Pomidory - choroby i szkodniki - cz.4

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
romaszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 gru 2010, o 23:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pomidory - choroby i szkodniki - cz.4

Post »

Obrazek Obrazek Obrazek
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Moim zdaniem należy pomidory opryskać preparatem Amistar 250 SC jak najszybciej i przenieść je do ciepłego miejsca. To wygląda na brunatna plamistość liści i choroba ta atakuje pomidory pod folia przy dużej wilgotności powietrza i niskiej temperaturze.
Pomidory trzeba opryskać rozpylaczem a nie pokropić. Wcześniej oberwać dolne liście ze zmianami

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
romaszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 gru 2010, o 23:43

Post »

Co to znaczy rozpylaczem i jaka proporcja Amistara?
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Są takie małe ręczne rozpylacze 1 litrowe np http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9 ... 7yCmMCnhhQ
Stężenie 1 ml/l.

:wit :wit
Awatar użytkownika
babuchna
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 7 maja 2009, o 09:57
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

Jeśli była bardzo duża wilgotność to niekoniecznie ta choroba. Raczej podejrzewam to http://erec.ifas.ufl.edu/plant_patholog ... e_05.shtml a na to lekarstwa nie ma, chyba tylko Grevit 200 SL i odizolowanie od zdrowych. Ale oczywiście mogę się mylić
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

forumowicz pisze:Czy chodzi o te plamy na liściu ?
Zdjęcie jest złej jakości. Pokaz te zmiany na liściach ale w naturalnych kolorach.

Pozdrawiam
Tak forumowicz chodzi o te plamy na liściu.Są koloru czerwono-fioletowego. Od spdu liścia. Zauważyłam je na tych samych odmianach pomidorów. W watku Comci jest taki link zdjagnozuja sam swoje pomidory i wyszło mi ,że za duże zasolenie podłoża ,za mało fosforu i za wilgotno.
Zaraz poszukam to i wkleje linka
Asia
"niedobór fosforu (P) spowodowany za niską temperaturą podłoża, nadmiarem N, słabym korzeniowym i zbyt wysokim odczynem gleby lub zbyt niskim odczynem podłoża pH poniżej 5,5
nieprawidłowe przygotowanie podłoży rozsadowych nieprawidłowy stosunek pierwiastków - zbyt duża zawartość wapnia w podłożach organicznych a w podłożach mineralnych w dozowanej pożywce
Zapobieganie:

przygotowanie podłoży i dokarmianie przy wykorzystaniu nawozów łatwo przyswajalnych przez rośliny
uregulowanie odczynu podłoża do wymaganego zakresu - pH 5,5-6,5
podniesienie temperatury podłoża do min. 16°C
zmniejszenie wilgotności podłoża"
Za zimno nie mają na pewno. mogą mieć zza wilgotno. Ziemoa do pikowania i rozsad Biobella. Co mogę zrobić w tej sytuacji?
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Pelasia pisze:że za duże zasolenie podłoża
Trochę to nielogiczne co piszesz.Zasolenie powodują potas i azot bo nie fosfor. Jeżeli jest niedobór potasu to w takim razie zasolenie pochodzi od azotu. Ale na tych pomidorach nie widać przeazotowania. Sadzę więc, że to nie to.

Pozdrawiam
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Zdjęcia nie poprawię ,bo nie mam w tej chwili aparatu. Plamy są w kolorze fioletowo-purpurowym. Trochę uzupełniłam mojego posta. Zerknij prosze jeszcze raz forumowicz ,proszę :oops:
Asia
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Nie tyle uzupełniłaś co zmieniłaś.
Pierwotnie napisałaś :
że za duże zasolenie podłoża ,za mało potasu i za wilgotno.
Dlatego napisałem Ci, że to nielogiczne.
Ale wracając do problemu.Powiedz mi co robiłaś z tymi pomidorkami ? Nawoziłaś je czymś ?

Pozdrawiam
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Nie ,nic im nie dawałam ,uznałam ,że maja wszystko co trzeba w tym podłozu biobella do siewu i pikowania. w tamtym roku ja miałam i nic mi sie nie działo z sadzoknami. Pisałam ,że nie na wszystkich tak jest .Na kilku odmianach tylko.Moze źle wymieszałam ziemie ?
Asia
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Wydaje mi się, że mamy do czynienia z następującym mechanizmem.
Pomidory zjadły azot a przy tym wskutek podlewania twardą wodą zwiększyła się koncentracja jonów wapnia w podłożu. Pozostały w podłożu fosfor przestaje być dostępny. Ja miałem na początku podobny problem ze swoim podłożem. Na pomidorach pikowanych wystapiły lekkie fioletowe plamy na liściach a na papryce niedobór żelaza. Jednoznacznie wskazywało to na wysokie pH. Sprawdziłem i okazało się, że rzeczywiście jest pH 8. Pomidory podlałem tylko normalnym roztworem BioFlorinu i do dziś nie ma żadnych plam. Paprykę zaś potraktowałem nieco inaczej ale to nie temat tutaj.
Zrób wiec to samo. Podlej te pomidorki jednym z nawozów , które wymieniłem do nawożenia torfu. Pilnuj, by temperatura nie spadała ponizej 12 * C

Pozdrawiam
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Jutor pojade do ogrodniczego to może coś z nich kupie. Mam na dzień dzisiejszy magiczna siłę ze substrala do pomidorów o skladzie 09-09-27
Asia
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”