Pomidory - choroby i szkodniki - cz.4

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2008, o 20:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Pomidory - choroby i szkodniki - cz.4

Post »

Majka73, kilka dni odchudzania bo są przekarmione, ale nie tak bardzo jak u innych. Teraz będą szybko rosły i tak samo szybko skonsumują nadmiary.
Adi5, jak u wielu osób w tym roku za dużo nawozów w podłożu. Gdyby była możliwość solidnego przelania wodą, może by się poprawiły. Jeśli nie ma gdzie przemyć podłoża, pozostaje przesadzenie do chudszego.
Aniaop, trafiłaś na bardzo przenawożony worek podłoża. Twoje pomidory były nabardziej ,,spalone'' ze wszystkich pokazywanych na forum. Gdybyś je wyjęła z pechowego podłoża na początku więdnięcia, może dałoby się uratować więcej, ale pewności nie ma.

Pozdrawiam, kozula
adi5
50p
50p
Od: 25 sty 2012, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dziękuję Kozula ;:333
Przelałem je solidnie i bedę obserwował co dalej. W przyszłym roku żadnych gotowych podłóż ;:14
Majka73
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 20 kwie 2012, o 18:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dziękuję za pomocną odpowiedż.. te "odchudzanie" ma polegać na podlewaniu samą wodą bez biohumusa? a tak na marginesie - co ile należy podlewać tym preparatem aby w przyszłości błędu przekarmienia nie popełnić?
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Majka73 pisze:co ile należy podlewać tym preparatem aby w przyszłości błędu przekarmienia nie popełnić?
Przepraszam, ze się wtrącę w ta dyskusję.
Nie ma na to odpowiedzi w stylu : co tydzień czy co dwa. Zależy to od tempa wzrostu roślin, ich wyglądu/ niedobór lub nadmiar pokarmu w podłożu/ i pojemności doniczki.
W takich przypadkach trzeba niestety kierować się doświadczeniem własnym jeżeli nie ma się możliwości analizy podłoża.

Pozdrawiam
Majka73
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 20 kwie 2012, o 18:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Rozumiem.. w takim razie pozostaje mi obserwacja roślin i zdobywanie doświadczenia - na własnych błędach ;-)
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

To też. Oprócz tego aparat do ręki i w razie jakiś złych oznak wkleić jakieś foto tu. Ludzie coś doradzą.

:wit :wit
ppepina
100p
100p
Od: 12 sie 2009, o 21:39

Post »

adi5 pisze:Od jakiegoś czasu coś złego dzieje się z moimi pomidorami, dolne liście zaczynają o końuszka usychać aż obejmie to cały liść, nie wiem czy to choroba, niedobrór czegoś albo nadmiar. Są regularnie podlewane a temperaturę w dzień staram się utrzymywać ok 20*. Proszę o diagnozę, czy jeszcze coś z tego będzie, dodam że na większośći sadzonek coś takiego się dzieje w mniejszym lub większym stopniu.

Dodaję zdjęcie, jednego z gorszych przypadków:
Obrazek
moje pomidory 2 tygodnie temu wygladały identycznie-z forum wyczytałam,że trzeba wymienić podłoże na torf odkwaszony i podlać odpowiednim nawozem.Przez 3 dni szukałam w sklepach torfu-(nie udało mi się kupić) a sadzonki marniały z dnia na dzień.Zdecydowałam ,że jeśli pomidory i tak mi padną zaryzykuję -wymieniłam podłoże na ziemię z ogródka ;:oj podlałam nawozem NPK+(Mg) 5-13-5+(10)
uff..sadzonki odżyły,nabrały ładnego koloru i wzonowiły wzrost :D ,ale jak będzie dalej to czas pokaże :wink: :wit
pozdrawiam
Grażyna
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Obrazek
Tak wyglądają niektóre moje sadzonki pomidorów... :( co to może być....ja myślę ze to jakiś szkodnik.Tylko jaki i co z tym zrobić ;:124 ;
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Czy chodzi o te plamy na liściu ?
Zdjęcie jest złej jakości. Pokaz te zmiany na liściach ale w naturalnych kolorach.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
romaszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 gru 2010, o 23:43

Post »

Przepraszam za jakość zdjęcia, starałam się zrobić jak najbliżej. Co jest moim pomidorom? Ziemia Paslęka, podlewane raz w tygodniu, niczym nie dokarmiałam, stoją w inspektach na tarasie, mrozów nie było, jeszcze dzisiaj rano niczego nie zauważyłam, dopiero teraz. Zaatakowane wszystkie odmiany, pikowane w różnych terminach, na razie te plamy na dolnych liściach. Co robić?? Pasożytów nie ma.

Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
romaszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 gru 2010, o 23:43

Post »

Pomóżcie, proszę! Jeśli trzeba coś kupić to jeszcze zdążę pojechać do sklepu 35 km. ;:223
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Czy to aby nie takie same zmiany ?.
http://dekokard.pl/images/rsgallery/wat ... 3c271a.jpg

Ale to by było trochę za wcześnie

Zerwij jeden liść i zrób zdjęcie jak wygląda od spodu

Pozdrawiam
Awatar użytkownika