Rośliny w przeciągu i na zimne stanowiska
-
- 10p - Początkujący
- Od: 11 kwie 2012, o 08:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Pnącze w przeciągu
Poszukuję rośliny pnącej, która dobrze będzie rosła w przeciągu. Taras mam zabudowany kratownicą i chciałabym, by po niej coś się ładnie pięło. Fajnie by było, gdyby na dodatek bylo to pnącze kwitnące. Problem jest taki, że jest to miejsce, w którym bardzo wieje. Posadziłam tam wiciokrzew, ale słabo rośnie. Przez 2 lata urósł może z 50 cm.
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: pnącze na przeciągu
Wiciokrzew powinen dać sobie radę. Jeśli słabo rośnie to raczej efekt zbyt słabej lub zbitej gleby.
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 4 maja 2013, o 17:37
Rabata od strony pólnocnej i narażonej zimą na uszkodzenia -
Witam serdecznie;)
Jestem początkująca forumowiczką, zakochaną w ogrodach.
Pomóżcie mi proszę w zaaranżowaniu trudnego kawałka ziemi za domem od strony północnej wzdłuż chodnika i dodatkowo narażonego zimą na lawiny śniegu zsuwającego się z dachu. Myślałam o rabacie z cebul, kłączy ... (?)tak, aby jesienią usunąc rośliny i wiosną ponownie je posadzic. Rabata ma wymiary ok. 10mX4m . Za "rabatą' znajduje się miejsce na boisko do siatkówki. Wiem, wiem.... nieciekawe miejsce, ale bardzo chciałabym coś tutaj posadzic, a drzewka i krzewy niestety odpadają
Jestem początkująca forumowiczką, zakochaną w ogrodach.
Pomóżcie mi proszę w zaaranżowaniu trudnego kawałka ziemi za domem od strony północnej wzdłuż chodnika i dodatkowo narażonego zimą na lawiny śniegu zsuwającego się z dachu. Myślałam o rabacie z cebul, kłączy ... (?)tak, aby jesienią usunąc rośliny i wiosną ponownie je posadzic. Rabata ma wymiary ok. 10mX4m . Za "rabatą' znajduje się miejsce na boisko do siatkówki. Wiem, wiem.... nieciekawe miejsce, ale bardzo chciałabym coś tutaj posadzic, a drzewka i krzewy niestety odpadają
Re: Rabata od strony pólnocnej i narażonej zimą na uszkodzenia -
Od kiedy do kiedy jest słońce ?
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
-
- 0p - Nowonarodzony
Latem od wschodu słońca do ok godz. 10 i po południu od ok. 17-18 do zachodu.
Nie jest to najciemniejszy zakątek ogrodu ale dośc problemowy ze względu na zimę - wtedy są tutaj metrowe zaspy (głównie jest to śnieg z dachu), praktycznie nie ma słońca i śnieg znika dopiero bardzo późną wiosną. Szkoda mi tutaj sadzic rośliny, które mogłyby zostac zniszczone.
Myslalam o rabacie z roślinami jednorocznymi, cebulkowymi itp. ale z drugiej strony tylko te cebulowe to też chyba nie jest to dobry pomysł A co myślicie o iglastych roślinach płożących (?) i do tego te cebulowe(?) W ogóle jakieś mieczyki, tulipany czy inne dałyby radę w takich warunkach? Ziemię oczywiście wymieniłabym na stosowną.
Nie jest to najciemniejszy zakątek ogrodu ale dośc problemowy ze względu na zimę - wtedy są tutaj metrowe zaspy (głównie jest to śnieg z dachu), praktycznie nie ma słońca i śnieg znika dopiero bardzo późną wiosną. Szkoda mi tutaj sadzic rośliny, które mogłyby zostac zniszczone.
Myslalam o rabacie z roślinami jednorocznymi, cebulkowymi itp. ale z drugiej strony tylko te cebulowe to też chyba nie jest to dobry pomysł A co myślicie o iglastych roślinach płożących (?) i do tego te cebulowe(?) W ogóle jakieś mieczyki, tulipany czy inne dałyby radę w takich warunkach? Ziemię oczywiście wymieniłabym na stosowną.
Jałowce co prawda są niewymagające ,ale problemem mogą być te zwały śniegu.
Ja mam posadzone irysy syberyjskie/ mniej wymagające / , bródkowe / lubią wodę mogą byc czasowo zalewane i dobrą ziemię /i miejscami tulipany w miejscu gdzie zalega śnieg.
Ja mam posadzone irysy syberyjskie/ mniej wymagające / , bródkowe / lubią wodę mogą byc czasowo zalewane i dobrą ziemię /i miejscami tulipany w miejscu gdzie zalega śnieg.
może jakaś kompozycja z funkii i żurawek..? mogłaby być dość ciekawa- funkie mają tyle rozmiarów i odcieni zieleni, że jest w czym wybierać.. a żurawki super na ożywienie tego miejsca- kolory od żółtych do bordo, poprzez pomarańcz i żółto-nakrapiane.
na zimę liście zamierają, więc zaspy nic nie uszkodzą..
żeby nie było nudno na rabacie w oczekiwaniu, aż obudzą się po zimie, to pomiędzy nie można posadzić np. krokusy..
ja ostatnio "odkryłam" krokusy jesienne- zimowity.. więc tez coś fajnego na pożegnanie przed zimą..
na zimę liście zamierają, więc zaspy nic nie uszkodzą..
żeby nie było nudno na rabacie w oczekiwaniu, aż obudzą się po zimie, to pomiędzy nie można posadzić np. krokusy..
ja ostatnio "odkryłam" krokusy jesienne- zimowity.. więc tez coś fajnego na pożegnanie przed zimą..
-
- 0p - Nowonarodzony
Myślę i myślę ...
Funkie - raczej nie - nie mam do nich przekonania
żurawki - hmm trochę mi ich szkoda, ale może spróbuję
irysy - hmm
Mam pomysł!
Rabata zostanie wyłożona białymi kamykami, może nie w całości , ale tak, aby rozjaśnic to miejsce. Kupiłam już jałowce płożące i takie o pokroju wzniesionym. Posadzę je troszkę dalej od największej "strefy zrzutu śniegu".
Do tego dosadzę trawy i goździki - powinny sobie poradzic.
Kuszą mnie wspomniane irysy, zurawki ...
Zobaczymy. Może po prostu wstawię donicę z czymś kwitnącym
Już się nie mogę doczekac tej pracy
Pozdrawiam Was wszystkich i dziękuje za pomoc!
Funkie - raczej nie - nie mam do nich przekonania
żurawki - hmm trochę mi ich szkoda, ale może spróbuję
irysy - hmm
Mam pomysł!
Rabata zostanie wyłożona białymi kamykami, może nie w całości , ale tak, aby rozjaśnic to miejsce. Kupiłam już jałowce płożące i takie o pokroju wzniesionym. Posadzę je troszkę dalej od największej "strefy zrzutu śniegu".
Do tego dosadzę trawy i goździki - powinny sobie poradzic.
Kuszą mnie wspomniane irysy, zurawki ...
Zobaczymy. Może po prostu wstawię donicę z czymś kwitnącym
Już się nie mogę doczekac tej pracy
Pozdrawiam Was wszystkich i dziękuje za pomoc!
Irys jako, że liscie nikną na zimę ,a wypuszcza dość późno to nic mu nie będzie pod zwałami śniegu ,nie połamie, bo nie ma co połamać jeno co . to trochę zwalisz tego śniegu jak będzie dużo co by nie pogniły .
-
- 0p - Nowonarodzony
To jeszcze jedno pytanie.
Czy teraz moge jeszcze posadzic wspomniane irysy i czy będą kwitły w takim zacienieniu?
Hmmm to może spróbuję liliowce? Mam ich kilka w ogrodzie ... Tylko czy zakwitną tutaj?
Czy teraz moge jeszcze posadzic wspomniane irysy i czy będą kwitły w takim zacienieniu?
Hmmm to może spróbuję liliowce? Mam ich kilka w ogrodzie ... Tylko czy zakwitną tutaj?
Cebulowe już nie do dostania , a kłączowe będą niedługo /lub już kwitną . także po przekwitnięciu .Urośnie wszędzie.
Rozmnażać z kłączy / wykopać , podzelieć i uciąć 1/2 liscia lub jak duże to 3/4 i sadzić w żyznej aczkolwiek przepuszczalnej ziemi.
U mnie na dziko to rosną w kompletnym cieniu .Później zakwita i trochę więcej lisci ma zazwyczaj.
U Ciebie nie ma tragedii ze słońcem .
Rozmnażać z kłączy / wykopać , podzelieć i uciąć 1/2 liscia lub jak duże to 3/4 i sadzić w żyznej aczkolwiek przepuszczalnej ziemi.
U mnie na dziko to rosną w kompletnym cieniu .Później zakwita i trochę więcej lisci ma zazwyczaj.
U Ciebie nie ma tragedii ze słońcem .
-
- 0p - Nowonarodzony
Dziękuję za pomoc!
Chyba wszystko już wiem i jutro zabieram się do pracy
Posadzę jałowce: dwa większe i dwa mniejsze, dwa rodzaje traw, goździki, liliowce i byc może żurawkę. Do tego kamyki białe i może niebieskie.
Już mi się to wszystko ułożyło w głowie i ciesze się jak dziecko
Dziękuję!
Chyba wszystko już wiem i jutro zabieram się do pracy
Posadzę jałowce: dwa większe i dwa mniejsze, dwa rodzaje traw, goździki, liliowce i byc może żurawkę. Do tego kamyki białe i może niebieskie.
Już mi się to wszystko ułożyło w głowie i ciesze się jak dziecko
Dziękuję!
zdjęcia będą ? brzmi ciekawie..