomo co.
Na dzień dzisiejszy wyglądają te moje cuda tak właśnie.
Chiałabym tylko zapytać czy to normalne , że arbuzy tak szybko rosną tzn. idą do góry ?? Wczoraj pikowałam siewki bo poprzednie kubeczki już za małe były. Wsadzilam je prawie po same listka w ziemie a dzis juz ponad 2 - 2,5 cm nad ziemią. Jak mozna zaprzestać takiemu szybkiemu wzrostowi no bo przecież listka malusie a łodygi długie jak nie wiadomo co.
Na dzień dzisiejszy wyglądają te moje cuda tak właśnie.
Pozdrawiam Agnieszka
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Należy im zapewnić przede wszystkim więcej światła. Ja swoje wynoszę w ciągu dnia do foliówka ale na noc zabieram do domu bo temperatura nocą póki co spada do 4-5 stopni C.Aga26 pisze: Jak mozna zaprzestać takiemu szybkiemu wzrostowi no bo przecież listka malusie a łodygi długie jak nie wiadomo co.
- Aga26
- 50p
Ja myślałam właśnie , ze to właśnie z powodu światła może tak ciągna do okien. Ok ale co zrobic jak sie niema żadnego foliaka czy tam innych tuneli??? A czy moge je wystawić najzwyczajniej na taras ?? Tyle , że u mnie w tej chwili 6,4 stopnia w zacienionym miejscu to chyba za zimno co nie?? Przy jakiej temp mogłabym je wystawić na dwór ???
Pozdrawiam Agnieszka