Tuje (żywotniki) bledną,brązowieją,żółkną,usychają cz.1

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Napoleon
500p
500p
Od: 23 lis 2010, o 14:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Brązowienie igieł Thui - Brabant i Szmaragd

Post »

Hmmm.
Po pierwsze: Nie masz Brabantów.To cyprysiki.Moja rada jest taka .Rwij je i pal lub na kompost.Wśród żywotników nie występuje kolor niebieski.Ogólnie jeśli chodzi o rośliny to przesadziłeś z nawożeniem i nadal chcesz je nawozić.Brabanta bardzo ciężko jest "zabić".Nie nawozi sie roślin zaraz po posadzeniu.Dopiero na drugi rok.Byc może te nawożenie to przyczyna.
Co do Szmaragdów to zerwij te szmaty.Zlikwiduj chwasty(ręcznie),podsyp korą,nie nawoź i nie lej wody,niech rośliny walczą o wodę.
Niestety musisz zacząc od nowa.Na pocieszenie dodam że nie Ty pierwszy :wink: Nie ma ludzi nie omylnych,rzecz polega aby uczyć się na błędach (nawet cudzych) i nie popełniać drugi raz tych samych błędów.
Napisz proszę gdzie mieszkach,to pozwoli ustalić strefę.Jaką masz glebę(mniej wiecej) czy to piach,glina itd.
Pisałem już w jakimś temacie że nie kupuje sie roślin w supermarketach :wink:
"Naj­pierw Cię ig­no­rują. Po­tem śmieją się z Ciebie. Później z Tobą wal­czą. Później wyg­ry­wasz." Mahatma Ghandi
uzytkownik01
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 20 kwie 2012, o 19:12

Post »

Napoleon zabiłes mnie. Jak to rwać? Nie ma szans żeby je uratować? Przy tych "brabantach" czyli cypryskach jak napisałeś nie mam agro włókniny. Co spowodowało że się tak z nimi stało? W tamtym roku nic takiego nie było. Wiem, że nie kupuje sie w marketach. To był mój błąd - już go nie powtórzę.
Mieszkam w górach na południu PL - Nowy Targ.

Tyle sie oczytałem o tych agrowłókninach, że sa bardzo dobre dla drzewek, a tu taka rada zeby to ściągać? Szmaragdy bardzo ładnie mi rosną. Tylko kilka sztuk zbrązowiało.
mad77
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 23 wrz 2010, o 10:00

Re: Jąśniejące i usychające tuje smaragd - proszę o pomoc [zdjęc

Post »

ja również zauważyłam takie same objawy na moich tujach...ponadto mam wrażenie że robi się coraz gorzej. Zaczęłam podejrzewać fytoftorozę. Dzisiaj zawiozłam kilka gałązek z objawami chorobowymi do sklepu ogrodniczego i dostałam środek na fytoftoroze do podlania roślin. Pani mi też powiedziała żeby wyciąć chore gałązki. I pocieszyła, że gorsze ludzie mają. Tylko że ja nie chcę żeby moim krzakczom było gorzej. Pozostaje mi podlać rośliny i czekać. Może jeszcze prysnę środkiem przeciwgrzybicznym. Nie chciałabym ich stracić, tym bardziej że są już dość duże.
Trzymam kciuki również za Twoje
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 paź 2005, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Cyprysiki to efekt pozimowy - zbyt mocna operacja promieni słonecznych i zamrożona ziemia. Będą żyły, ale to zbrązowienie nie zniknie - trzeba poodcinać.
Pod tujami to nie jest agrowłóknina tylko folia szkółkarska! Nie dajemy jej absolutnie pd rośliny. Ponadto tuje są przesuszone i /lub przenawożone.
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
uzytkownik01
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Aniu jeśli poodcinam te brązowe gałązki to ubędzie mi połowa roślin. Czy te miejsca odrosną/zagęszczą się?

Co do tej folii to rzeczywiście ją ściągnę. Pytanie brzmi jak radzić sobie potem z chwastami/trawą? Mam 120 szmaragdów i juz teraz przy tej folii musze je odchwaszczać, co będzie bez niej?

Co do przenawożenia to może być racja. Nawoziłem 3x do roku zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Czy w takim razie tuj nie powinno się w ogole nawozić?

Tam wyżej Napoleon napisał, że mam nie podlewać roślin, mają walczyć o wodę. Ty Aniu natomiast piszesz, że mogą być przesuszone. Mam je podlewać czy nie? Dotychczas starałem się je podlewać podczas suszy choć przyznam ze w tym sezonie dopiero wczoraj podlałem je pierwszy raz.
Awatar użytkownika
Napoleon
500p
500p

Post »

uzytkownik01 pisze:Napoleon zabiłes mnie. Jak to rwać? Nie ma szans żeby je uratować? Przy tych "brabantach" czyli cypryskach jak napisałeś nie mam agro włókniny. Co spowodowało że się tak z nimi stało? W tamtym roku nic takiego nie było. Wiem, że nie kupuje sie w marketach. To był mój błąd - już go nie powtórzę.
Mieszkam w górach na południu PL - Nowy Targ.

Tyle sie oczytałem o tych agrowłókninach, że sa bardzo dobre dla drzewek, a tu taka rada żeby to ściągać? Szmaragdy bardzo ładnie mi rosną. Tylko kilka sztuk zbrązowiało.
Spokojnie.Co się stało z cyprysikami? Aniawoj wszystko juz napisała.Gdyby to był żywotnik Brabant to by żył.Jego ciężko jest zabić.Zdrowy wytrzymuje do ok. -45.Ty masz cyprysiki a to inna bajka.Masz prawo się nie znać to sprzedający jest winny.Uratować się da ale to co utniesz już nie odrośnie a chcesz mieć szczelny żywopłot a nie podcięte rośliny.
"Naj­pierw Cię ig­no­rują. Po­tem śmieją się z Ciebie. Później z Tobą wal­czą. Później wyg­ry­wasz." Mahatma Ghandi
Awatar użytkownika
Napoleon
500p
500p

Post »

uzytkownik01 pisze:Aniu jeśli poodcinam te brązowe gałązki to ubędzie mi połowa roślin. Czy te miejsca odrosną/zagęszczą się?

Co do tej folii to rzeczywiście ją ściągnę. Pytanie brzmi jak radzić sobie potem z chwastami/trawą? Mam 120 szmaragdów i już teraz przy tej folii musze je odchwaszczać, co będzie bez niej?

Co do przenawożenia to może być racja. Nawoziłem 3x do roku zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Czy w takim razie tuj nie powinno się w ogole nawozić?

Tam wyżej Napoleon napisał, że mam nie podlewać roślin, mają walczyć o wodę. Ty Aniu natomiast piszesz, że mogą być przesuszone. Mam je podlewać czy nie? Dotychczas starałem się je podlewać podczas suszy choć przyznam ze w tym sezonie dopiero wczoraj podlałem je pierwszy raz.
Powinno byc tak.Kupujesz,sadzisz,podlewasz.Na drugi rok nawozisz raz a nie 3 razy.Rośliny walczą o życie puszczając nowe korzenie.Ta wersja nie obowiązuje Cyprysików bo to nie twoja strefa.Chyba że stworzył byś specyficzny mikroklimat.Co do objawów na Szmaragdach to może to być i nadmierne podlewanie ,przesuszenie i przenawożenie.Wszystkie trzy stany dają podobne objawy.
Awatar użytkownika
pogotowie ogrodnicze
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 wrz 2005, o 18:40
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Wywal tą mate szkółkarską (zatrzymałeś podsiakanie kapilarne)zastąpisz ją 15 cm warstwą kory
Glebe daj do analizy w Stacji analiz gleby
Wyniki wyślij mi na PW lub biuro@pogotowieogrodnicze.pl cytując fragment tego wątku.
Przyjrzyj się wątkowi wyżej jałowce nie maja zróżnicowanej kolorystyki po podobno ostrej zimie
Kup sobie lancę doglebowa bo będzie potrzebna przy naprawie popełnionych błędów
Pozdrawiam. Janusz Ogrodowy Lekarz
diagnostyka na facebooku
Internetowe Pogotowie Ogrodnicze ...
uzytkownik01
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Jeszcze raz Dzięki za pomoc.
Folie juz usunąłem.
Niestety nie mogę sobie w chwili obecnej pozwolić na sypanie kory a juz na pewno nie 15 cm. Przy tej ilości drzewek to juz spory koszt.
Co do stacji analiz gleby to nie ma takowej w mojej okolicy.
Lance doglebową mogę kupić, przy czym do tego potrzebny jest chyba jeszcze opryskiwacz tak? Z ta lancą chodzi o nawożenie roślin w glebie?

Poradzono mi zastosować oprysk Asahi - stymulator wzrostu - na te cuprysy lawsona.
Na Smaragdy poradzono mi zastosować profilaktycznie Topsin 500 M 500 SC.

Zgadzacie się z tą poradą? A może lepiej nie ruszać roślin w ogole?

Kurcze ale nauczka. Postępowałem zgodnie z opisami na aukcji allegro (w kwestii tej tkaniny) oraz opisami na nawozach (3 razy do roku) i taki efekt...
iwanm1
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 kwie 2012, o 11:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Jąśniejące i usychające tuje smaragd - proszę o pomoc [zdjęc

Post »

Tuje powoli wracają do życia :D Okazało się, że była to fytoftoroza. Po zastosowaniu oprysku Previcur Energy wszystko wraca do normy, jednak kilka tuj trzeba było wyrzucić i profilaktycznie spalić, bo były nie do odratowania.
Bardzo dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam
teksanski
200p
200p
Od: 22 mar 2009, o 23:18

Re: Tuje żywotniki schną

Post »

Witam.
Mam problem z tujami od jakiegoś czasu obserwuję że zasychają gałązki,gdy je odrywam są praktycznie całkowicie zasuszone.Zasychają jedne z dołu inne z góry , środkiem.
Jeśli ktoś wie co to może być to proszę o info.Dzieje się tak od może 3 tygodni.
Jeśli będzie potrzeba wykonam zdjęcia:)
djdk
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 6 maja 2012, o 09:38

Post »

Witam.
Moje tuje to żywotniki zachodnie sunkist. Rozmnażałem sam do doniczek w których tuje spędziły 2,5 roku. Tuje w doniczkach były idealne - żadnych oznak chorób, znakomicie rozwinięty system korzeniowy. Stwierdziłem że nadszedł czas posadzenia tuji do gruntu. No i tu problem, gdyż wcześniej nie znałem tego forum :( Sadząc tuje do ziemi użyłem gotowego podłoża do iglaków, niestety korzenie obsypałem nawozem i na górę kora. Już po kilku dniach tuje zaczęły marnieć, tzn. brązowieć i to wszystkie posadzone 100szt. Rozumiem że to przez nawóz, z wcześniejszych odpowiedzi wnioskuję że teraz tylko obficie podlewać i czekać. Podlewam 2 x dziennie bardzo obficie ale jak na razie efektów niema. Tuje wyglądają teraz tak jak na zdjęciach.
1) Czy ma ktoś może jeszcze jakiś inny pomysł niż samo podlewanie?
- Może je ponownie wykopać wymienić ziemię i posadzić bez żadnej chemii?
- albo jednak dodać jakiś inny środek chemiczny żeby zneutralizować nawóz?
Zdjęcia pod linkami:
http://itrevolution.pl/tuje/01.jpg
http://itrevolution.pl/tuje/02.jpg
http://itrevolution.pl/tuje/03.jpg
Bardzo proszę o jakiekolwiek dobre pomysły ponieważ nie mam już takiej ilości nowych sadzonek które teraz nadawały by się do posadzenia do gruntu.
teksanski
200p
200p
Od: 22 mar 2009, o 23:18

Post »

Djdk przecież z tych roślin już nic nie będzie :/
Zablokowany

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”