Leszczyna - uprawa
- leniawka
- 500p
- Od: 27 sie 2010, o 11:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: leszczyna uprawa
posadziłam w tym roku dwie leszczyny i mam zamiar prowadzić je jako drzewko na niskim pniu, a nie w formie krzaczastej - ponoć lepiej owocują a słabiej rosną, próbował tak ktoś?
pozdrawiam
Iwona
Iwona
- Napoleon
- 500p
- Od: 23 lis 2010, o 14:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja widziałem w styczniu w tym roku 70-letnia leszczynę i miała grubo ponad 5 m wys.Zielony1111 pisze:Wszystkie leszczyny które ja widziałem miały po 2-3m wzrostu i małą średnice,z ziemi wychodziło bardzo dużo pni które były gęsto.
"Najpierw Cię ignorują. Potem śmieją się z Ciebie. Później z Tobą walczą. Później wygrywasz." Mahatma Ghandi
- mr25ur
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 lis 2011, o 19:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jasne że tak, tyle że na jednym pniu zgoda, ale prowadzi się takie coś w formie naturalnej dla leszczyny czyli ala krzewleniawka pisze: posadziłam w tym roku dwie leszczyny i mam zamiar prowadzić je jako drzewko na niskim pniu, a nie w formie krzaczastej - ponoć lepiej owocują a słabiej rosną, próbował tak ktoś?
Ta jest w trakcie formowania:
Na dwóch pniach też zdaje egzamin:
Staram się prowadzić dość rozłożyście, przewiewnie, na pół wiaderka orzechów z drzewka, może dwie garście są z moniliozą, niczym nie pryskam, przeciwko słonkowcowi mam kilka czerwonolistnych, te są preferowane przez tego szkodnika, tam czasem prysnę jak się pojawi, coby za bardzo się nie rozmnożył
Opryski pod wieczór, i nigdy gdy kwitnie!!!
Witam,
czy leszczyna będzie dobrze rosła na glebie gliniasto-ilastej?
Czy dokarmiać ją czymś?
Mam olbrzyma z Halle - i drugą...nie pamietam jaką...czy jeśli dosadzę czerwonolistną-dobrze zrobię? Będą się wzajemnie zapylać?
czy leszczyna będzie dobrze rosła na glebie gliniasto-ilastej?
Czy dokarmiać ją czymś?
Mam olbrzyma z Halle - i drugą...nie pamietam jaką...czy jeśli dosadzę czerwonolistną-dobrze zrobię? Będą się wzajemnie zapylać?
- mr25ur
U mnie rośnie na takiej glebie, z wyjątkiem najniższych miejsc gdzie podchodzi woda, po podtopieniu w najlepszym razie gubi liście, w gorszym zamiera... nawóz najlepszy to kompost, itp, zapylać się będą, zresztą są samopylne, gorzej jak mróz spali męskie kotki, żeńskie kwiaty potrafią się zregenerować, męskie szyszki już nie. Poza tym jeśli idzie o zapylanie, przez wahania temp. i inne anomalie kwiaty żeńskie mogą zakwitnąć po pyleniu męskich, jak nie zgrają się w czasie też orzechów nie ma...
dziękuję za informacje
- leniawka
- 500p
- Od: 27 sie 2010, o 11:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
mr25ur, o coś takiego właśnie mi chodzi
z jedna leszczyną nie będzie problemu, na starcie ma już wydzielony pieniek, ale druga to trzy równorzędne gałęzie od korzenia, czy można obciąć dwie gałęzie a pozostawioną lekko nagiąć do pionu?
z jedna leszczyną nie będzie problemu, na starcie ma już wydzielony pieniek, ale druga to trzy równorzędne gałęzie od korzenia, czy można obciąć dwie gałęzie a pozostawioną lekko nagiąć do pionu?
pozdrawiam
Iwona
Iwona
- mr25ur
Można, jeszcze mam inne leszczyny, z 3,4,5 pieńkami, nowe już prowadzę pojedyńczo. Jak masz trzy pieńki to możesz zostawić, ciąć możesz tak że wyjdzie kształt pojedyńczego drzewa, Też rośnie wolniej i owocuje jak z jednym pniem.
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
Re: Leszczyna uprawa z ... owocu
A jak radzić sobie z ciągle wybijającymi z ziemi odrostami?
Macie jakiś sprawdzony sposób?
Macie jakiś sprawdzony sposób?
- mr25ur
Tak, posadzić leszczynę szczepioną, drzewko nie ma odrostów, szczepione w granicach 20-50 zł. Inaczej wycinanie
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
Wycinanie...powiedzmy,że jest wielce problematyczne no i mam już tego dość, 18 lat dłubania przy tym wystarczy.
Trzeba więc rozglądnąć się za szczepionym krzewem,dziękuję za poradę
Trzeba więc rozglądnąć się za szczepionym krzewem,dziękuję za poradę
- mr25ur
Tylko trzeba upewnić się że leszczyna jest zaszczepiona na prawidłowej podkładce, czyli leszczynie tureckiej, widziałem kiedyś "podróbkę"...