Lilie - uprawa - cz.2

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Lilie - uprawa - cz.2

Post »

To spora pociecha dla mnie, bo przez grzebanie złamałam pędy u sześciu.... ;:14
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2010, o 21:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No właśnie ;:124 ;:124 ;:124

:wink: :wink: :wink:
Awatar użytkownika
BozenkaA
1000p
1000p
Od: 26 cze 2011, o 21:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Oj tak. Często tu czytam, że ogrodnictwo uczy cierpliwości. Ja cierpliwie czekam, aż zechcą mi wzejść nasionka Lilii od Mirzana.
Awatar użytkownika
Rozanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lut 2009, o 13:19

Post »

Galadriela pisze:Ktoś wie ile czasu i jakich zabiegów potrzebuje taka "młoda lilia" żeby zaczęła kwitnąć? :)

A na marginesie: kiedyś pisałam, że mróz zniszczył mi lilie które za wcześnie wypuściły pędy. Cebul nie wyrzuciłam tylko wsadziłam w mało używanym miejscu czekając co z nich będzie - w zeszłym roku nie dały znaku życia ale w tym roku widzę pojawiające się małe młode listki - najwidoczniej łuski cebul się ukorzeniły :)
"Młoda lilia" to znaczy świeżo posadzona czy malutka, dopiero rozmnożona z nasionka/łuski? Posadzona duża cebula zakwitnie po ok. 90-100dni.
O zabiegach napisano w tym wątku wiele, więc nie będę się powtarzać. Malusieńka potrzebuje 2-3 lat do zakwitnięcia.

Bożenko, jak wzejdą to pokaż fotki. Ja nie mam cierpliwości do nasionek, ale kto wie co mi strzeli do głowy. :D

Moje wychodzą tak. :D Trzeba będzie przerzedzić jesienią.

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Cierpliwości nauczy Cię dopiero oczekiwanie aż kwiatek z nasiona będzie wyglądał tak jak ten ze zdjęcia , ale jak znam Mirzana , warto poczekać ;:333 ;:333 ;:333
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2012, o 17:00

Post »

Witam serdecznie :)
Przejrzałam cały Wasz wątek i jestem zachwycona :D Mnóstwo się już dowiedziałam, a patrząc na zdjęcia zakochałam się w liliach jeszcze bardziej :D
Nie mam dużego doświadczenia w uprawie tych piękności, ponieważ pierwszych kilka cebulek posadziłam dopiero wiosną 2010 roku. W ubiegłym roku trochę się zagęściły, ale nie aż tak, abym musiała przesadzać, więc tego nie robiłam. Ale teraz, kiedy zaczęły kiełkować, okazało się, że niektóre odmiany (np. Yeti) puściły ogromną ilość malutkich cebulek Te cebulki dosłownie oblepiają cebulę matkę ze wszystkich stron w promieniu ok. 15 cm :shock: , mają po 1 lub 2 listki i są strasznie gęsto. Chciałam oddzielić delikatnie te maluchy od dużych i wysadzić na rozsadniku. W kilku cebulach udało mi się to zrobić bez naruszania matek, ale przy Serengeti zauważyłam, że niektóre matki mają nadgniłe czubki łusek :cry: :cry: :cry: I mam w związku z tym pytanie - czy mogę teraz, kiedy te cebule już puściły pędy, wyjąć je z ziemi, oczyścić i te, które się nadają do zaprawienia, zaprawić np. w Kaptanie? Nie znalazłam informacji w wątku :oops: , jeśli przeoczyłam, to przepraszam. Nie wiem co robić, pomóżcie proszę.. Nie chcę stracić cebulek i nie chcę, żeby choroba rozniosła się na inne odmiany :(
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Trudne pytanie :roll: :roll: :roll: Jeśli wyjmiesz je z ziemi , uszkodzisz system korzeniowy i nic dobrego z tego nie wyniknie. Jeśli dokopałaś się do cebul , to zrób im porządny oprysk środkiem grzybobójczym o szerokim spektrum bez wyjmowania z ziemi. Powinno pomóc :uszy :uszy :uszy
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zibi_41, bardzo Ci dziękuję, jutro tak zrobię. A ten środek to może być np. Kaptan?
Cebulki-maluchy, skoro i tak wyjęłam żeby rozsadzić, to wykąpać profilaktycznie w Kaptanie, prawda?
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oczywiście , że wykąpać :wink: Czystość to zdrowie :uszy :uszy :uszy

Niektóre zapowiadają się naprawdę imponująco :

Obrazek

:heja :heja :heja
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki :D
Pokaźna sztuka będzie :D
Jaka to odmiana?
Z moich najwyższą miałam jak dotąd Silk Road, w drugim roku po posadzeniu była wyższa ode mnie i miała 180cm :D
Ciekawe, czy przeżyła zimę, bo jeszcze nic nie puściła...
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Prawdę mówiąc nie wiem :oops: :oops: :oops: Żeby było kolorowo sporo cebul mieszam w pudle i sadzę jak leci. Niekiedy wychodzą ciekawe zestawienia :wink: :wink: :wink:
Awatar użytkownika
Galadriela
500p
500p
Od: 22 wrz 2009, o 13:58

Post »

Rozanka - Chodzi mi to takie świeżo ukorzenione z łusek cebuli, na razie mają po jednym malutkim liściu więc myślę że to potrwa jakieś 3 lata. Chciałabym tylko wiedzieć czy one potrzebują jakichś specjalnych zabiegów żeby urosły. Dotychczas bowiem (pomimo, że od paru ładnych lat mam lilie) tylko raz z cebulki przybyszowej doczekałam się kwiatka, większość takich "sadzonek" pozostaje u mnie w fazie "jednego liścia" i zastanawiam się czy coś robie nie tak, bo traktuje je tak jak inne lilie. (Dodam że lilie które u mnie rosną to lilie azjatyckie.) :)
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zibi_41, okaże się jak zakwitnie :D
Już sobie wyobrażam jak wyglądają te kolorowe zestawienia ;:oj ;:oj ;:oj
Przy takiej różnorodności liliowego świata, musi robić wrażenie :D
Pozdrawiam, Dorota